En lederartikkel om digitalisert helse

Leder - Steffen Tomt

Det er få måneder i året som får like stort helsefokus som det Januar gjør. Store deler av samfunnet vårt benytter seg av mulighetene årets alle første måned gir, og går inn for store personlige endringer. Helse, og vår forståelse av vår egen helse, er ikke lenger den sammen. Som alt annet, har også helse gjennomgått en digitaliseringsprosess.

Foto: Hal Gatewood / Unsplash

Foto: Hal Gatewood / Unsplash

Sakte men sikkert har vår egen helse endret seg gjennom årene. Vi fokuserer ikke lenger på de samme aspektene ved helse som vi gjorde på slutten av 90-tallet, og vi har en større og dypere forståelse for mange avgjørende og livsviktige helseprosesser. Ny medisin har revolusjonert vår bekjempelse av en rekke sykdommer, og nye sykdommer har funnet veien inn i samfunnet vårt. Psykiske problemer har aldri hatt så mye oppmerksomhet som nå, og det dannes sakte men sikkert en forståelse og konsensus rundt viktigheten av en god og sunn psykisk helse.

En av de prosessene som har bidratt til dette fokusskifte, er kanskje en av de viktigste aspektene å fokusere på når det kommer til dagens samfunnsutvikling: digitaliseringen. Helse har beveget seg ut fra legekontoret, og inn i de digitale, blanke skjermene vi som et samfunn omgir oss med hver eneste dag. Psykiske problemer er ikke noe som lenger snakkes om i skjul, men som blir hyllet frem på kinolerretet. Legen er ikke lenger å bare finne på kontoret, men er i alles lommer gjennom Google og digitale tjenester. Underholdning og samvær har fått nye sider ved seg, og er for mange like avhengighetsskapende som narkotiske stoffer.

Det er mange måter helse har drastisk forandret seg de siste 30 årene, og vårt forhold til vår egen helse er en av de største endringene. Ved digitaliseringen har vår egen forståelse av helse endret karakter, og vi har åpnet opp samfunnet aspekter som aldri ble snakket om tidligere.

Dette temanummeret fokuserer nettopp på disse prosessene, retter blikket mot områder som ikke ofte diskuteres, og er et temanummer som tar et dypdykk inn den digitaliserte helsens teknologiske verden. En verden som på mange måter er blitt den vi finner oss selv i.

God lesning fra alle oss i redaksjonen, med et ønske om en god, digital helse!
- Steffen Tomt, sjefredaktør