En lederartikkel om mediert feminisme

LederSteffen Tomt

Måneden er snart over, men den er ikke komplett for oss før vi har fått på plass en utgave. Som mars måned ellers er preget av, med store samtaler, diskusjoner og debattarenaer som drøfter likestilling, rettferdighet og muligheter for ulike kjønn, gjelder det også vår 33. utgave og årets tredje for oss.

Glasstaket er til for å knuse, så knus i vei der du kan.
Foto: Jacob Owens / Unsplash

Den siste måneden har verdens samlede fokus naturligvis ligget på de store spørsmålene vi alle stiller oss når vi våkner om morningene i disse urolige tider. Fanatisk sjekking og oppdatering av nasjonale nyheter om situasjonen i Ukraina har preget alt og alle.

Men vi vil likevel rette fokuset mot noe som kanskje for oss i redaksjonen ikke blir lagt nok vekt på, eller som man får nok i andre publikasjoner. Feminisme, og særlig representasjon av feminisme i medier, være seg norske, skandinaviske eller utenlandske, er ikke en selvfølge, og er ei heller noe som det finnes for mye av. Den internasjonale kvinnedagen faller på den åttende dagen i mars, og for mange ble årets feiring en tilbakevending til noe svært viktig - en hyllest til kvinnebevegelsen, kampen for likestilling og like muligheter. De foregående årene med pandemi har nok lagt dempere på denne viktige feiringen tidligere, så gleden var stor over å kunne finne tilbake til en storstilt feiring dette året.

Som en liten markering fra oss i PRESSET., ønsket vi å dedikere denne utgaven til kampen for likestilling - feminisme. En liten utøvelse i å undersøke hvordan feminismen utspiller seg i mediene rundt oss, samt hente fram viktige perspektiver og historier som historisk sett ofte har blitt oversett. Denne utgaven, med dens ulike tekster og artikler er ikke en form for to streker under svaret om feminismens rolle i mediene, men heller en liten inngangsport til et viktig, spennende og avgjørende tema.

Vi håper som vanlig at disse utvalgte tekstene og artiklene kan inspirere, fange og ikke minst vekke en viss grad av nysgjerrighet hos deg som leser, men aller viktigst for oss er at noe forhåpentligvis forblir interessant.

God lesning fra alle oss i redaksjonen, og husk at feminisme er en kamp for oss all, uansett hva.
– Steffen Tomt, sjefredaktør