Sosiale medier konstruerer en ny samfunnskultur

Artikkel - Amanda Berntsen

Den nye æraen av den digitale offentligheten har gjort det mye lettere for alle med en smarttelefon å delta i offentlige debatter, og det er ikke vanskelig å se at mange benytter seg av denne muligheten. 

Det er jo ikke så rart når meninger og engasjement kan bli spredt raskt i sosiale medier når terskelen er for å delta er lav, og at man i stor grad kan delta på egne premisser uten å være avhengig av å egentlig måtte forholde seg til noe. 

Som før i tiden da de ulike avisene kunne påvirke politikken, har den nye strukturen i sosiale medier vært med på å vokse frem en samfunnskultur, der man kan se at medieplattformene har endret vår samhandling, påvirkning og maktfordeling. For eksempel kan en aksjon på Facebook ha betydning når det gjelder å påvirke utfallet av en sak. Mye raskere også, vel og merke.

Både eldre og yngre engasjerer seg i debatter, men ungdom er tydeligst representert på ulike medieplattformer. Ungdom, som før i tiden, er fortsatt engasjerte – engasjementet har bare byttet plass fra gatene til sosiale medier. Vi ser at politikk og samfunnsspørsmål blir postet av ungdommen og det er så lett å engasjere seg. Og selv om man lett kan engasjere på sosiale medier, som for eksempel det nye kroppshysteriet om å retusjere kroppen sin, sitter engasjementet egentlig igjen hos folk? Jeg har lest opp og ned om hvor umoralsk det er å retusjere kroppen sin for å skape et forvridd syn på kroppen, men jeg har ikke gjort så mye mer med det, enn å ha gjort opp min mening. Likevel kan jeg se et håp om at bloggindustrien kan ha blitt påvirket av det, med tanke på Sunn Fornuft plakaten sin utforming. Dette er kun et eksempel, men med en bred mobilisering rundt saker og spørsmål rundt verdier, kan dette være med på å endre utfall i den norske offentligheten. 

43070511_2012543622121776_4464851381613756416_n.jpg

Sosiale medier endrer ikke bare hva som settes på dagsorden, den er et viktig trekk i vårt sosiale kollektiv. Hverdagen har gått mer fra å være i den private sfæren, til å bli i den offentlige sfæren. Med en kontinuerlig strøm av snaps, kommentarer på ulike plattformer, meldinger, mail, Facebook-oppdateringer og livet på Instagram, blir vi alle på en måte koblet sammen. Sosiale medier har skapt et samfunn der vi forholder oss til flere nettverk, som har rom for alt og alle. Dette utvider mulighetene våre til å kunne lære, være oppdatert, gjøre opp sine meninger og ikke minst ha sosial interaksjon og påvirkning.