Stor vekst innen e-sport

Nyhetsartikkel – Anders W. Letnes

Foto: Alex Haney / Unsplash

Foto: Alex Haney / Unsplash

 E-sport er større enn noensinne. Både seertall, størrelsen på pengepremier og omsetning vil fortsette å stige fremover. ”There´s no stopping eSports”, ifølge Goldman Sachs. Har utviklingen gått så fort at Norge allerede ligger bak?

Forrige uke skrev E24.no om enorm vekst innen e-sport. E-sport er konkurrering i videospill på profesjonelt nivå. Alle konkurransepregede spill kan i grunn være e-sport, men de inneholder gjerne online multiplayer, og er ofte lagbasert. E-sport organiseres i stor grad som annen sport, med lag, trenere, kommentatorer og turneringer.

Kampene ser man enten i en stadion, eller via streaming på YouTube og Twitch. På Twitch alene ble det i fjor sett 355 milliarder minutter med e-sport. Dette betyr en vekst på 22 %. Goldman Sachs, verdens nest største investeringsbank, spår en gjennomsnittsvekst på 14 % årlig.

Dermed vil e-sport ha 276 millioner seere hver måned, like mye som NFL (ligaen for amerikansk fotball), som skal være verdens største sportsliga målt i omsetning. Analysehuset Newzoo mener e-sportindustrien vil omsette for 7,6 milliarder kroner i 2018, skriver E24.no.

Ifølge rapporten til Goldman Sachs har kanalene for e-sport på YouTube og Twitch flere seere enn Netflix, HBO og ESPN til sammen. Både seertall, størrelsen på pengepremier og omsetningen vil stige de neste fem årene. ”There´s no stopping eSports”, avslutter de med.

Også i Norge synes veksten. NRK skriver jevnlig om League of Legends (LoL), Hearthstone, Fortnite, CS:GO og andre e-sportspill, og da ikke under fanen Kultur, men under Sport. Blant annet hadde NRK i september et portrett av 17-åringen Casper Notto, eller ”Hunterace”, som er en av verdens beste i Hearthstone. Han er blitt sammenlignet Magnus Carlsen og Martin Ødegaard. Rikskringkasteren har også vist e-sportturneringer. Den norske ligaen for e-sport har Telenor som hovedsponsor.

Venstre ønsker at politikken skal bidra med finansiering til e-sport, egne utdanningslinjer og et idrettsvisum som gjør det enklere å hente inn kompetanse fra utlandet, melder NRK. I en annen sak skriver NRK at Oslo Høyre i sitt førsteutkast til partiprogram foreslår å opprette en egen linje for e-sport på videregående.

Allikevel er foreløpig ikke satsningen i Norge stor nok, ifølge Nicholas Korsgård, som har trent mange av de største e-sportlagene i Europa. En av Sveits´ største banker, PostFinance, ønsker nå å etablere et League of Legends-lag, og Korsgård er blitt headhuntet til å lede satsningen. ”Aldri før har en så stor finansiell institusjon gått så tungt inn og satset på e-sport i Europa,” skriver NRK.

– Situasjonen i Norge hva gjelder e-sport, det er rett og slett flaut, sier Korsgård til NRK. Han mener det haster med å få på plass en satsning i Norge, så vi ikke henger for langt bak andre nasjoner.

– Folk må skjønne at dette er seriøs idrett. Det er ikke snakk om overvektige folk som sitter i kjelleren hos mora si og «pimper» energidrikker, og knapt klarer å reise seg fra stolen, sier Korsgård til NRK.

Han mener den norske oppfatningen er gammeldags. Samtidig legger han vekt på at spillerne selv må vise at e-sport er ”noe som krever dedikasjon, der både kosthold og trening inngår”. Dette er e-sportslærer Kim Erik Aanes enig i, men legger samtidig til at ”norsk presse [må] bli flinkere til å omtale bragdene til våre fremste spillere”, skriver NRK.

Altså ser vi at e-sport er i sterk vekst globalt, men at det ifølge bransjens insidere ikke er gjort nok i Norge for å ta del i denne veksten. Kanskje er de nevnte forslagene fra politikerne et par skritt i riktig retning. Uansett ser det ut som om e-sport vil fortsette å vokse i tiden fremover.