August - Soul-Dronningen Aretha Franklin er død

Artikkel - Ariam Amanuel

Torsdag den 16. august ble den amerikanske Soul-Dronningen Aretha Franklin erklært død i sitt eget hjem i Detroit. Hun ble 76 år gammel.

Foto: Mike Haupt / Unsplash

Tidligere samme uke som hun døde ble hun alvorlig syk og var på sykehuset med sine nærmeste rundt seg.  I 2010 ble hun diagnosert med kreft i bukspyttkjertelen. Dette var også årsaken til Franklin´s død.

I en av de tyngste stundene i våre liv, finner vi ikke de riktige ordene til å uttrykke den smerten vi føler i hjertene våre. Vi har mistet matriarken og klippen i familien vår. Kjærligheten hun hadde for sine barn, barnebarn, nieser, nevøer og søskenbarn hadde ingen grenser, skriver familien til offentligheten.

I starten begynte Franklin som gospel sanger. Hun platedebuterte innenfor gospel musikk allerede som 14 åring. Hun var datter av CL Franklin som var en pastor. Aretha Franklin arvet sitt musikalske talent fra moren som var en sanger og pianospiller.

På 60- tallet byttet Franklin sjanger til soul og utviklet seg til å bli en av de største artistene innen sjangeren. Hun har til sammen vunnet 18 Grammy priser og solgt over 75 millioner plater til sammen. I tillegg har hun også sunget på tre presidentinnsettelser. Aretha var en av artistene som sang under Obama´s innsettelse i 2009. Franklin´s karriere har strukket seg over flere tiår og går helt tilbake til 1960- tallet.

I tillegg til å ha vært en av de mest innflytelses rike personer innenfor soul har hun også vært en viktig person for borgerrettighetsbevegelsen. Hun var en selvstendig og sterk afroamerikansk kvinne og representerte afroamerikanerne under en tid hvor det var mye undertrykkelse. Hun var også en viktig person for kvinnekampen. Hun var en suksessfull karriere kvinne, noe som ikke var vanlig for kvinner på den tiden.  

Selv etter at hun ble diagnosert i 2010 har hun opptrådt på scenen flere ganger etter. Hennes siste opptreden var i 2017 for Elton John Aids Foundation i New York. Noen måneder før hennes siste opptreden hadde hun sagt at hun ville legge ned turnélivet.

Franklin etterlater fire sønner, barnebarn og familie som kommer til å savne henne dypt. En rekke kjendiser skriver sine kondolanser og deler sine varme ord på sosiale medier. Selv om Soul-Dronningen er død, vil musikken hennes leve videre.

2018Ariam Amanuelmusikk, Soul, 2018