#tradwife: Husmødrenes gjenoppstandelse

Artikkel - Caroline B. Testman

Hjemmeværende husmødre, giftig femininitet og internalisert sexisme blant underdanige kvinner - #tradwife-bevegelsen har kommet for å bli.  

Illustrasjon: Amanda Kvinge / PRESSET.

50-tallet ringte, de vil ha husmødrene sine tilbake!

Kvinnene bak tradwife-bevegelsen reklamerer for ultratradisjonelle kjønnsroller iført søte huskjoler og pene frisyrer. På sine sosiale media-plattformer publiserer de videoer og bilder av hjemmelagde middager og nybakte kaker med tekst som «En kvinnes plass er i hjemmet» plastret over skjermen. Trenden #tradwife startet med enkle videodagbøker av familieliv på Youtube og Pinterest-tavler om matlaging og barneoppdragelse fra høyrekonservative familiekvinner i USA og Storbritannina under koronapandemien 2020, og har siden den tid oppnådd global anerkjennelse med over 130 millioner visninger på videodelingsappen Tiktok.

Den intense romantiseringen av de tradisjonelle verdiene fra husmødrenes storhetstid på 50-tallet forsterkes gjerne ved at innholdsskaperne spiller på konservative familieverdier og bibelsk innhold. Trenden har blitt sterkt kritisert for dens assosiasjoner til det politiske ytre høyre, særlig i USA hvor TikTok-trenden #tradwife hadde sitt utspring fra høyreorienterte konservative sørstatskvinner. Bevegelsen har også blitt kritisert for dens glorifisering av tradisjonell femininitet og opprettholdelse av gammeldagse kjønnsroller, og anses av sine kritikere som en motreaksjon mot feminismen. Flere av de selverklærte husmødrene avviser derimot denne assosiasjonen, og hevder at de selv velger å bryte med kapitalismen og feminismens grep om kvinnens nåværende rolle i samfunnet ved å følge sitt «ekte kall» og frivillig være hjemmeværende husmødre og underdanige hustruer.

Den amerikanske husmoren Estee C. Williams deler daglig sitt ‘tradwife liv’ på TikTok til sine 93,9 tusen følgere. Foto: Skjermdump @esteecwilliams (TikTok)

Bildene over er hentet fra en av de mange videoene denamerikanske husmoren Estee C. Williams poster på sin TikTok-plattform. Williams identifiserer seg som tradwife, noe hun definerer som «en kvinne som velger å leve et mer tradisjonelt liv med ultratradisjonelle kjønnsroller». Definisjonen bygger også på en forståelse av at man må anerkjenne at kvinnens plass er innenfor hjemmets fire vegger, mens ektemannen er familiens overhode og forsørger.

I møte med kritikk om at innholdet hun skaper virker truende overfor den moderne oppfatningen om likestilling og feminisme, har Williams kommentert at tradisjonelle husmødre ikke prøver å avvikle kvinners rett til å jobbe, men heller ønsker å ta valg som individuelle kvinner om at konens rolle først og fremst er i hjemmet. Hvorvidt husmødrene innen bevegelsen har blitt med av fri vilje er ikke for meg å spekulere i, men jeg er glad for at valget om å ikke bli en #tradwife fremdeles er mitt.