Sommerøya - nisjefestivalen på flyttefot

Artikkel - Alexandra P. Drakopoulos

Elektronika-festivalen Sommerøya er en festival de fleste muligens ikke har hørt om, og mest kjent som festivalen på flyttefot, og preget av en rekke uheldige hendelser opp gjennom årene, men tross alt klart å holde seg.

photo-1472653816316-3ad6f10a6592.jpeg

Festivalen ble startet i 2010 og holdt til på Langøyene i Oslofjorden, men flyttet senere inn til fastlandet og ble en storby-festival, hvor den i ettertid har blitt preget av en rekke uheldige hendelser og festivalår hvor headlinere har kansellert. I 2017 ble festivalen arrangert på det nomadiske kunstprosjektet SALT, designet av Sami Rintala som nå holder til like ved Oslofjorden, og skal være der fram til 2020. SALT er vel mest kjent for de svære stativene som opprinnelig blir brukt til å tørke fisk. I 2018 flyttet festivalen dog igjen ut av sentrum til Ekebergparken, hvor den skal holdes igjen i 2019.

Sommerøya skiller seg ut ved at den er den eneste utendørsfestival for elektronika klubbmusikk, og appellerer tydelig til et nisjemarked innenfor house og elektronika sjangerne. Festivalen fremmer norsk elektronika musikk og presenterer nyere norsk elektronika klubbmusikk og kjente navn innen elektronikamusikk har spilt tidligere på festivalen som Finnebassen, Bjørn Torske, Skatebård og G-ha, mange navn som er kjent for å ha spilt en eller flere ganger på diverse utesteder rundt om i Oslo. Det at utesteder som Jaeger og The Villa har økt klubbkonseptet har helt sikkert bidratt til at Sommerøya har blitt mer prominent nå i de senere årene.

Festivalen har i senere år utvidet til å inkludere et kunstprogram, hvor det samles inn flere profesjonelle samtidskunstnere som får lov til å sette sitt preg på festivalområdet med installasjoner, utstillinger og performance. Festivalen har i tillegg et kunnskapsprogram hvor det inviteres til aktuelle debatter og foredrag i løpet av hele festivalen. Det er også tilbud om filmvisning hvor de blant annet viste dokumentaren «Northern Disco Light» i 2017 som også har satt søkelyset på norskprodusert elektronika musikk og diverse kjente elektronika artister og dj-er som bl.a. Lindstrøm, Bjørn Torske, DJ Strangefruit og mange fler.

Tross en rekke uheldige år opp gjennom tidene viser det til at Sommerøya har klart å holde seg godt og blir bare større og større for hvert år som kommer og går.