Når kjendiser tror på konspirasjoner

Artikkel - Ida-Kristin Tvedt

Lørdag 10 april var det en demonstrasjon foran Stortinget. Tema var koronarestriksjoner, og Charter Svein var blandt deltagerne.

Foto: Adam Niescioruk / Unsplash

Foto: Adam Niescioruk / Unsplash

Skjermdump: Ida-Kristin Tvedt

Skjermdump: Ida-Kristin Tvedt

Ved flere anledninger har organisasjonen “Stop Lockdown: full gjenåpning av Norge - NÅ” demonstrert på Eidsvolds plass foran Stortinget. Flere hundre mennesker har møtt opp hver gang for å be norske myndigheter revidere restriksjonene som er innført for å håndtere COVID-19 pandemien.

Blant dem som demonstrerte kunne det sees folk i t-skjorter hvor det stod blant annet “Media=Fake” og “no one has the right to bey”. Organisasjonen mener at regjeringen stenger samfunnet ned for å rasere det, at innbyggerne i Norge er hjernevasket og at bruken av munnbind strider mot menneskehetene.
De foregående demonstrasjonene har fått relativt lite mediedekning, men demonstrasjonen den 10 april har vært oppe i de fleste medier. Etter det kom frem at Svein Østbye, kjent som Charter Svein, var med under demonstrasjonen og brant munnbind i protest har det vært sterke reaksjoner på sosiale medier.

Frontfigur
Selv om Østbye gjerne er mest kjent for sin deltagelse på Charterfeber, har han også over en lengre periode frontet kosttilskuddet “Collagen Plus”. I flere ulike TV-reklamer er Østbye å se, men etter det ble kjent at han har vært tilstede under demonstrasjonen har flere tatt til orde i sosiale medier for at “Collagen Plus” bør revidere de aktuelle reklamene.

– Deler Collagen Plus meningene til deres talsperson Svein Østbye? spør en bruker.

Collagen Plus svarer på kommentaren ved å si at de er uenig i Østbye sin uttalelse under demonstrasjonen 10 april. Videre skriver de i kommentaren at de har sterk tiltro til norske myndigheters håndtering av pandemien og at de følger smittevernsreglene.

Det samme svaret kommer også til TV2

Skjermdump: Ida-Kristin Tvedt

Skjermdump: Ida-Kristin Tvedt

– Vi er uenige i Svein Østvik sine uttalelser i forbindelse med demonstrasjonen 10 april. Vi har stor tiltro til at norske myndigheter tar de riktige avgjørelsene rundt ulike smitteverntiltak, og anbefaler alle å følge smittevernrådene fra norske helsemyndigheter, sier administrerende direktør i Nutrilett, Aleksander Storvestre til TV2. Nutrilett er eier av Collagen Pluss.

Usikker fremtid

Etter demonstrasjonen går Østbye sitt samarbeid med Collagen+ en usikker tid i møte. Til TV2 sier Storvestre at de har en avtale med Østbye som skal reforhandles til sommeren, men at de enda ikke har bestemt seg for om avtalen skal videreføres.

Storvestre forteller og at de ikke har noen planlagte kampanjer med Østbye i nærmeste fremtid.

Flere kritisk

Mange i sosiale medier er kritiske til om Østbye bør få fortsette som frontfigur for Collagen Plus. Stortingspolitiker for Høyre, Kårstein Eidem Løvås, tok til Facebook for å vise sin misnøye til Østbye.

– Knærne trenger Collagen+, men resten av kroppen motstår glætt Covid19, skriver Løvaas.

Til TV2 forteller Løvaas at han mener kjente personligheter har et ekstra ansvar under pandemien for å ikke skape mer usikkerhet rundt regjeringens smittevernsråd

– Vi bør alle stille oss lojalt bak faglige råd. Kjente personer har et ekstra ansvar for å ikke undergrave arbeidet som gjøres til det beste for oss alle, sier han til TV2

Det er flere kjente politiker som tar til ordet på sosiale medier for å vise avstand til Østbyes deltagelse i demonstrasjonen.

Skjermdump: Ida-Kristin Tvedt

Skjermdump: Ida-Kristin Tvedt

Lederen for LO-studentene ved Høyskolen Kristiania og Arbeiderparti-politiker, Lars Martin Berg, skriver på sin Twitter konto at han i lang tid har vært stor fan av Østbye, men har nå fått en avsmak.

–Men når han deltar på demonstrasjonen mot smittetiltakene sammen med flere konspirasjonsteoretikere, som også brenner munnbind… da mister jeg litt respekten. Sorry, skriver Berg på sin Twitter profil

Flere mediehus har prøvd å får kontakt med Østbye for å svare på kritikken, men ingen har lyktes i forsøket.