Russland blokkerer sosiale medier og innfører ny medielov

Artikkel - Vilde Skauge

En ny medielov i Russland fører til vanskeligere forhold for journalister og sosiale medier i landet. Situasjonen beskrives som en “informasjonskrig” av organisasjonen Reportere uten grenser.

Russland blokkerer Facebook og Twitter. Foto: Erik Mclean / Unsplash

4. mars 2022 ble det besluttet å blokkere tilgangen til Facebook på russisk territorium, sier Russlands organ for tilsyn og overvåkning av kommunikasjon, informasjonsteknologi og massemedia, Roskomnadzor, til Nettavisen. Dette bekreftes av NetBlocks, et selskap som overvåker aktivitet på internett. Ifølge Nettavisen forsvarer Russland beslutningen ved å beskylde Facebook for “26 tilfeller av diskriminering” mot Kreml-vennlige nyhetsmedier siden oktober 2020, ved at plattformen begrenset tilgangen deres, noe Roskomnadzor anser som et brudd på rettighetene og frihetene til russiske borgere.

Organisasjonen Reportere uten grenser beskriver til VG dette som russiske myndigheter senere trekk for å “isolere befolkningen fra ukontrollerte informasjonskilder”.

– Russland ruster ikke ned i sin informasjonskrig. Nettsted etter nettsted, servere etter servere arbeider de for å slette alt journalistisk arbeid som motsier deres propaganda, varsler organisasjonen, ifølge VG.

Ifølge sjefen for internasjonale operasjoner i Facebooks morselskap Meta, Nick Clegg, vil blokkeringen av sosiale medier føre til at millioner av alminnelige russere vil være avskåret fra pålitelig informasjon og ute av stand til å snakke ut, ifølge VG. Derfor har Meta opplyst at de har justert sine algoritmer til å nedprioritere nyheter fra russiske statskontrollerte kilder. 

Fengselsstraff for falske nyheter

I tillegg til å blokkere enkelte sosiale medier vil det nå være straffbart å snakke ut dersom man uttaler seg om noe som kategoriseres som falske nyheter. Ifølge Nettavisen har nasjonalforsamlingen i Russland, Dumaen, nylig vedtatt en lov som gjør det straffbart å spre “falske nyheter” om det russiske militære med en strafferammen på opp til 15 års fengselsstraff. Som en konsekvens av dette har flere aviser vurdert det som for risikofylt å drive journalistisk virksomhet inne i Russland. Sjef for BBC, Tim Davie, mener at den nye loven “synes å kriminalisere uavhengig journalistikk” og redaktør for den uavhengige avisen Novaja Gazeta, Dmitrij Murativ annonserte at de kom til å slette innhold om Ukraina fra sine nettsider og sosiale medier. Dette melder Nettavisen. De får støtte av SVT og østerrikske ORF som begge kaller hjem sine korrespondenter i Russland.

– Journalister som rapporterer sannheten om det som skjer i Ukraina nå, risikerer ekstremt harde straffer. SVT Nyheter har derfor besluttet at Russlands-korrespondenter reiser hjem, sier ansvarlig redaktør Charlotta Friborg til Nettavisen.

En ny russisk lovgivning forbyr spredning av falske nyheter. Foto: Matti / Pexels

Også en rekke uavhengige aviser i Russland har den siste tiden blitt stengt av myndighetene. Både radiokanalen Ekho Moskva og og den russiske TV-kanalen The Rain ble stengt av myndighetene, ifølge VG.

– Militær sensur i Russland har gått over til trusselen om straffeforfølgelse av både journalister og borgere som spres informasjon om kampene som er ulike fra pressemelingene fra Forsvarsdepartementet, skriver The Rain ifølge VG.

Moderne propagandavåpen

TV 2 journalist og programleder Fredrik Græsvik er vant til å få hatmeldinger og krass kritikk på Twitter i hans dekning av store konflikter og betente tema, ifølge NRK. Siden nedstengningen av Twitter i Russland har derimot hatmeldingene angående krigen i Ukraina forsvunnet. Græsvik sier til NRK at dette trolig kan skyldes at det er ekstremt få mennesker som støtter invasjonen av Ukraina, men den andre grunnen kan være at de fleste av hatmeldingene kom fra såkalte “boter”. Det vil si datamaskiner som er programmert til å kommentere innlegg på sosiale medier om spesielle tema. Dermed kan begrensningen av sosiale medier vise seg å ha blokkert “botene”, ifølge NRK.