TV2 som kommersiell allmennkringkaster

Nyhetsartikkel - Ida Andersen

TV2 har med Kulturdepartementet nylig signert en ny avtale om kommersiell allmennkringkasting. Mediehuset plikter seg nå til å oppfylle nye krav. 

ajeet-mestry-429216-unsplash.jpg

Kulturdepartementet meldte i en pressemelding den 26. september 2018 at TV2 AS har signert en avtale om kommersiell allmennkringkasting med Kulturdepartementet. Med dette vil statens bidrag være på inntil 135 millioner kroner per år i fem år. TV2 leverte sin søknad om å bli kommersiell allmennkringkaster i september i fjor, og avtalen vil tre i kraft 1. januar 2019 og vil vare frem til 31. desember 2023. 

pressemeldingen kommer det frem fra kulturminister Trine Skei Grande: 

-Dette er en milepæl for mediepolitikken. Vi trenger et mangfold av nyhetsmedier i hele landet, og vi trenger et reelt alternativ til NRK. Denne avtalen sikrer en god nyhetsproduksjon fra et mediemiljø utenfor Oslo. Det er essensielt for mediemangfoldet. 

Videre fortsetter hun å forklare at med dette sikrer de en fortsatt sterk tilstedeværelse for TV2 i Bergen de neste fem årene. 

- Vi trenger et slagkraftig redaksjonelt TV-miljø på flere steder enn i Oslo for å få inn flere perspektiver, sier kulturministeren. 

Krever årlig dokumentasjon fra TV2 

I praksis vil dette bety at TV2 årlig må dokumentere at kravene i avtalen er oppfylt og årlig dokumentere behovet for kompensasjon. Medietilsynet vil føre tilsyn og kan ilegge TV2 sanksjoner dersom de ikke oppfyller disse nye og skjerpede kravene. 

Avtalen betyr allikevel ikke at TV2 vil få penger fra staten. TV2 sjef Olav Sandnes sier til sitt eget mediehus at det i realiteten er en dekning av merkostnader som følge av et oppdrag de påtar seg.

- Det oppdraget handler om områder som typisk ikke er lønnsomme. Vi er jo en kommersiell aktør som tar på oss et ikke–kommersielt oppdrag og da er det også naturlig at det er en dekning av merkostnader, sier Sandnes. 

Avtalen går ut på at kanalen plikter seg til å levere en vanlig TV-kanal, og i tillegg ha en digital tjeneste som tilbyr innhold for barn og unge, daglige nyheter og norsk TV-drama. 

Trine Skei Grande sier til TV2 at de kommer til å stille krav til mediehuset og at hun håper TV2 ser hvilken tilleggsverdi det vil ha for firmaet fremover.