En verden av vulvaer

Intervju - Fanny Overgaard

Har du noen gang lurt på om ditt eget underliv ser normalt ut? Og hvordan ser egentlig alle andre ut? Da er du nok ikke den eneste. Sexologistudentene Martine Malmberg og Lina Solheim ville gjøre noe med dette. I boken sin viser de folket normale vulvaer. 

Foto: Fanny Overgaard

Mye på hjertet

En ettermiddag for en måned siden kom jeg over instagramkontoene til sexologistudentene Martine Malmberg og Lina Solheim. Etter å ha trykket meg inn, så jeg at de hadde laget en bok - og ikke bare en-eller-annen-bok, men en bok med bilder av ekte vulvaer! Dette gjorde meg nysgjerrig, og jeg bestemte meg for å ta kontakt. I møtet med dem snakket vi om alt fra boken deres til labiaplastikk, seksualundervisning, urealistiske idealer, sex og pornoindustrien – ja, egentlig alt under himmel og jord. Skulle jeg gjenfortalt alt, ville denne teksten blitt lang. Jeg måtte derfor ta en liten ”kill my darlings” og velge ut høydepunktene fra dypdykket i jentenes tanker. 

Et faktum som fort dukket opp i samtalen, er at vi lever i et samfunn der vulvaen ofte skal reduseres til null. Det skal ikke være noen ting der. Vulvaene skal helst være så små og nette. Også tenker mange at det er sånn det skal se ut. Hvis man har noe som helst form for litt ”heng” på kjønnsleppene, så tenker man at ”oi, dette er stygt” eller ”mine er ikke fine”. Men dette er jo helt normalt, og vi må begynne å eksponeres for virkeligheten. Sexologistudentene mener at vi må øke bevisstheten rundt at vi har de samme bestanddelene nedentil, bare at de kan være organisert annerledes.

– Det jeg tenker vi må lære unge, og egentlig oss selv som voksne, er at det du ser bak en skjerm og på sosiale medier ikke er virkeligheten. Vi trenger en realitycheck, og det er jo det boken vår er. Som vi har skrevet der; hvor mange av oss har egentlig en barbiefitte? sier Lina Solheim.

“En verden av vulvaer”

Ideen om å lage bok kom da studentene skulle skrive en avslutningsoppgave i forbindelse med studiet. De ønsket med dette å gjøre et bidrag til positiv og trygg kvinnelig seksualitet. Og en del av dette er jo å være venn med vulvaen sin, og ikke fremmedgjøre oss fra den.

– En stor grunn til at vi valgte å lage boken, er fordi det er en eksplosjon av labiaplastikk i dag. Dette tror jeg handler om at folk ikke ser naturlige vulvaer. De tror at et forventet utseende skal være på en viss måte. Også skammer de seg over en naturlig og normal vulva. Man tenker jo ikke på risikoen ved å legge seg under kniven heller. Hvorfor tukle med noe som er perfekt i seg selv? sier Solheim. 

 Jeg lurer på hvordan en slik operasjon foregår. Hva endrer de egentlig på?

– De kan gjøre de indre kjønnsleppene mindre og fjerne deler av klitorishetten. De skjærer og syr, noe som kan føre til arrvev. De kan gjøre mye forskjellig. Det skumle med dette er at huden kan bli mindre elastisk og det kan føre til mindre nerveendinger. I verste fall kan det faktisk gå utover sexlivet, sier Malmberg.

Hyggelige vibber med Malmberg og Solheim. Foto: Fanny Overgaard

I boken, som de har valgt å kalle ”En verden av vulvaer”, var målet å få med så mange vulvaer som overhode mulig. Til slutt fikk de 29 kvinner som ville bidra med bilder. For hvert vulvabilde skulle det også høre til en vulvahistorie. Her kunne kvinnene skrive så mye eller lite de ville. Det var opp til den enkelte hva de hadde lyst å ha fokus på i historien sin.

– Vi har et aldersspenn på cirka 19 til 50 år. Det hadde vært veldig kult å få med noen som er eldre enn det og, sier Malmberg.

Mange av de som meldte seg på i første omgang, var litt skeptiske. Naturlig nok, da de ikke visste hvordan utfallet ville bli. Og ikke minst må det jo være skummelt å eksponere seg selv så mye som disse kvinnene har gjort. Det er dog null sjans å se hvem som er på bildene. Samtidig ble mange så imponerte av boken, at flere av de sa at de gjerne kunne tenke seg å stille. 

Arbeidet med boken

Det er ikke rart sexologistudentene er stolte av boken sin. De har gjort alt arbeidet helt selv, med hjelp fra fotografer til å ta bildene, samt personer til å digitalisere tegningene som Malmberg selv har tegnet. 

“Vi har valgt et litt dyrere omslag på boken, da vi synes det var finere. Vi har betalt ekstra for å få gulltrykk på forsiden for eksempel. Fortjenesten på boken er ikke så mye som den kunne ha vært, hvis man hadde valgt rimeligere utgave. Men for oss var uttrykket på boken viktigere. Det skal være en bok man kan ha framme, som man synes er fin. Den skal være rolig og ikke skrikende eller krevende å se på”

Martine Malmberg har tegnet bildene på forsiden. Foto: Fanny Overgaard

I tillegg til bildene av vulvaene og historiene som hører til, hadde Malmberg og Solheim lyst til å skrive om tematikk som skulle være lærerikt for leseren. Her var de selvfølgelig nødt til å velge seg ut noe, for å gjøre boken morsom og lettlest. Valget falt på tematikk rundt kroppsvæsker og alt som kommer ut, samt kjønnshår og begreper på forskjellige ting.

“De fleste kaller jo vulva for vagina for eksempel”, sier Malmberg. 

Hva er egentlig en vulva? Jeg er faktisk litt usikker på forskjellen.

“Vulva er alt det ytre og inngangsporten. Vagina er jo skjeden eller hullet, og kun det innvendige. Så man kan jo stille seg spørsmålet hvorfor ”vagina” ble det mest brukte begrepet. Kanskje fordi det skal en penis inn der. På mange måter sier dette noe om hva vi forbinder hele det kvinnelige kjønnsorganet med.”


Store drømmer

Studentene har mange ideer for videre prosjekter, men først og fremst er planen å få denne boken realisert i sin fulle form. Malmberg og Solheim har lyst til å utvide bokprosjektet til 100 vulvaer og 100 vulvahistorier. Samt å få boken publisert via selvpublisering. 

“Med en gang du får et ISBN nummer på boken, kan du gå inn i bibliotekene. Vi tenker det er viktig at unge får muligheten til å lese en slik bok. Jeg har vist boken til noen av helsesykepleierne jeg jobber med, og de har sagt at dette er noe alle helsesykepleierne bør ha. De har mye kunnskap, men de har nok ikke så mange normale vulvaer å vise frem til”, sier Malmberg.

“Tenk å ha denne boken på seksualundervisningen, da!” sier Solheim ivrig.

Sexologistudentene mener vi lærer altfor lite i seksualundervisningen. Spesielt når det kommer til kvinnelig seksualitet og nytelse generelt. 

“Forhåpentligvis er det en litt annen seksualundervisning nå, enn den jeg fikk, sier Solheim. Men jeg husker at læreren ba oss å skrive opp alle ord vi kunne for jentetissen og guttetissen. Så skulle vi definere hva sex var. Og det var jo ”pikk inne i fitte”. Så enkelt var det. Sex er jo så mye mer enn penetrering.”

“Det er for eksempel kun krav om to timer seksualundervisning i 9. klasse. Og dette er jo ganske lite”, sier Malmberg. 

“Du bruker jo bare en time på å finne ut navnene for jente- og guttetiss!” roper Solheim til oss, mens hun henter seg litt mer kaffe. 


En overraskende suksess

Malmberg og Solheim ble overrasket over alle de positive tilbakemeldingene på boken. De 70 bøkene de valgte å trykke opp ble nemlig solgt ut på bare fem timer. De forsto da at dette var noe folk var interessert i å lese. Det trykkes stadig opp flere bøker, og mange av bøkene er allerede forhåndsbestilt eller reservert. 

Jeg har selv kjøpt boken, og kan virkelig anbefale alle å kjøpe den. Dette er et originalt og friskt pust av en bok du ikke kan forbinde med noe du har sett eller lest før. En bok alle vil like – og ikke minst lære masse av. Samtidig er det fint å støtte aspirerende samfunnsengasjerte kvinner som bidrar med noe godt. 

Sikre deg en bok! Foto: Fanny Overgaard