Stemningsfull vandring langs Akerselva

Intervju - Anette Beckhaug

Hvert år, når det nærmer seg høstjevndøgn, inviteres Oslos befolkning til å vandre langs Akerselva i fakkellys, omgitt av en rekke kulturinnslag. Torsdag 26. september ble «Elvelangs» arrangert for 19. året på rad – og ingenting tyder på at det ble den siste. 

Foto: Victor Rodvang/  Unsplash

Foto: Victor Rodvang/ Unsplash

Akerselva renner fra Maridalen til Bjørvika, og er et kjært sted for Oslo-borgere. Det har i alle år vært et populært turområde hvor en kan vandre gjennom industrihistorie, fossekraft, vakker natur og kafeer. Elva regnes som er et verneverdig kulturområde, men det er imidlertid aldri så kulturpreget og folkefylt som ved arrangementet «Elvelangs i fakkellys».

Oppsetningen arrangeres av bydelene langs Akerselva, hvilket består av Gamle Oslo, Grünerløkka, Sagene og Nordre Aker. PRESSET. har intervjuet Liv Husby, som representerer sistnevnte.

Husby forteller at «Elvelangs i fakkellys» ble arrangert for første gang i år 2000, under Oslos feiring av tusenårsjubileet.

- Den gangen ble arrangementet kalt «Akerselva – byens lengste tigerrisp» og det var 10 000 mennesker som samlet seg til kulturopplevelser i faklert lys. Det var de gode tilbakemeldingene og publikumsoppslutningen som har ført til at arrangementet nå har blitt en tradisjon. 


Stemningsfull vandring
- Konseptet er at hvert år, torsdag nærmest høstjevndøg, slukkes turveibelysningen langs Akerselva og erstattes av over 4000 fakler. Underveis kan publikum oppleve over 150 ulike kulturinnslag i form av kor, korps, orkestre, flammekunst og lysinstallasjoner som sammen skaper en magisk stemning.

Arrangementet er kostnadsfritt for publikum. Det finansieres av Oslo kommune, og har i tillegg omtrent 1000 frivillige som deltar i forbindelse med kvelden – da med vakthold, fakkeltenning og kulturelle innslag. 

- Kunsten og alle innslagene er laget av frivillige som har meldt seg på – alt fra barnehagebarn og skoleelever, til profesjonelle kunstnere og lysdesignere. Vi har også noen samarbeid med institusjonene langs elva, som Kunsthøyskolen som ofte deltar som en del av sitt studentarbeid.

Videre forteller Husby at innslagene ofte er knyttet til kontrasten mellom lys og mørke, nettopp fordi det arrangeres i forbindelse med høstjevndøgn. 


40 000 besøkende 

Det har skjedd mye på 19 år. Det er ingen tvil om at publikum har blitt mer interessert i kulturinnslagene langs elva – de siste årene har det vært omlag 40 000 mennesker som besøker Akerselva under Elvelangs, hvilket er en stor økning fra første oppsetning. Arrangementet egner seg for mennesker i alle aldre, og både barnefamilier, ungdommer og eldre er til stede hvert år. Det er altså ingenting som tyder på at Elvelangs er en tradisjon som er på vei ut. 

Husby legger til at det å arrangere et så stort arrangement, selvsagt kan by på utfordringer. 

- Det er mye som skal være i orden før en sånn kveld. Lys skal slukkes, sikkerhet skal ivaretas, alle skal få tildelt en plass, beskjeder skal gis og ansatte i bydelene og frivillige skal koordineres. Siden vi ikke har noen generalprøve, som forestillinger ofte har, kreves det ekstra god planlegging. Vi er derfor en komité som møtes 8 ganger i løpet av året, for å sørge for at alt går riktig for seg.