Revival - det som kommer tilbake igjen

Kronikk - Claudia C. Bajek

main-image.jpeg

Revival er et ord som beskriver noe som har blitt bragt tilbake til livet. Innen mote og trender brukes begrepet revival om noe som en gang har vært, og som kommer tilbake igjen. Dette er ikke et ukjent fenomen, selv om begrepet kanskje ikke brukes så mye til vanlig; man sier ofte at trender har en tendens til å gå i sirkel. «80-tallet preger motebildet!», «retro Cat Eye-solbriller er den store trenden i sommer!».  Men hvor kommer denne sirkulære prosessen fra, og har den egentlig en begynnelse? 

For å forstå hvordan en trend trer frem igjen fra å være glemt og bortgjemt, er man nødt til å se fenomenet i sammenheng med sin samtid. Ofte blir silhuetter og mønstre brukt igjen i forbindelse med for eksempel store politiske eller kulturelle hendelser. Et spennende eksempel på revival er den såkalte «Egyptian revival». Oldtidens Egypt inspirerte arkitekter og interiørdesignere så vel som motedesignere. I arkitektur kan man se dette for eksempel i fasader, hvor søyler, obelisker og sfinks-liknende utskjæringer pryder bygningene. Spesielt på 1920-talle var fascinasjon av oldtidens Egypt eksepsjonelt stor. Dette henger i all sannsynlighet sammen med utgravningen av Tutankhamons grav i 1922, gjennomført av den britiske arkeologen Howard Carter og hans team. Graven ble funnet høyst intakt, da den hadde unnsluppet gravrobbere gjennom tidenes løp, og inneholdt kister, sarkofager og en overflod av gjenstander i gull. 

Nyheten om utgravingen spredte seg fort rundt i verden. ”Tut-mania” førte til en ny bølge av musikk, teater, smykker og klær. I ulike former for kunstneriske media ble alt fra alt fra sfinkser, hieroglyfer skarabéer og pyramider avbildet. For eksempel skapte luksusgullsmeden Van Cleef & Arpels mellom 1922 og 1925 en egen serie med egyptinspirerte smykker, som i dag er høyst ettertraktet av samlere. Den egyptiske trenden var også med på å påvirke art deco-stilen som preget store deler av begynnelsen av forrige århundre, med sine rene, strenge og symmetriske linjer. 

Et eksempel på en kjole fra rundt midten av 20-tallet avbildes her. Dette er en kjole av Paul Poiret, en av det forrige århundrets ledende motedesignere, hvor det perlebroderte motivet minner om noe som springer ut fra den egyptiske trenden. Kjolen har for øvrig flere elementer som gjør den relativ typisk for sin tid; en svært lav og lite markert midje, rikt dekorert og gjennomsiktig overkjole og en skjørtelengde som er radikalt kortere enn den var bare ti år før. 

Det er interessant å tenke på at alt dette hendte for snart 100 år siden, og vi på ny trer inn i 20-tallet. Vil vi oppleve en ny bølge med revival? Vil media, musikk, mote og kunst bære preg og inspirasjon av en svunnen tid? Tiden har jo vist at dette ikke hører til sjeldenhetene, så kanskje art deco, Gatsby-fester og Charleston vil være med på å forme de neste ti årene?