Snapchats nye funksjoner

Nyhetsartikkel - Alexandra M. Lunstøeng

I januar i år lanserte Snapchat nye funksjoner. Appen åpnet blant annet opp for at man kunne reagere på meldinger med “Bitmoji”-figuren sin, og ha avstemninger ved å bruke “stickers”. Nå har appen kommet med enda flere nye funksjoner, men hva går disse ut på?

De to siste månedene har bildedelingsappen Snapchat kommet med en rekke nye funksjoner, men hva går disse ut på? Foto: Alexandra M. Lunstøeng

Brukere reagerte på Snapchats lansering av nye funksjoner

Det var i slutten av januar i år at Snapchat delte nyheten på Twitter om at de hadde lansert nye funksjoner i appen. En av funksjonene går ut på at brukere kan reagere på andres meldinger med “Bitmoji”-figuren sin. Man kan velge mellom syv forskjellige reaksjoner, deriblant tommel opp, tommel ned, et hjerte, en flamme og “Bitmoji”-figuren sin som gråter gledestårer. De andre funksjonene åpner opp for at man kan lage og ha avstemninger ved å bruke “stickers”-funksjonen, svare direkte på en melding i chatten og enkelt bruke ulike linser og filtre når man ringer venner.

I ettertid av lanseringen uttrykket flere brukere misnøye i kommentarfeltet på Twitter. Noen påstod at de nye funksjonene allerede hadde vært kjent en stund. Andre begynte å spørre om appen ville åpne opp for å endre brukernavnet sitt. Ifølge Tek.no, svarte Snapchat da at “de alltid jobber med å forbedre brukeropplevelsen i appen og at enkelte funksjoner endres over tid”.

Åpner opp for å endre brukernavn

Året er 2012, og du laster ned Snapchat – den nyeste bildedelingsappen på markedet. Du må opprette en bruker og finne på et brukernavn. Du stirrer lenge i luften, før du trekker på smilebåndet og taster inn “Hestejenta_2000” eller “Fotballgutt321” på tastaturet som lyser fra mobilskjermen. Når du trykker “Registrer deg”, tenker du overhodet ikke på at handlingen er irreversibel: idet brukeren er opprettet, kan du ikke endre brukernavnet ditt. I tiden som kommer angrer du på navnvalget, og hver gang noen skal legge deg til på Snapchat, så vegrer du deg i å si brukernavnet ditt høyt.

Lanseringen av de nye funksjonene i januar, blåste nytt liv i debatten om å endre brukernavnet sitt på appen. Å endre brukernavnet man lagde da man opprettet en Snapchat-konto har lenge vært en ønsket funksjon, og nylig kom nyheten om at appen (endelig) åpner opp for dette. Endring av brukernavn vil på ingen måter påvirke vennelisten, Snapchat-koden, Snap-poengsummen, minner eller andre ting brukere har bygget opp og lagret i profilen sin. Ifølge Social Media Today, er det eneste forbeholdet at brukere ikke vil ha mulighet til å bytte til et brukernavn som de allerede har brukt, og at man bare kan endre brukernavnet sitt én gang i året.

Med en av Snapchats nye funksjoner kan man dele sanntidsposisjonen sin direkte med utvalgte venner. Foto: Skjermpdump / Alexandra M. Lunstøeng

Oppdatering av Snap Map

Å la brukere endre brukernavnene sine, er ikke den eneste endringen og oppdateringen Snapchat kom med. Selskapet kom også med en oppdatering av kartfunksjonen deres, Snap Map. Bruken av Snap Map har økt de siste årene, og nå lar appen deg aktivere en “vennefunksjon”. Denne funksjonen gjør at man kan dele sanntidsposisjonen sin med venner - direkte. Ifølge Tek.no, har Snapchat sagt at denne “vennefunksjonen” kan bli sammenliknet med å “bli fulgt hjem” av en venn. Selskapet skal ha skrevet i en pressemelding at funksjonen er laget for å “hjelpe Snapchat-brukere med å ta vare på sine venner når de lever sitt sosiale og reisende liv etter pandemien”. Hvis en venn for eksempel har vært ute sent på kvelden eller vært på en date, kan man ved hjelp av “vennefunksjonen” sørge for at vennen sin har kommet seg trygt hjem. Dette kan ligne på “Hvor er?”-appen til Apple, som blant annet lar brukere se og dele nøyaktig posisjon med venner og familie. Men med den nye funksjonen i Snap Map kan man dele sin nøyaktige sanntidsposisjon med et utvalg venner i 15 minutter eller noen timer. Du kan altså ikke dele sanntidsposisjonen din med alle vennene dine på appen.

I fjor skrev VG om at unge i Norge har delte meninger om Snapchats kartfunksjon. Mens noen sier at funksjonen gir en slags trygghet ved at venner kan se hvor de er, sier andre at funksjonen kan føre til utenforskap og følelsen av ekskludering, når man ser venner “henge” sammen uten at en selv ble invitert. Ifølge Tek.no, skal Snapchat ha sagt at “vennefunksjonen” i Snap Map er laget etter tilbakemeldinger fra brukere. Selskapet har gjennomført en undersøkelse som viser at rundt tre av fire amerikanske Snapchat-brukere ønsker å kunne dele posisjonen sin. Flere føler at dette er en trygg måte å holde kontakt med andre på.