NY UKE, NY BINGE - #52

A-liste - Jenny Førland


Selv om PRESSET. har tatt litt juleferie, er anmelderredaktør på plass for å gi den denne ukens anbefalinger. Enda et år er over, og denne ukens PRESSA vil gå til alt vi har fått av underholdning dette året.

To Hvite Menn

FOTO: NRK

FOTO: NRK

“To Hvite Menn” er en NRKpodcast om Joshua French og Tjostolv Moland sine liv i Kongo. Podcasten tar for seg hele historien deres, forbrytelsene i Kongo og livene deres i fangenskap - man møter mange ulike personer som har hatt bekjentskap med de to nordmennene, og til og med et intervju med French selv. Dette intervjuet er ganske den beste episoden, for her får man innblikk og informasjon man aldri har hørt før - ting som har blitt hold hemmelig og avsløringer som folk bare har kunnet spekulere i. Jeg synes podcasten fortjener en plass på lista.

A Star is Born

FOTO: SF Studios

FOTO: SF Studios

Bring som tissues, ´cause you’re gonna cry! Denne filmen gjorde så jeg hulka i kinosalen, den traff en nerve jeg ikke en gang visste at jeg hadde. Den handler om artisten og legenden Jackson Maine, som oppdager en stjerne, Ally, og tar henne med seg på turneen sin. De utvikler et kjærlighetsforhold, og Ally sin artistkarriere vokser seg enorm. Lady Gaga i rollen som Ally er rett og slett helt fantastisk, og det overrasker meg ikke om hun blir nominert for Oscar - i tillegg til at musikken og blir nominert.

Lykkeland

FOTO: NRK

FOTO: NRK

Den norske NRK dramaserien tok det norske folk med storm. Den tar for seg Stavanger - en liten bedehusby - da oljen ble oppdaget i Nordsjøen. Vi følger unge Anna og Christian som skal gifte seg, hvor Christian jobber på oljeplattformen som dykker. Det ligger et stort press på Stavanger på denne tiden, med både nordmenn og amerikanere som kan stjele fokuset til en hver ungdom. Denne serien er usedvanlig bra med gode skuespillerprestasjoner og ufattelig gjennomførte kostymer - hvorvidt de er tidsriktig vet nå ikke jeg, men estetisk sett fungerer kostymene godt.

Haunting of Hill House

FOTO: Netflix

FOTO: Netflix

Denne serien har havnet på PRESSA tre ganger det siste året - og med god grunn! Serien tar for seg en familie som vokste opp i Hill House - USAs mest hjemsøkte hus. Man hopper frem og tilbake i tid - får se hvordan livene deres i huset var, og hvordan det har preget dem i ettertid. Man blir grepet av fine temaer som gjenforening, familie, lojalitet, og serien behandler traumatiske følelser på en god måte. Denne serien havnet på årets Halloween-edition av PRESSA, så det er ingen overraskelse at den er noe skummel. Har du enda ikke sjekket ut “Haunting of Hill House” anbefaler jeg at du gjør det nå - med taklyset på.

Gåten Orderud

FOTO: NRK

FOTO: NRK

“Gåten Orderud” - som trollbandt hele Norge foran tv-skjermen. Dette var et samarbeid mellom NRK og TV2, som skulle ta for seg hele rettssaken av den velkjente Orderud-saken. I tillegg til gamle opptak, blir det gjort en del ny etterforskning og intervjuer i denne serien, som gjør den aktuell i dag. I de siste episodene dukker til og med Veronika og Per Orderud opp for å snakke om hvordan tiden har vært for de. Er du en av fåtallet som ikke har fått med deg denne dokumentaren, burde du absolutt gjøre det nå. Du kan også høre alt i NRk-podcasten “Familiene på Orderud” hvis du er ekstra interessert.

Steffen Tomt