Ny utstilling på Nasjonalgalleriet: Tegneserienes Historie

Etter å ha vært stengt i over fire år åpner nå Nasjonalgalleriet med en utstilling om tegneserier. Utstillingen arrangeres av Norli i samarbeid med en rekke forlag, og passer for alle aldre. Vi tok turen innom for å lære mer om tegneseriens historie, og snakke med noen av arrangørene av utstillingen.

Mange ansikter, mange stilarter.
Foto: Amanda Kvinge / PRESSET.

Den niende kunstart
Selv om tegneserier har vært populære i Norge i mange år, er det ikke ofte man ser tegneserier i muséer og gallerier. Ofte anses de nok som en uformell og triviell form for underholdning. Denne utstillingen definerer imidlertid tegneserier som en egen kunstart – den niende kunstart – på lik linje med blant annet musikk, maling, litteratur og teater. På en plakat står det: «Mange tenker på tegneserier som en sjanger, men det er feil. Tegneserier er en kunstart, og kan handle om absolutt hva som helst.»

Utstillingen gir et overblikk over tegneseriens historie både i Norge og internasjonalt. Inspirasjonen er hentet fra Øyvind Holen og Tore Strand Olsens bok Tegneserienes Historie, som ble utgitt i 2015. Vi blir geleidet gjennom utstillingen av bokas hovedkarakterer Petter og Bestefar, som pryder infoplakatene, og får lære om de første tegneserieformene slik som hulemalerier og det broderte Bayeauxteppet om slaget ved Hastings i 1066, og fram til de moderne tegneseriene med snakkebobler, superhelter og dagsaktuelle temaer som rasisme, klimakrise og fattigdom.

Et voksende engasjement
Innholdsprodusent i Norli og prosjektleder for deres lesekonkurranse for barn og ungdom Norli Junior, Maja Marcussen, forteller hvordan de har merket en økt interesse for kunstarten og at det norske tegneseriemarkedet har sett en oppsving de siste årene. Idéen om en utstilling i det gamle Nasjonalgalleriet startet som en idé om en utstilling i butikken deres over gaten, før engasjementet vokste:

Maja Marcussen viser fram boken og utstillingen Tegneserienes historie.
Foto: Ingvild L. Kjeldsen / PRESSET.

– Da vi idémyldret rundt en mulig tegneserieutstilling så vi for oss en utstilling i bokhandelen. Jo mer vi snakket om det, desto mer viste det seg at det var et engasjement til å få til noe større. Vi gikk først sammen med Strand Forlag og Egmont, og fikk hjelp av bokbransjeveteran Pål Løwe fra Rå rom. Etter hvert kontaktet vi flere forlag som alle ønsket å være med på dette. Vi jobber mye med å oppmuntre barn og unge til å lese, og det var et poeng at utstillingen kunne bidra til dette.

Vakre illustrasjoner, gode historier og et stort utvalg av tegneserier og bøker man kan bla i gjør utstillingen til et interessant sted for de aller fleste. Spesielt er utstillingen godt tilpasset barn og ungdom, med lettfattelig informasjon, lesekroker, og tegnebord der man kan lage sin egen tegneserie. På premieredagen kunne publikum også få et innblikk i en tegneserieskapers arbeid. Tegneserieskaperen Oda Valle gjestet det gamle Nasjonalgalleriet med sitt tegnebrett, hvor publikum fikk ta en titt på hennes arbeidsprosess. Hun er aktuell med den den nyutgitte boken Esters univers: bonusbror og marsvintrøbbel, en tegneseriebok rettet mot barn.

Ifølge Norsk mediebarometer for 2022 er det en økning i antall barn mellom 9 og 15 år som leser tegneserier, og det er nå én av fire barn mellom 9 og 12 år som leser tegneserier daglig. Marcussen forteller at de har gledet seg til å få skoleklassene på besøk, og at tilbakemeldingene så langt har vært positive:

– Elevene sier det er kult å møte tegneserieskaperne, og at det er gøy å se alle de forskjellige rommene i utstillingen. Det er flere som synes rommet om andre verdenskrig er spennende og lærerikt. Det er jo mange tegneserier som har tatt opp dette temaet, for eksempel Sabotør-serien til John S. Jamtli og Maus av Art Spiegelmann.

Dørene åpnet allerede torsdag 8. juni for skoleklasser, mens den offisielle premieren for utstillingen var lørdag 10. juni. En rekke tegneserieskapere skal den neste uken inspirere og lære elever om tegneserier, samt holde workshops og foredrag. Utstillingen er åpen for store og små frem til lørdag 17. juni – ta en tur innom, da vel!

Veien til tegnebordet. Illustrasjon: Amanda Kvinge / PRESSET.