Tjener penger på vår nysgjerrighet

Artikkel – Lene M. Haugen

De siste årene har flere youtubere kommet med videoer der de kjøper overraskelsespakker fra dark web. Som oftest ser vi titler fylt av ord som «scary» og «gone wrong», og dette har vist seg å bli videoer med høye seertall. Vi vet at dark web kan være et sted for mye grums, og derfor er det nok ingen overraskelse at de som bestiller slike pakker får mye rart, men hvor mye av det vi får se er egentlig ekte?

Overraskelsespakker fra dark web kan inneholde mye rart, men hvor mye av det vi får se er ekte? Foto: Marius Spiske / Unsplash

Overraskelsespakker fra dark web kan inneholde mye rart, men hvor mye av det vi får se er ekte?

Foto: Marius Spiske / Unsplash

Anonymitet

De fleste youtuberene som velger å kjøpe slike pakker, ønsker ikke å snakke for mye om hvordan de gjør det. De nevner blant annet at de er redde for egen sikkerhet, og at de ikke vil oppfordrede til kjøp av slike pakker på noen som helst måte. En fortalte at han hadde valgt å få pakken tilsendt til en postboks for å slippe å oppgi egen adresse og navn, og noen nevner at de har betalt med bitcoin, noe som også gir anonymitet. 

Generelt ser vi at anonymitet er viktig, også for selgere av disse pakkene, og ingen vet egentlig hvem som har sendt dem dette innholdet. Vi som seere vet heller ikke om dette er innhold de faktisk har kjøpt fra dark web, eller noe de har laget for en video.

En dyr og tilfeldig pakke, takk!

Alle videoene viser oss bokser som er fylt med tilfeldige, og ofte ekle eller skremmende ting. Flere youtubere nevner at prisene på disse pakkene er høye, og pris skal være grunn til at de fleste bare gjør et fåtall slike videoer. Denne overraskelsespakken byr på underholdning, og et søk på YouTube viser mange videoer med over 10 millioner visninger. Folk er nysgjerrige, og med god grunn. De aller fleste vet ikke så mye om dark web, og her kan vi tilsynelatende se vanlige folk få pakker derfra. Men det er ikke alt man vil se, og i noen videoer sensurer de innhold for å skåne oss seere.

YouTube er et sted for underholdning av alle slag, og de siste årene har utforsking av dark web trukket mange seere. Foto: NordWood Themes / Unsplash

YouTube er et sted for underholdning av alle slag, og de siste årene har utforsking av dark web trukket mange seere.

Foto: NordWood Themes / Unsplash

Ikke overbevist

Men det er ikke alle youtubere som følger denne trenden slavisk. Felix Kjellberg, bedre kjent som PewDiePie, er den youtuberen med nest mest følgere på plattformen, og han lagde i 2018 en video der han kommenterte en annen youtubers video der han åpner en overraskelsesboks fra dark web. 

PewDiePie gjør i sin video narr av denne dramatiske historien en annen youtuber prøver å lage med en dark web–pakke. Han viser til at det han tar ut av boksen ikke er særlig skummelt eller mistenksomt, men at youtuberen selv ønsker å gjøre videoen dramatisk. For Felix er det mye som tyder på at dette er falskt, og det er så åpenbart at han mener de fleste burde forstå det. Det er mange piler som viser i retning av at dette er en falsk pakke, men det er fortsatt et veldig høyt seertall på denne videoen, som viser at det er mange som er interessert i å se.

Billige virkemidler

På YouTube ønsker de å spille på denne tanken om å få et innblikk i et skummelt sted på internett. Det er spesielt ett virkemiddel som til tider blir litt voldsomt, og det er bruken av dramatisk musikk. Musikken brukes for å skape en mye større spenning i videoen, og veldig få holder tilbake her. Det er klart at det kan hjelpe med å gi oss en følelse av grøss og gru, men for min del vil jeg ikke si at dette gjorde noen av videoene mer overbevisende. Det virker som en billig vei ut, og gjør videoene heller mindre troverdige.

Det samme kan sees med tanke på kostnad. Mange av youtuberne nevner flere ganger kostnaden på boksen de har kjøpt, og det skal drilles inn at de faktisk har brukt en del penger for å gi oss underholdning. Dette gjør meg bare mer tvilende. Det eneste jeg har tro på, er at dette er en video de har mulighet til å tjene gode penger på.


Er det faktisk mulig å kjøpe slike pakker?

Youtubere tjener penger på vår nysgjerrighet om hva som er i overraskelsespakker fra dark web, men ofte har ikke det vi får se noe å gjøre med dark web i det hele tatt. Foto: RoseBox / Unsplash

Youtubere tjener penger på vår nysgjerrighet om hva som er i overraskelsespakker fra dark web, men ofte har ikke det vi får se noe å gjøre med dark web i det hele tatt.

Foto: RoseBox / Unsplash

The Infografics Show laget i 2019 en video der de går i dybden i om det faktisk er mulig å kjøpe slike overraskelsespakker fra dark web. Her nevner de ekspert på dark web Eileen Ormsby, som tidligere har uttalt seg om disse pakkene, og mener at store deler at dette innholdet der ute er falskt, og flere youtubere bruker dette for klikk. Nå som det har blitt populært mener hun at det er folk på dark web som ønsker å dra nytte av dette, og selge slike pakker, men at de bare er fulle av søppel og ting uten særlig verdi.

Tjener penger på vår nysgjerrighet

Det er klart at det er underholdning i å få ting fra dark web, men når vi ser på åpninger av slike pakker på YouTube burde vi ta det med en stor klype salt. Det kan virke ekkelt og skummelt, men som regel er det noe de har skapt selv for å få så mange seere som mulig. På denne måten kan vi se at det er flere youtubere som tjener penger på vår nysgjerrighet rundt dark web, ofte uten å faktisk ha noe med dark web å gjøre selv.