Et annerledes bokår – Goodreads Choice Awards 2020

Artikkel - Tuva M. Sørum

2020 har vært et annerledes år. For oss lesehester har dette året vært nesten like dritt som alle andre sitt, men vi har hvert fall hatt tid til å lese. Goodreads, som er en nettside for bokinteresserte, har en kåring hvert år som heter Goodreads Choice Awards, hvor vi lesere kan stemme frem hvilke bøker vi synes skal vinne innenfor hver kategori. Året 2020 har åpenbart vært et annerledes leseår, så derfor skal jeg vise frem litt av hvilke bøker som har vunnet Goodreads choice awards 2020, og hva de handler om. Kanskje du finner noe nytt å lese i julen?


Opphavsrett: Viking / Foto: Goodreads

Opphavsrett: Viking / Foto: Goodreads

Best Fiction – The Midnight Library

Innenfor beste fiksjon finner vi en bok som har vært høyt oppe på listene i år, nemlig The Midnight Library av Matt HaigDen vant med 72,828 stemmer (bare fem stemmer over 2. plassen Anxoius people av Fredrik Backmanså selv om jeg ikke har lest den gjetter jeg på at den også er bra). 

The Midnight Library handler om et sted utenfor kanten av dette universet, der det er et bibliotek med et uendelig antall bøker som hver og en omhandler en historie av en annen virkelighet. En av disse handler om livet ditt akkurat sånn det er nå, mens en annen forteller hvordan livet ditt hadde vært hvis du hadde tatt et av de million andre valgene du kunne tatt i akkurat den situasjonen. Vi lurer alle på hvordan livene våre egentlig kunne vært, hadde det vært bedre? Nora Seed får i The Midnight Library valget om å forandre livet sitt for alltid, mens hun prøver å finne ut hva hun egentlig vil med livet sitt. 


Opphavsrett: William Morrow / Foto: Goodreads

Opphavsrett: William Morrow / Foto: Goodreads

Best Mystery & Thriller – The Guest List

Innenfor beste mysteriums og thrillersjanger, vinner The Guest List av Lucy Foley overlegent med 73,605 stemmer, over Home Before Dark av Riley Sager som «bare» fikk 35.356 stemmer. 

På en øy utenfor Irland samler venner og familie av en sjarmerende og kjekk skuespiller og en ambisiøs og smart tidsskriftutgiver seg til deres bryllup. Det virker som alt er perfekt. Bryllupet har blitt planlagt ned til minste detalj, men mens mer alkohol blir konsumert, begynner ting å bryte sammen. Forloverne starter en drikkelek fra gamledager, kjolen til brudepiken blir ikke-så-tilfeldig ødelagt og en ubehagelig skål blir gitt av brudens eldste (og mannlige) venn. Da ting føles som de ikke kunne blitt verre, oppdager de en død person. 


Opphavsrett: Blue Box Press / Foto: Goodreads

Opphavsrett: Blue Box Press / Foto: Goodreads

Best RomanceFrom Blood and Ash

I beste romantikk er det From Blood and Ash av Jennifer L. Armentrout som vinner. Denne boken er ikke bare romantisk, men inneholder også aspekter av dark fantasy og overnaturlighet. Den vant med 70,896 stemmer.

Historien handler om Poppy, en Maiden som ikke skal bli sett, tatt på, snakket til eller oppleve nytelse. Poppy venter på sin opphøyelse, men hun er mer opptatt av å kjempe mot ondheten som tok familien hennes enn å forbrede seg på å være verdig nok for gudene. Hun må redde kongeriket, selv om hun er usikker på om det er dette hun vil. Når Hawke, en vakt som skal hjelpe henne til opphøyelse kommer inn i livet hennes, blandes plikt og lyst, og alt hun noen gang har trodd på settes nå på prøve. 


Opphavsrett: Tor Books / Foto: Goodreads

Opphavsrett: Tor Books / Foto: Goodreads

Best science fiction – To Sleep in a Sea of Stars

Beste science fiction går til Christopher Paolini sin nyeste bok, nemlig To sleep in a sea of stars. Han er forfatteren til en annen populær serie av bøker, nemlig Eragon, men prøver seg her på noe nytt.

Under et rutinemessig kartleggingsoppdrag på en ukolonisert planet, finner Kira en fremmed relikvie. Dette virker først fascinerende, men da alt støvet rundt henne begynner å bevege seg, forandrer ting seg. Krig bryter ut blant stjernene, og Kira blir kastet ut i oppdagelser av galakseomfattende transformasjoner. Kira er menneskehetens siste og største håp, og mens jorden og dens kolonier står på randen av utslettelse, må hun redde den. 


Opphavsrett: Bloomsbury Publishing / Foto: Goodreads

Opphavsrett: Bloomsbury Publishing / Foto: Goodreads

Best fantasy – House of Earth and Blood

Under beste fantasi er vinneren House of Earth and Blood av Sarah J. Maas, som lener seg mot den mer mørke siden av fantasisjangeren.

Bryce Quinlan har et perfekt liv hvor hun jobber hardt om dagen og fester hele natten, men plutselig blir hennes nærmeste venn drept av en demon, noe som gjør det vanskelig å fortsette å leve det normalet livet hennes. Den «skyldige» havner i fengsel, men mordene fortsetter, og hva gjør Bryce da? Hun bestemmer seg for å finne ut av det selv. Hunt Athalar er en «notorious fallen angel» (så fin beskrivelse at å prøve å oversette det hadde vært en skam), og sitter nå bak lås og slå på grunn av erkefiendene han en gang prøvde å overvinne. Hans styrke og brutale ferdigheter har nå blitt satt til ett mål, å drepe fiende til sjefen sin, men med en demon som går berserk i byen får han et tilbud som er vanskelig å overs, nemlig å hjelpe Bryce med å finne morderen i bytte mot frihet. Et stort univers med uforglemmelige karakterer, romantikk og suspense 


Opphavsrett: Little, Brown Books for Young Readers / Foto: Goodreads

Opphavsrett: Little, Brown Books for Young Readers / Foto: Goodreads

Best Non-fiction – Stamped: Racism, Antiracism and You

Under beste ikke-fiksjon preger året 2020 vinneren. Det er Stamped: Racism, Antiracism and You av Jason Reynolds og Ibram X. Kendis som vinner denne kategorien. Tittelen forteller ganske bra hva denne boken omhandler, og det er ikke rart at en bok om rasisme og hvordan dette brukes til å oppnå makt vinner denne kategorien i 2020. Dette er året hvor BLM bevegelsen har preget samfunnet vårt. Den handler om reisen med rasisme fra da til nå. Sagt selv av forfatterne: 

This is NOT a history book.
This is a book about the here and now.
A book to help us better understand why we are where we are.
A book about race.


Opphavsrett: Crown / Foto: Goodreads

Opphavsrett: Crown / Foto: Goodreads

Best Memoir and Autobiography – A Promised Land

2020 har også vært et spennende år med valg i USA, hvor det var Barack Obama sin egen visepresident, Joe Biden, som vant valget. Så selv om motkandidaten til Biden sin egen niese, Mary L. Trump, publisert sin bok om ingen andre om Trump selv også var kandidat til årets beste memoar og selvbiografi, var det Obama sin A Promised Land som vant denne kategorien.

Denne boken leverer et overraskende intimt syn på Obama sin reise fra «young community organizer» til den 44. presidenten av USA, og hvordan det er å være den første afroamerikaneren til å ha denne jobben.


Har du allerede lest noen av disse og fått deg en favoritt? Eller er det en du spesielt gleder deg til å lese?
Legg gjerne igjen en kommentar med dine egne tips også!