Heroin chic og size 0, når skal vi lære?

Kommentar - Selma E. Lang-Ree

Motebildet er fullt av uetiske trender. Denne gangen startet det med gjenkomsten av low rise jeans, men nå er pilates, mikroskjørt og trøtte øyne også tilbake. Når skal vi lære?

Du trodde kanskje dette var bilder fra 90-tallet - tidlig 2000? Neida, alle disse bildene er hentet fra Diesels siste kampanjer og runways.

Foto: Skjermdump @diesel (Instagram)

The (old) new millenium

«Heroin Chic» trenden oppstod på starten av 2000-tallet, sammen med size zero-konseptet. Kroppen var et trendobjekt, og vi spiste det opp (i stedet for å spise lunsj). Bukser skulle starte rett under trusekanten og skjørt skulle være på størrelsen med belter. På catwalken så modellene underernærte ut, det er ingen penere måte å si det på, noe som farget skjønnhetsidealet for det neste tiåret.

På 2020-tallet har vi kommet oss litt videre fra 90-tallets onde søster, nemlig det skadelige kroppsynet, og motebildet er litt mer mangfoldig enn det tidligere var. y2k er derimot tilbake og tar motebildet med storm. Det er ingen hemmelighet at trender går i sirkler, og at vi ofte ender opp med en noe endret versjon av gamle kjenninger. Denne gangen startet det med gjenkomsten av den mye omdiskuterte low rise buksa, juicy couture joggedressen, og senere også moonboots. Akkurat disse plaggene er tilsynelatende uskyldige, men hånd i hånd fulgte pilates, bittesmå diesel skjørt og heroin chic etter.

Heroin Chic?

Heroin Chic er blitt samlebegrepet for skjønnehetstrender som mørke øyne, blek hud, innsunkne skinn, tynne kropper og rufsete hårsveiser. Det er rett og slett trender som får en til å se ut som en underernært rusmisbruker. Noe vi har sett mer og mer av den siste tiden. Dette nådde selvsagt et toppunkt under Balenciagas kontroversielle kolleksjon lansert høsten 2022 hvor modellene var sminket og stylet for å se ut som pedofile menn, og barnemodeller ble kledd opp i BDSM for den tilhørende bildekampanjen. Balenciaga tok det for langt, og merket konsekvensene i ettertid da flere delte i sosiale medier at de returnerte og kastet det de tidligere hadde kjøpt av motehuset, men flere andre merker har fulgt den samme, mørke og slappe estetikken. Riktignok holder flertallet seg innenfor Heroin Chic heller enn Pedofile Chic.

Skirts should be the size of a belt. Life’s short, take risks. – P.Hilton

Dronningen av y2k iført bittelite miniskjørt og mørk øyesminke anno 2000

Foto: Skjermdump @parishilton (Instagram)

Som del av sin AW22 kolleksjon, lanserte det italienske merket Diesel (som var størst på 90-tallet og frem til 2010, men som nå er tilbake på topp) et «skinnbelte-skjørt». Paris Hiltons utsagn om at skjørt bør være på størrelse med belter ble altså tolket bokstavelig av motehuset, og mer relevant enn noensinne før. Skjørtet er i praksis et bredt skinnbelte med en stor D (Diesel logo) der beltespennen skulle vært, som lukkes med borrelås. Det finnes bare i én størrelse, og er priset til 1000USD. Dersom man skal delta i denne trenden må man altså passe inn i en hvis klasse både i størrelse og inntekt. Skjørtet er mye omdiskutert og ble fort populært i diverse SoMe-plattformer, spesielt TikTok, både takket være størrelsen og designet.

Farlig fashion

På TikTok, plattformen hvor de fleste trendene settes blant dagens ungdom og som kryr av motepoliti, er også fremveksten av kontoer som promoterer narkotika misbruk som del av «rave-scenen» påfallende. Blant vinterens største trender var flere knyttet til den mystiske, velkjente klubben Berghain i Berlin og den generelle klubbscenen i byen. Sounds som «for breakfast well do something cool like a cigarette and coffee...», «one week in Berlin...» og elektriske lyder som rett og slett ramset opp discodop, var overalt på plattformen. Discodop har altså blitt trendy.  

Det samme gjelder tumblr og pilates. Noe som skremmer millenialsene på plattformen tilbake til sin oppvekst full av giftige kroppssyn og skjønnhetsidealer. Som Sza så fint sier i Special, «I wanted to be thick, now I wanna be thin - Heard Pilates is in». Det er ikke rart at hun synger dette nå som Kim K har tatt ut rompeimplantatene, og de overdrevne kurvene vi alle lengtet etter for fem år siden ikke lenger er det store. Det er altså ikke til å unngå at kroppen er et trendobjekt, også i 2023.  

Når skal vi lære?

Har vi ikke lært noen av demonstrasjonene og kritikken som preget det motebildet for tjue år siden? Å grave frem trange bukser som sitter lavt på livet er én ting, men når trendene omhandler kroppen inni low waist buksa, har vi tatt det for langt. Når det er trendy å være tynn og avhengig, har vi tatt det for langt. Skal vi virkelige romantisere misbruk av narkotiske stoffer og underernærte kropper?