Facebook lanserer ny kryptovaluta

Nyhetsartikkel - Susanna Mathea Arsky

I samarbeid med 28 partnere, inkludert Visa, Mastercard og Spotify, lanserer Facebook en ny kryptovaluta. Med merkenavnet «Libra» skal denne valutaen revolusjonere markedet for krypterte finansielle transaksjoner ved å være koblet opp med store valutaer som euro og britiske pund.

Foto: Austin Distel/Unsplash

Foto: Austin Distel/Unsplash

Lanseringen skjer ifølge NRK i første omgang som en prototype i form av kildekoder som tjenestegivere kan implementere i sine produkter i forkant av at valutaen åpnes for offentligheten. 

The Telegraph rapporterer at Libra vil, i motsetning til allerede etablerte bitcoin, kunne anvendes som en digital betalingsløsning da den er forankret i et fond i Genève, styrt av the Libra Association. På denne måten vil kursen være mer stabil, og kunne anvendes på tvers av kontinenter.

Facebook leder ikke prosjektet

Det er 28 medeiere som sammen vil styre prosjektet, alle med lik stemmerett. Facebook er derimot kun selskapet som skapte visjonen om Libra. The Telegraph melder derimot at Facebook, tilsynelatende selvstendig, lanserer en digital lommebok kalt Calibra som vil simplifisere prosessen ved kjøp og salg av valutaen. Det vil også være mulig for folk uten bankkontoer å ta del i transaksjonene. 

-Du kan bruke Calibra til å sende penger til hvem som helst, hvor som helst i verden. Calbira er designet for Libra, en ny global valuta. Fordi verdien til Libra er stabil, spare pengene dine i Calibra og og bruke det som betaling hverdagslige transaksjoner, som å kjøpe kaffe, kjøpe matvarer eller å ta offentlig transport, skriver Calibra på sine nettsider. 

Større globale forbindelser

-Libra bærer potensialet til å gi milliarder av mennesker verden rundt adgang til et mer inklusivt, mer åpent finansielt system, sier sjefen i Calibra, David Marcus

Ifølge The Telegraph vil små avgifter per transaksjon både forhindre cyber-angrep, men også være billigere enn hva det koster å dra kortet i forretninger, eller å veksle penger mellom tradisjonelle valutaer.

Bitcoin tar et slag

Bitcoins verdi det siste døgnet. Skjermdump: coinbase.com

Bitcoins verdi det siste døgnet. Skjermdump: coinbase.com

I kjølvannet av lanseringen har Bitcoins børsverdi sunket i løpet av tirsdagen, dog er verdien fortsatt betraktelig høyere enn hva den generelle trenden for valutaen har vært den siste måneden. Verdien på Bitcoin var nylig ifølge E24 på sitt høyeste på over ett år. Det blir derfor en spennende tid i vente for valutaen med Facebook som konkurrent.