Tysk historietime med Rammstein

Artikkel - Magnus Biringvad

Forrige uke slapp det tyske metal bandet Rammstein deres første sang på åtte år, og i kjent stil er musikken og den medfølgende videoen tung med symbolikk, narrativ og bilder som har provosert mange.

Provoserte: Bilde fra teaseren Rammstein slapp på sosiale medier. Foto: Screenshot fra Youtube video  Deutschland. Opphavsrett: Universal Music.

Provoserte: Bilde fra teaseren Rammstein slapp på sosiale medier. Foto: Screenshot fra Youtube video Deutschland. Opphavsrett: Universal Music.

Forrige tirsdag ble en teaser til Deutschland sluppet på Rammsteins brukere på sosiale medier som allerede skapte reaksjoner. Teaseren viste bandet kledd opp som fanger fra en konsentrasjonsleir med løkker rundt halsen . Mange spekulerte i at det var bandet som på sin egen ironiske måte skulle konfrontere nazi-beskyldningene de hadde fått hele sin karriere. Det viste seg til å være delvis riktig ettersom videoen til Deutschland handler om Tyskland og landets vanskelige historie med fokus på tyskernes eget problematiske forhold til det.

Germania: Ruby Commey som mor Tyskland under andre verdenskrig. Foto: Screenshot fra Youtube video  Deutschland. Opphavsrett: Universal Music.

Germania: Ruby Commey som mor Tyskland under andre verdenskrig. Foto: Screenshot fra Youtube video Deutschland. Opphavsrett: Universal Music.

Deutschlands video blir fortalt retrospektivt og ustrukturert der en gruppe astronauter i fremtiden har funnet et hvelv som inneholder fru Germania selv og skildring av den tyske historien. Videoen starter i år 16 f.vt med bandet kledd ut som romerske soldater i skogene til det gamle Germanske riket. Her blir vi introdusert til den svarte kvinnen som blir i videoen skal representere Germania som blir med gjennom Tysklands oppturer og nedturer. Hennes tilstedeværelse er alltid skildret med rødt, gult og svart som viser til Tysklands flagg. Vi får se arrangerte slåsskamper under Weimar-republikken i mellomkrigstiden, luftskipet Hindenburg som eksploderer bak bandet, blodig krig i middelalderen og heksebrenning arrangert av innavlede og griske munker. Dette dekker mye av starten til tysk historie samtidig som vokalist Till Lindemann synger om “Deutschland - deine Liebe ist fluch und segen. Deutschland - meine liebe kann ich dir nicht geben” som oversatt betyr “Tyskland - din kjærlighet er en forbannelse og en velsignelse.  Tyskland - min kjærlighet kan jeg ikke gi deg”. Det er klart fra tidlig av at det konflikterte forholdet til tysk historie hos den vanlige tysker er stor. Man vil gjerne elske Tyskland, men det er vanskelig.

DDR: Rammstein som DDR. Foto: Screenshot fra Youtube video  Deutschland. Opphavsrett: Universal Music.

DDR: Rammstein som DDR. Foto: Screenshot fra Youtube video Deutschland. Opphavsrett: Universal Music.

Senere kommer videoen til nyere tysk historie. Scenen som skapte mest kontrovers i mediene er Rammsteins skildring av Holocaust mot slutten av krigen. Fire av medlemmene står ikledd fangedrakter med løkker rundt halsen stående på et par blokker murstein. Gitaristen Richard Kruspe og trommeslager Christoph Schneider er ikledd som SS-offiserer som sparker av understellet til en av fangene som dør av hengingen. Germania er tilstedeværende også ikledd en SS-uniform. Det er verdt å nevne at i denne scenen er alle de forskjellige ofrene utstyrt med forskjellige symboler på fangedrakten. En er utstyrt med en rosa trekant som betyr homofil, en har davidstjernen for jøde, en har davidstjerne med en rød trekant som betyr politisk jøde og sistemann har kun en rød triangel som betyr politisk fange. Her viser Rammstein til mangfoldet av mennesker som ble utryddet under krigen og peker mot hvor ondskapsfullt det var. Dette er viktig historie som ikke må glemmes. Samtidig synges det “Deutschland, Deutschland über allen” som er et utdrag av den tyske nasjonalsangen, noe som kan tolkes ironisk i denne sammenhengen.

Vi ser så hovedkvarteret til DDR i Øst-Tyskland etter krigen som er et tilsynelatende ordentlig sted, men senere tar det av med festing, stripping og at medlemmene kliner med hverandre. Bandet er selv fra gamle Øst-Tyskland som var regjert med jernhånd og videoen peker til hykleriet som pågikk bak DDRs strenge fasade. Vi ser så motreaksjonen til DDR på andre siden av muren der bandet er kledd ut som medlemmer av de politiske terroristene Baader-Meinhof gruppen eller RAF. De er under en skuddveksling mot tysk politi og holder Germania som gissel. Verdiene til Tyskland står her i fare. Lindemann synger igjen “Deutschland, so jung - doch so alt” som viser at Tyskland er en ung nasjon i historisk sammenheng, men likevel gammel med tanke på alt som har skjedd. Videoen slutter med løsningen på alle de historiske hendelsene: DDR faller sammen, nazistene blir henrettet, opptøyene i gatene blir slått ned på og krigene i middelalderen slutter. Det siste bildet er bandet som kryper på bakken med Germania som en engel over dem. Tyskland har endelig gjort opp for seg.

Spektakulært: Rammstein er kjent som et av verdens beste liveband med god grunn. Foto: Rammstein offizielles.

Spektakulært: Rammstein er kjent som et av verdens beste liveband med god grunn. Foto: Rammstein offizielles.

Denne artikkelen dekker bare overflaten av Deutschland-videoen som er full av ytterligere symbolikk, mening og bilder som viser til flere hendelser i tysk historie og tysk kultur. Den må sees for å oppleves og mange hyller den allerede som et ekte kunstverk. Videoen er omfattende, provoserende, stor, spektakulær, hard og vanskelig. Med andre ord: Rammstein er tilbake.

Rammsteins syvende album Rammstein slippes 17. Mai og bandet inntar Ullevaal Stadion 18. August. En konsert som ble utsolgt på et par minutter og det er forventet at det kommer til å bli det mest spektakulære sceneshowet noensinne ført på norsk jord.


Rammsteins Deutschland-musikkvideo kan sees her (NB: 18-års aldersgrense):