I fare for å forsvinne

Et av de viktigste elementene for kultur er språk. Det representerer livene våre, og kulturelle koder. Gjennom språk kan man forstå hvordan en etnisk gruppe opplever livet, og hva deres verdier er. Samer har for eksempel 200 ord for snø, som blant annet kan gi en innsikt i tilværelsen til de som bor oppe i nord. Likevel forsvinner stadig språk gjennom menneskets historie, og etter min mening dekkes det ikke nok i medier. I denne artikkelen vil jeg derfor fortelle om tre språk som er truet og står i fare for å forsvinne.

Illustrasjon: Kadriia Sungatullina / PRESSET.

Hva er et truet språk?

Ifølge Wikipedia, er et truet språk et språk som kan være i fare for å ikke brukes lenger, vanligvis fordi det har få gjenlevende språktalende mennesker. Hvis ingen kan språket blir det derav et utdødd språk.

Etter FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur, er det fem nivåer av språkfare mellom "trygt" (ikke truet) og "utdødd": truet, definitivt truet, alvorlig truet, kritisk truet, og utdødd.

Truet betyr at de fleste barn snakker språket, men det kan være begrenset til visse domener, som for eksempel hjemme. Definitivt truet betyr at barn ikke lenger lærer språket som morsmål i hjemmet. Som alvorlig truet snakkes språket av besteforeldre og eldre generasjoner; selv om foreldregenerasjonen kan forstå det, snakker de det ikke til barn eller seg imellom. Når språket er kritisk truet er de yngste talerne besteforeldre og eldre, og de snakker språket delvis eller sjeldent. Til slutt snakker vi om et utdødd språk, og da er det er ingen som kan språket lenger; inkludert i Atlas, og har antagelig vært utdødd siden 1950-tallet.

Krimtatarisk - alvorlig truet

Krimtatarisk språk tilhører en tyrkisk språkgruppe og er alvorlig truet, ifølge UNESCOs Atlas over verdens språk i fare. Etter definisjonen snakkes språkene i denne gruppen utelukkende av eldre generasjoner. Det er rundt 580.000 mennesker som snakker krimtatarisk i dag. Likevel, ifølge eksperter ved A. Yu. Krymskyi Institutt for orientalske studier i Kyiv, er den faktiske trusselgraden for utryddelse av krimtatarisk nå kritisk. UNESCO identifiserer massedeportasjonen av morsmålssnakkere til Sentral-Asia som en av årsakene til denne graden av risiko for krimtatarisk.

Krimtatarisk er derfor ett av de språkene som er i fare for å forsvinne. Ifølge Svidomi er antallet krimtatariske språktalere i Ukraina 20-25% av den krimtatariske etniske gruppen, eller 70-90 tusen mennesker. Det kommer frem at generasjonen av besteforeldre fortsatt snakker [krimtatarisk], men at barn ikke bruker det med hverandre eller foreldrene lenger.

Heldigvis kommer sosiale medier til unnsetning og øker bevisstheten rundt temaet om truede språk. For eksempel legger Instagram-profilen Seyahat Delisi ut innhold om språket og historien til krimtatarene. Profilen inneholder forskjellig innhold, fra morsomme Reels til nyttige tips på krimtatarisk som passer alle målgrupper. En annen interessant Instagram-profil er Crimeantatars.club som forteller alt om historien og kulturen til krimtatarene og har rundt 57.800 følgere.

Tatarisk - potensielt truet

Ifølge Indiana Universitetets senter for språkteknologi er tatarisk et tyrkisk språk snakket av tatere som bor i Den russiske føderasjonen, hovedsakelig i Tatarstan eller Sibir, og i naboland som Ukraina, Usbekistan, Kina, og Finland. Totalt kan antallet talere globalt være så mange som 7 millioner, men “på grunn av språkpolitikkskiftene de siste tiårene, mister tatarisk basen av sine talere og er et av de truede språkene i eller utenfor Tatarstan-republikken”.

Dessverre har bruken av tatarisk språk gått ned i løpet av 1900-tallet. Ifølge Wikipedia, var undervisningen på 1980-tallet på tatarisk i det offentlige utdanningssystemet begrenset til landsbyskoler. I 2001 ble tatarisk betraktet som et potensielt truet språk, mens sibirtatarisk fikk statusene truet og alvorlig truet. Dessuten har ikke emner knyttet til det tatariske språket vært obligatoriske på skolene i Tatarstan siden 2017. Motstanderne av denne endringen skal ha sagt at det ytterligere vil true det tatariske språket og utgjøre et brudd på Tatarstan-grunnloven, som fastsetter likestillingen mellom russisk og tatarisk i republikken.

Likevel finnes det mange online-profiler som inneholder ressurser for å lære seg språket eller for å finne ut mer om den tatariske kulturen. Telegram-kanalen Learn Tatar, opprettet av en Tyskland-basert tatarisk arkitekt Aygul Ahmetcan ved hjelp av partneren hennes, en lingvistikkstudent Bulat Shaymi, tilbyr undervisningen i tatarisk på engelsk. Kanalen har fått tusenvis av følgere i løpet av få måneder etter opprettelsen i august 2023. I tillegg har Bulat Shaymi sin egen YouTube-kanal der han publiserer vlogger på tatarisk, samt Easy Tatar-serien der han sammenligner tatarisk med andre tyrkiske språk sammen med gjester. Dessuten finnes det en podkast Modern Tatar Identity , opprettet av Marsel Ganeyev (@tatar.prince) en språk- og skeiv aktivist som snakker med folk som har viet en del av livet sitt til tatarisk og tatarisk språkforskning.

Basjkirsk (Bashkort) - truet

Basjkirsk språk er også fra den tyrkiske språkgruppen, og er i følge UNESCOs Atlas truet. I henhold til Wikipedia, er det 1,09 millioner mennesker i Russland som snakker basjkirsk språk, så vel som i Ukraina, Belarus, Kasakhstan, Usbekistan, Estland og andre post-sovjetiske nabostater, og blant Basjkir-diasporaen.

Språkpolitikken de siste tiårene har påvirket nedgangen til basjkirsk språket. Denne politikken, sammen med samfunnsendringer, har bidratt til en nedgang i antall basjkirskstalende personer. Basjkirsk språket står overfor utfordringer, spesielt i bysentre som Ufa, hvor det kan oppfattes som provinsielt og mangler raffinement. Det er behov for innsats for å møte disse utfordringene og fremme fortsatt bruk og vitalitet av språket.

Det finnes også sosiale medier-ressurser som jobber for å fremme kulturen til basjkir-folket. We Are Bashqorts  publiserer mangfoldig innhold om historie, kultur og språk i Basjkortostan på plattformer som Instagram, mens Bashqort Telgileme fokuserer på basjkirsk-språket, og gir språklæringsressurser og engasjerende innhold. Sammen bidrar disse initiativene til å bevare basjkirske tradisjoner, øke bevisstheten om språket og fremme et virtuelt fellesskap for basjkirsk-talende og -entusiaster.

I en blindsone

Språk fungerer som et avgjørende aspekt av kultur, men det at noen språk står i fare for å forsvinne befinner seg i en mediets blindsone. De er i blindsonen fordi de ofte forsvinner unevnt i den uendelige nyhetsstrømmen i media. De tre truede språk jeg har diskutert i denne artikkelen - krimtatarisk, tatarisk og basjkirsk - møter forskjellige utfordringer. Disse språkene, kategorisert fra alvorlig truet til potensielt truet, er i faresonen på grunn av massedeportasjoner, språkpolitiske endringer og samfunnsendringer. Heldigvis finnes det ulike sosiale medieinitiativene, språklæringsressurser og nettsamfunn som fungerer som verdifulle verktøy for å øke bevisstheten og bevare disse truede språkene og deres rike kulturarv.