Konspirasjonspodden: Norges råeste podcast?

Anmeldelse - Susanna Mathea Arsky

Norsk podcast-kultur er ikke fullstendig uten Konspirasjonspoddens humoristiske tilskudd. I ukentlige installasjoner diskuteres konspirasjonsteorier i med innslag av samfunnsaktuell humor ikledd en spenstighet bare denne podcasten har.

“That's one small step for man, one giant leap for mankind” skal astronauten Neil Armstrong ha sagt, men var han noen gang på månen? Foto: History in HD / Unsplash

“That's one small step for man, one giant leap for mankind” skal astronauten Neil Armstrong ha sagt, men var han noen gang på månen? Foto: History in HD / Unsplash

Podcasten ledes av komikeren Bjørn-Henning Ødegård og barneskolelæreren Fredrik Sjåstad Ness. Duoen har pratet seg gjennom en rekke konspirasjoner fordelt på 8 sesonger siden starten på vårparten i 2017, turnert landet rundt, og tidvis dukket opp på underholdningsprogrammer.

Alt tyder med andre ord på at disse "radio-stjernene" egner seg godt i visuelle medier også.

Skeptiske til skepsisen

Til tross for at "GuttaSjøl", som er produksjonsnavnet de går under, har blitt fjeset utad for konspirasjonsteorier i Norge, er de relativt skeptiske til teoriene de diskuterer. Med en beundringsverdig frisk og lettsindig holdning til de utallige konspirasjonene som diskuteres, er podcasten spekket med underholdning heller enn samfunnskritikk, som mange av teoriene gjerne grunner i. De plukker opp på uhumskheter i uttalelser fra myndigheter, men har samtidig god lit til fagpersoner. Det er med andre ord ingen bias som dirigerer hvor vidt de holder med konspirasjonsteoriene eller ikke.

“En mann får en utenomjordisk beskjed om å slutte som konduktør og heller bli pollenforsker”, lyder deskripsjonen av episode 4, sesong 4 av Konspirasjonspodden. Hør på epiosden for en god latter og en spennende konspirasjonsteori. Foto: Magda Pawluc…

“En mann får en utenomjordisk beskjed om å slutte som konduktør og heller bli pollenforsker”, lyder deskripsjonen av episode 4, sesong 4 av Konspirasjonspodden. Hør på epiosden for en god latter og en spennende konspirasjonsteori. Foto: Magda Pawluczu / Unsplash

Fra det obskure til populære teorier

I podcasten introduseres lytterne for et mangfold av spennende teorier. Alt fra de som har vært med på å forme populærkulturen – blant annet månelandingen og 9/11 – til den mindre kjente "pollenkongen". Her er det noe for absolutt alle.

Lytterne kommer for konspirasjonsteorier – men blir for underholdningen

Spenningen som medfølger konspirasjonsteorier, er til å ta og føle på. Det er ikke underlig at podcasten tiltrekker seg lyttere basert på innholdet. Men etter å ha hørt bare et par episoder er tydelig at fanskaren de har samlet på veien, sannsynligvis er minst like interessert i Bjørn-Henning og Fredrik, som de er i teoriene. Dynamikken mellom programlederne legger til grunn for en fantastisk blanding av spenning og humor, her med ekstra godt trykk på den fantastiske humoren.

Inside-jokes og interessante anekdoter, eksempelvis "fjordbord" og Fredriks sørstats dialekt (hør gjennom podcasten for å forstå), pryder podcastens innhold. Forholdet man får som lytter til programlederne er rett og slett unikt.