Mindre penger til norske dokumentarfilmer

Nyhetsartikkel - Hedda Grønbrekk

På tross av norsk dokumentarfilm sin økende suksess, velger Norsk filminstitutt å satse mindre penger på det. Dette får folk til å reagere.

I år har flere norske dokumentarfilmer vært store suksesser på kino. Foto: Jake Hills / Unsplash

Det siste året har norsk dokumentarfilm oppnådd stor suksess og flere filmer har vunnet internasjonale priser. Norske dokumentarskapere har gitt oss filmer som “Ibelin”, “Fedrelandet” og “Ukjent Landskap”. På tross av dette velger likevel Norsk filminstitutt å kutte i budsjettet på denne typen filmer. Det melder NRK.

Kutter fire millioner kroner

I Norsk filminstitutt sitt budsjett for 2024 har de kuttet fire millioner kroner av pengene som går til dokumentarfilmer. Dette er fordi de heller vil satse på spillefilmer. Det skriver NRK i samme artikkel.

Norsk dokumentar gjør det bra

Likevel har norske dokumentarfilmer gjort det veldig bra det siste året.

Dokumentarfilmen “Fedrelandet” av Margreth Olin var Norges Oscar-kandidat i 2023. I følge Vårt Land er det første gang Norge har sendt en dokumentarfilm inn til prisutdelingen.

I år har også flere nordmenn satt seg foran kinolerretet for å se filmen “Ibelin”. På filmfestivalen Sundance hadde den premiere og vant to priser. Etter det har den fått en score på 100% på Rotten Tomatoes, og omtales av Variety som “et rørende mesterverk”. Det skriver Filmweb.

Dokumentarskapere vil nå få mindre ressurser til å lage film. Foto: Billy Freeman / Unsplash

Norsk spillefilm har ikke gjort det like bra

Til NRK forteller avdelingsdirektør i Norsk filminstitutt, Terez Hollo-Klausen, hvorfor de heller velger å satse på spillefilmer:

– Ideelt skulle vi gjerne ha kunne holdt samme nivå som i fjor, og ikke kuttet i budsjettet. Men det har vi altså gjort fordi spillefilmen trenger å bli styrket. Den har ikke hatt den samme gode veksten som dokumentarfilmen har hatt de siste årene.

Rebekka Nystabakk er regissør og har regissert den kommende dokumentaren “Sau”. Hun er en av dem som er uenig i Norsk filminstitutt sin avgjørelse.

– Det føles som en veldig rar timing når man ser at norsk dokumentarfilm har gjort det så utrolig bra, sier hun til NRK i samme artikkel som Norsk filminstitutt uttalte seg i.

– Det er allerede vanskelig å lage dokumentarfilm, og det blir ikke lettere med disse kuttene. Vi vet det blir tøffere å få penger til nye prosjekt.