Cinemateket i Oslo, 25 år etter

Fotoserie - Selma E. Lang-Ree

Rundt nyttår 2021 skal Cinemateket i Oslo pusses opp. 25 år har gått siden de flyttet inn i lokalene i Dronningens gate og de har omtrent ikke gjort endringer siden da – fornyelsen er etterlengtet.


Farvel til neonskiltet

Planene for det nye cinemateket er ikke fastslått enda, men det er sikkert at hele fasaden skal endres - inngangspartiet skal flyttes fremover, svingdøra skal vekk og resepsjonen vil være det første du møter da du setter foten innenfor døra. Svingdøra har nemlig vist seg å være farlig for både hunder og barnehagebarn, som setter seg fast og blir klemt. Resepsjonisten jeg snakket med hadde håp for at det blir bra etter oppussingen, så lenge den blir fjernet.

Ja, jeg har på følelsen av det. Så lenge vi får bort den derre svingdøra.

Bygger om til nye tider og nye behov

Behovene har endret seg med årene, og den generelle konsensusen er at de gleder seg til alt er ferdig. Det meste som skal endres, endres fordi de trenger utbedring. Leder på cinemateket, Jan Langlo, sier de pusser opp fordi de trenger det.

Vi har for mange kvadratmeter.

Det er kjedelig å måtte stenge, men nødvendig å freshe det opp.

Han fortalte videre at det var en periode de vurderte å bytte lokale, denne delen av Oslo sentrum har vært mye preget av rusmisbruk, prostitusjon og hjemløse, men han er takknemlig for at de ikke gjorde det. Etter blant annet operaen og det nye Deichmanske biblioteket, ligger de an til å bli en del av Oslos nye “kulturdel”.

Før var man redd for å gå i strøket etter filmvisning..

Langlo regner med at de åpner igjen en gang på høsten 2022.

Veggene til Cinemateket i Oslo er plastret med filmplakater fra alle tiår. Lyset er dempet og atmosfæren er varm. Det bærer dog preg av at arealet har vært mye brukt og høyt elsket, i mange år. Damene i resepsjonen møter deg med varme smil.

Dette er generelt et hyggelig sted å tilbringe ettermiddagen.

La det bli lys(ere)

Cafeen vil flyttes til andre side av lokalet.
Målet er å lysne det opp.

Trappen opp til andreetasje skal byttes ut med en spiraltrapp, slik at området utenfor salene føles større og luftigere. Det vil også komme “lydsluser” inn til salene, slik at de bli bedre isolert og mindre lyd utenfor.

Det ene tekniske rommet skal også utvides. Teknikerne trenger mer plass, det så jeg og. Ellers vil salene og teknikken forbli den samme.

“Cinemateket vil fortsette å være blant de få stedene som viser film i gamle formater”

På Cinemateket kan du se filmer i deres orginialformat, slik filmskaperne har tenkt at de skal vises. Her viser de filmer i både analogt og digitalt format.

På vegne av kultur-Oslo:

Vi gleder oss til neste høst!