Juni - "De Utrolige 2" bringer barndommen tilbake

Artikkel - Julie H. Skoglund

Da “De utrolige 2” kom ut så mange år etter den første raste både barn og voksne til kinoene verden over. Samtidig ble Internett fylt av forventninger, meninger og nostalgi. Hadde verden ventet på super-familiens tilbakekomst?

Bilde: Gabriela Braga / Unsplah

Bilde: Gabriela Braga / Unsplah

Den 5. Juni slapp filmen ut for første gang i Los Angeles, USA mens man i Norge måtte vente spent en måned til. Allerede før norgespremièren den 24. August hadde filmen tjent inn over en milliard dollar hvor over 180 millioner av disse var fra den første helgen filmen var ute. Dette betyr at filmen satte rekord for beste debut for en animert film, er på fjerdeplass av de mest innbringende filmene i 2018 og den andre mest innbringende animerte filmen noensinne. Av alle som så den på kino er 30% av dem over 35 år, men spørsmålet burde vel heller være hvor mange fra generasjonen som vokste opp med den første ettersom ventetiden på en etterfølger har vært på hele 14 år.

Den første traileren for filmen ble sluppet ut i November 2017 og på nettet begynte spenningen å bygge seg opp. Flere tok til sosiale medier som Twitter for å dele reaksjonene sine, og for det meste handlet disse om sjokket over en etterfølger 14 år etter den første, om den minimale tidsforskjellen fra hendelsene i den første til denne og selve handlingen. For det første hadde mange håpet på at dette eventuelt skulle skje i flere år. For det andre, utenom den forbedrede animasjonen hadde karakterene ikke endret seg på noen måte med tanke på aldring og det var spesielt Jack-Jack som fikk mye oppmerksomhet for å fortsatt være en baby. For det tredje er handlingen noe mange har frydet seg over på grunn av at det denne gangen er super-mammaen som drar på oppdrag mens mannen tar seg av hus og barn.

Foto: ©2018 Disney•Pixar. All Rights Reserved

Foto: ©2018 Disney•Pixar. All Rights Reserved

På grunn av det store mellomrommet mellom den første og andre filmen vil barna som så den første på kino heller bli kategorisert som tenåringer eller unge voksne nå. Derfor mente mange at det er de som skulle blitt prioritert under billettsalgene, og at barna ville ødelegge for opplevelsen og ikke forstå betydningen filmen har. Dette er tross alt noe mange har ventet spent på lenge.

Filmen er ikke den første av animasjonsfilmer som har blitt gjenopplivet de siste årene. I 2016 kom “Oppdrag Dory” som etterfølgeren til “Oppdrag Nemo”. På lik linje med “De Utrolige 2” kom også denne ut med et stort mellomrom fra den første. 13 år hadde gått siden publikum ble kjent med den lille familien bestående av to klovnefisker og en blå kirurgfisk.

Allerede siden 2005 hadde Disney planlagt å lage en etterfølger, men på grunn av problemer med Pixar og et annet animasjons-selskap ble planene kansellert og filmen fullstendig droppet. Likevel fortsatte ideene om en etterfølger, denne gangen med en annerledes handling enn den tidligere planen, og i 2013 ble det kunngjort at denne ville bli utgitt i 2016.

Bilde: Justin Lim / Unsplash

Foto: Justin Lim / Unsplash

Kanskje var reaksjonene dette medførte hva som førte til at det har blitt en bølge med gjenopplivede animasjonsfilmer slik som at De utrolige fikk sin første etterfølger, “Toy Story” får sin fjerde og “Madagascar” kanskje også får dette. I dag kan vi også se at nyere animasjonsfilmer som “Minions” får etterfølgere. Kan denne voksende mengden av etterfølgere bety at også andre filmer fra barndommen vil bli gjenopplivet? Vi kan bare vente og se.