Spider-Man fortsetter i The MCU

Artikkel - Marius G. Kaurin

I august ble det konflikter mellom filmselskapene Sony Pictures og Disney, angående den kjente superhelten Spider-Man. Det gikk så langt at det var snakk om å fjerne han fra The Marvel Cinematic Universe (MCU), men selskapene kom i september frem til en enighet.

Tom Holland som Spider-Man i Spider-Man: Far From Home. Opphavsrett: Sony Pictures Entertainment / Foto:  IMDb

Tom Holland som Spider-Man i Spider-Man: Far From Home.
Opphavsrett: Sony Pictures Entertainment / Foto: IMDb

Spider-Man er en av verdens mest kjente superhelter og har en franchise uten like, han har blitt profilert i i både tegneserier, spill og i form av 3 filmserier. Sony eier rettighetene til Spider-Man, men godtok at han ble inkludert i filmen "Captain America Civil War" som var hans vei inn i The MCU. Etter dette har Spider-Man vært med i senere Marvel-filmer og i tillegg to egne filmer. I august derimot ble det konflikt mellom Sony og Disney angående fordeling av fortjenester. Ettersom Sony's Spider-Man som nå spilles av Tom Holland, er inkludert i Disney sitt Marvel-univers krevde Disney 50%  av fortjenesten, istedetfor 5% som det originalt var bestemt. Sony så dette som et urealistisk krav og truet derfor med å frata Disney retten til å bruke Spider-Man i deres filmer. Sony ønsket også at produsenten Kevin Feige skulle fortsette å lage filmene Spider-Man var inkludert i, til tross for Disney's ønske om det motsatte.

Dette var en krangel som gjorde både fans og skuespillere redde. Dette kunne bety slutten for Tom Holland sin Spider-Man, som er blitt hyllet som den mest nøyaktige versjonen av superhelten, både personlighetsmessig og fysisk. Dette ville også slå et stort hull i The MCU der Spider-Man alt var en vel etablert og godt likt karaktér av både fans og medskuespillere.

I slutten av september derimot kunne fansen puste lettet ut. Marvel og Sony bekreftet at Spider-Man ikke skulle forlate The MCU allikevel. Avisen Deadline kunne den 27. september meddele at partene hadde kommet til en enighet der Marvel skulle betale 25% av filmens kostnader, imot å få 25% av filmens fortjeneste. Det ble enighet over at begge firmaene eier noe den andre kan nytte av, der Sony eier Spider-Man og Marvel et verdenskjent univers. Sammen forventer de at en ny film vil igjen tjene inn mer enn 1 milliard dollar, slik de to siste gjorde ved hjelp av produsenten Kevin Feige som fortsetter i sin rolle.

 

Zendaya og Tom Holland i Spider-Man: Far From Home  Opphavsrett: Sony Pictures Entertainment / Foto:  IMDb

Zendaya og Tom Holland i Spider-Man: Far From Home

Opphavsrett: Sony Pictures Entertainment / Foto: IMDb

Den nye filmen er satt til å komme ut 16.juli 2021 og fansen venter i spenning. Avtalen mellom Marvel og Sony omtaler allikevel kun den neste Spider-Man-filmen og dets fortjeneste. Vil selskapene fortsette et godt samarbeid etter dette, eller vil Marvel spørre om en større del av kaka?