Januar - Giske-storm i mediene

Artikkel - Mia Viken

I desember 2017 kommer det frem at APs nest-leder Trond Giske har fått flere beskyldninger vedrørende hans oppførsel mot kvinner. Dette ble begynnelsen på en sak som vekte stor oppmerksomhet i media, og startet viktige diskusjoner om maktmisbruk, seksuell trakassering og andre temaer vedrørende #METOO-kampanjen, og som til slutt skulle felle Giske som nestleder for AP 1. januar 2018.

Foto: Christian Lerbo

Det var Dagens Næringsliv som først publiserte en sak om partileder Trond Giskes oppførsel. Avisen skrev at ledelsen i Arbeiderpartiet har fått flere varsler om Trond Giske.  Allerede dagen etterpå skriver VG om en hendelse fra 2011 som førte til at Trond Giske ble kalt inn til et møte med partisekretæren. Trond Giske, som var næringsminister og 44 år på tidspunktet, skal ha sendt meldinger til et AUF-medlem som var 19 år når hendelsen skjedde. Tekstmeldingene skal ha kommet sent på kvelden etter en fest, men Giske ble likevel ikke anklaget for seksuell trakassering. Det var likevel flere som så på dette med kritiske øyner og uttrykket sin bekymring.  

 «Rykter om seksuell trakassering kan bli brukt i interne maktkamper», sa Anniken Huitfeldt, lederen for arbeiderpartiets kvinnenettverk, i følge VG. Denne uttalelsen var det mange som reagerte på. I denne uttalelsen henvises det til saken fra 2011. Seks ledende kvinner og fylkeslederen i Oslo Arbeiderparti går ut noen dager senere og advarer mot en «giftig partikultur». De delte sin bekymring, som flere andre, om at slike utsagn kan føre til at kvinner lar være å melde fra om trakassering, da det kan bli sett på som en «maktkamp», som Huitfeldt uttalte seg om. Dette var et stort bidrag til #METOO- kampanjen og en av grunnene til hvorfor så mange engasjerte seg i Trond Giske-saken som holdt på å utvikle seg. I etterkant av kritikken ba Huitfeldt om at referansen til «maktkamp» skulle fjernes, til tross for at dette var en kobling hun selv hadde laget. 

Videre i desember kommer det flere varsler om Giskes oppførsel. Dette fører til at partileder Jonas Gahr Støre kaller han inn til et møte. Konfrontasjonsmøtet varte i seks timer, og handlet om alvorligheten i situasjonen og håndteringen av kritikken. I etterkant av møtet vil ikke Støre avgjøre om henvendelsene er seksuell trakassering eller ei, men uttrykker at det er upassende oppførsel fra Giske sin side. I samme intervju sier også Støre at man må melde fra om slike situasjoner, og at han skal ta det på alvor. Ifølge VG hadde det nå kommet hele seks henvendelser mot Trond Giskes oppførsel, og tross dette velger Støre å la han fortsette som nestleder for partiet. 

Trond Giske kommer med en offentlig unnskyldning i etterkant av møtet. Han beklager sterkt sin egen oppførsel. Dagen etter møtet skriver nestleder Hadia Tajik i fra om at det har kommet flere varsler vedrørende Giskes oppførsel. I et Facebook-innlegg samme kveld melder Trond Giske i fra om at han sykmelder seg, da all oppmerksomheten fra mediene har vært en belastning. 

1. januar 2018 går Trond Giske av som nestleder for Arbeiderpartiet, dette melder han fra om i et Facebook-innlegg. Han skriver at han «ikke vil greie å utøve sin oppgave som nestleder i Arbeiderpartiet på en god måte, slik situasjonen er nå». Dermed trer han tilbake fra oppgaven som nestleder på ubestemt tid. Han beklager også nok en gang for hans ubehagelige oppførsel mot andre mennesker. En uke senere varsler Giske om at han trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet. 

Line Oma, lokalpolitiker for Arbeiderpartiet i Oslo er en av de som har stått frem og fortalt om sin sak. I et intervju med NRK forteller hun om en hendelse med Trond Giske i 2010. Hun forteller blant annet at han «presset henne opp mot veggen og stakk tungen ned i halsen hennes». I intervjuet uttrykker hun at hun er fornøyd med håndteringen av situasjonen og hvordan Støre har taklet situasjonen. 

Denne saken har fått mye oppmerksomhet i media. Både fordi det handler om oppførselen til en profilert person i samfunnet, men også fordi det har vært spørsmål om seksuell trakassering. Saken har startet samtaler om seksuell trakassering og debatter om makten de ressurssterke i samfunnet sitter med. Dette er et viktig samtaleemne både for å forebygge og forhindre fremtidig seksuell trakassering. Det er flere som har uttrykket sin misnøye med hvordan Arbeiderpartiet håndterte varslene som ble sendt inn om Trond Giske. En av dem var Tajik. I januar utga hun boken «Alle skal med», som handler om årene 2015-2018 for Arbeiderpartiet. I boka blir Giske-saken et viktig tema, og hun skriver om sin opplevelse og tanker om det som skjedde i desember og januar vedrørende denne saken.

2018Mia Vikenmetoo, Giske, medier