40 år med verdens råeste alien

Artikkel - Steffen Tomt

Året er 1979, og datoen 25. Mai. Verden blir for første gang introdusert til det som skulle bli det råeste romvesenet i historien. 40 år senere blåser Ridley Scott liv i det historiske “Alien” universet i tråd med filmens 40 års jubileum. Sci-fi serien lever i beste velgående.

Den første “Alien” filmen premierte 25. Mai 1979 og har preget sci-fi sjangeren på en sterk og betraktelig måte siden.Opphavsrett: 20th Century Fox / Foto: IMDb

Den første “Alien” filmen premierte 25. Mai 1979 og har preget sci-fi sjangeren på en sterk og betraktelig måte siden.

Opphavsrett: 20th Century Fox / Foto: IMDb

Lørdag 25. Mai 2019 markerte seg som en av årets viktigste dager innenfor sci-fi sjangeren i filmverden. Det var nemlig denne datoen for 40 år siden Ridley Scotts filmatiske mesterverk og banebrytende arbeid innenfor sci-fi sjangeren hadde premiere i USA, med filmen “Alien”. Med et relativt stort budsjett på 11 000 000 $ tjente filmen sammenlagt med både nasjonale og internasjonale inntekter hele 104 931 801 $ - en vesentlig stor fortjeneste sett i forhold til produksjons budsjettet.

Hele 40 år senere har riktignok filmuniverset til “Alien” utvidet seg betraktelig. Fra en enkeltstående film har serie utvidet seg med hele 6 filmer, hvis man regner med de frittstående filmene Alien vs. Predators fra 2004 og Alien vs. Predator: Requiem fra 2007. Selve sci-fi universet består da av hele 8 filmer per dags dato, med følgende filmer:

  • Alien hovedfilmer:

    • Alien (1979)

    • Aliens (1986)

    • Alien 3 (1992)

    • Alien Resurrection (1997)

  • Alien forløpere:

    • Prometheus (2012)

    • Alien: Covenant (2017)

  • Alien spin-off-serie:

    • Alien vs. Predators (2004)

    • Alien vs. Predators: Requiem (2007)

I tråd med sci-fi universets 40 års jubileum har ny informasjon om serienes kommende filmer dukket opp, med ingen ringere enn selveste Ridley Scott i regissør-setet nok en gang - dette blir første gang siden 2017 at Scott returnerer til serien som regissør, og skrinlegger virkelig ryktene om at den neste filmen i forløpere serien ville bli regissert av den sør-afrikanske og anerkjente regissøren Neill Blomkamp.

Som Screen Rant understreker i en nylig artikkel om fremtiden for serien, forventes det at den neste filmen i forløper triologien, som omtales som “Aliens: Awakening” vil bli det avsluttende kapitelet i forløper serie, og samtidig plukker opp tråden fra forrige film; “Alien: Covenant”. Så hvordan vil det avsluttende kapitelet i forløper-serien ut-arte seg? Scott har selv avslørt i tidligere intervjuer at han ønsker å rette fokuset litt vekk fra det kjente og kjære romvesen rasen xenomorphs, som har preget seriens utvikling, til et større fokus på kunstig intelligente vesner, såkalte AI’s som filmens hoved protagonist - en spennende og interessant utvikling.

Ridley Scott på produksjons settet til “Alien” i 1979Opphavsrett: 20th Century Fox / Foto: The Hollywood Reporter

Ridley Scott på produksjons settet til “Alien” i 1979

Opphavsrett: 20th Century Fox / Foto: The Hollywood Reporter

I tillegg til å ryktes om å være den avsluttende filmen i forløper-serien, forventer mange fans at den tredje filmen i forløper-triologien vil sammenfalle med handlingen i den originale 1979 “Alien” og skape en helhetlig sammenheng i filmuniverset. I et intervjue med Variety tidligere denne måneden kunne Scott avsløre at den tredje filmen i forløper-triologien allerede var i skript-fasen i produksjon - et vesentlig steg i retning av å starte den faktiske produksjonen av filmen. Samtidig kunne Scott også poengtere litt av sine egne tanker om serien, og hva som har vært viktigst gjennom alle tilleggene til filmuniverset:

“You don’t show the monster too many times because you’ll get used to him and you never want to get used to him — ever. That’s always been my thesis.” - Ridley Scott, Variety 2019

Det ikoniske og skremmende romvesenet “xenomorph” fra Alien-universetOpphavsrett: 20th Century Fox

Det ikoniske og skremmende romvesenet “xenomorph” fra Alien-universet

Opphavsrett: 20th Century Fox

Det er foreløpig ingen informasjon eller rykter om når nøyaktig den tredje filmen i forløper triologien vil være klar for premiere, annet enn at den vil komme i løpet av kalenderåret 2019. Men det er ikke bare den tredje filmen i forløper-serien som er under planlegging og produksjon - Scott kunne også avsløre i et intervjue med The Hollywood Reporter at et samarbeid med Disney om videre utvikling og utvidelse av sci-fi universet ligger i planene.

Alien-universet er et rikt filmunivers, med hele 8 filmer med ulike stiler, ulike produksjonsbetingelser, og ikke minst ulike regissører. Fra den originale 1979 “Alien” ga Scott fra seg remmene til regissør-setet og returnerte ikke tilbake til filmuniverset før forløper-filmene ble en realitet i 2012 og 2017.

Med den avsluttende og tredje filmen i forløper-triologien tar Ridley Scott nok en gang grep om remmene til filmuniverset, og vil nok mest sannsynlig levere en kraftsalve av et filmatisk verk, som i seg selv er imponerende. Det hele blir enda mer imponerende når en tar høyde for regissørens alder på hele 81 år. Alderen stopper ikke en av sci-fi verdens mest anerkjent regissører fra å ta grep om sin egen serie, hele 40 år etter den legendariske filmen ble en del av sci-fi historien.

Vi kan bare vente i spenning på det avsluttende kapitelet i forløper-triologien, og samtidig ferie filmuniversets 40 års jubileum - det har vært noen fantastiske 40 år.