Spillernes filmår

Artikkel - Steffen Tomt

Spill har ingen grenser, og snart har ei heller strømmemarkedet og de utallige leverandørene det.
Foto: Ivan Mercado / Unsplash

2021 har vært et slitsomt, langt år med opp, ned og heisa-meg-rundt turer for de alle fleste. Mens ting sakte men sikkert har bedret seg for kulturlivet, filmbransjen og utelivet, er det særlig en gruppe som har kunne gledet seg stort gjennom året. For 2021, det har vært spillernes store filmår.

Det er få ting som får en filmentusiast mer oppspilt en nye trailere, avsløringer og ikke minst rykter om nye, kommende filmprosjekter. Men for 2021, så holdt ikke dette seg bare til de av oss som kaller seg filmfrelst – spillerne der ute slang seg på årets store filmnyheter, og med god grunn.

I et år preget av mye kjedelige, uutholdelige og til tider frustrerende nyheter og oppdateringer, blir lysglimtene som ellers ville gått fort forbi sterkere enn noen gang. Og blant disse var det nok av ting å glede seg over for verdens spillsamfunn. Nesten litt for mye. Det kan nesten virke som om verdens filmprodusenter endelig har fått øynene opp for hvilke muligheter som ligger der og venter i spillernes hender.

En ny tid for spillernes utømmelige universer

Filmadaptasjoner av kjente og kjære spill er riktignok ingen ny oppfinnelse, men det kan trygt understrekes at slike adaptasjoner har opplevd en viss form for renessanse i senere tid. Det er nok av eksempler på dårlige, og til tider forkastelige adapatasjoner der ute, men med Sonys nye storsatsning kan det virke som om slike adaptasjoner har fått et nytt handlingsrom i underholdningssfæren vi kaller strømmemarkedet. Og titlene, de henger som perler på en snor etter hverandre: Ringenes Herre serien som Amazone Prime har forpliktet seg til 5 uavbrutte sesonger av, HBO Maxs The Last of Us serien med Pedro Pascal og Bella Ramsey, Tom Holland i rollen som Nathan Drake i Uncharted filmen fra Sony, Hailee Steinfelds fantastiske stemme for Vi i Netflix sin nye suksess Arcane – eksemplene er mange, og blir stadig fler.

Satsninger som dette følger ofte med store risikoer: det er nok av fallgruver slike adaptasjoner fort kan stupe ned i møte med et engasjert og nådeløst spillsamfunn. Men vi ser likevel at produsentene gir full gass og tar disse satsningene hele veiene. Det er ikke uten grunn at Amazon Prime har forpliktet seg til fem sesonger av deres nye kommende Ringenes Herre serie, eller at Sony og HBO Max henter inn stjerneskuespillere som Pedro Pascal og Tom Holland til sine respektive adaptasjoner. Det ligger et sterkt ønske om suksess bak dette, en suksess produsentene nå gjør alt de kan for å oppnå. Men som PRESSET. tidligere har sett på, dreier slike satsninger seg ofte om mer enn bare et ønske om suksess og allmenngjøring av spillunivers – det henger sammen med kampen om strømmemarkedet som tilspisser seg for hver dag som går.

Maktkampen som blir hardere dag for dag

Disney+, Paramount+, HBO Max, Discovery+, ViaPlay, Netflix, YouTube – det er mer enn nok av leverandører som tilbyr utømmelige mengder underholdning bare et knappetrykk unna for massene, og med et slikt flora av tilbud tilgjengelig, ja da gjelder det å være best i klassen. Kanskje spilladapatasjonenes renessanse kan gi fordeler til både produsentene og publikum som en helhet: fantastisk underholdning som tidligere ikke har blitt utforsket, og økte krefter i møte med giganter som Disney+ og Netflix?

Kanskje du klikker deg inn på en ny, spennende filmadaptasjon til neste år, og blir kastet inn i et spillunivers du aldri har sett maken til før?
Foto: Nicolas J Leclercq / Unsplash

Hvorvidt produsentene klarer å levere, vel det gjenstår å se for mange av de kommende prosjektene. Men hvis HBO Max, Sony og Amazon Prime er like heldige med sine produksjoner som Netflix har vært med fantastiske Arcane, vel da, da kan vi alle glede oss stort.

Underholdningens år for velstand: 2022s lovende titler

Selv om 2021 har vært et år for store lanseringer, annonseringer og rykter om kommende produksjoner, kan det virke som om 2022 virkelig blir året for underholdningens store velstand. Den nye live-action serien HALO fra Paramount+, som tar utgangspunkt i Bungies fantastiske spillserie med samme navn, skal etter planen få premiere. En episk kamp mellom mennesker og romvesner i det 26 århundre har noen rammer som virker lovende for å si det mildt. Samtidig vil vi nok en gang kunne vende tilbake til Resident Evil universet neste år, når en ny installasjon i filmserien skal premiere. Og for science-fiction elskerne der ute, skal etter planen Cyberpunk: Edgerunners også premiere til året – her er det bare å håpe om færre problemer ved denne filmatiseringen enn ved forrige spilllansering for å si det sånn.

Det er også en hel del titler uten premieredato som ligger og vaker i bassenget av spilladaptasjoner: Assassin’s Creed, Diablo, Fallout, Far Cry, Splinter Cell og Tomb Raider 2, for å nevne noen. Disse har ennå ikke fått en bekreftet lanseringsdato, men vil nok forhåpentligvis over nyttår og nærmere vårens stigende grader få mer konkret informasjon ved seg.

Og helt tilslutt er det verdt å nevne en liten, muligens fantastisk kommende adaptasjon: Super Mario, med Chris Pratt, Anya Taylor-Joy og Jack Black – la den synke inn litt før du hiver deg over Switch-kontrolleren din og knuser vennene dine i en runde Super Mario.