Rocky Road

Foto: Mr. iozo

Foto: Mr. iozo

Artikkel – Anders Wiig Letnes

Sommeren ble ikke helt slik A$AP Rocky hadde sett for seg (håper jeg?). Hvorfor satt rapperen i svensk fengsel, og hvorfor er både han og fornærmede misfornøyd med utfallet?

Hvis du ikke har fått med deg at A$AP Rocky tilbrakte mesteparten av juli måned i svensk fengsel, har du feriert under en stein. Eller kanskje du har prøvd digital detox i sommer? Stakkarene som skulle på Kadetten har garantert fått det med seg. Den ferske festivalen hadde en ekstremt sterk line-up i år, og A$AP var et av de største navnene. Mange gledet seg til å se New York-rapperen på Kadettangen, men slik gikk det altså ikke.

Saken som har «alt»

A$AP hadde nok sett for seg en litt annen juli måned. Fra konsert i Stockholm skulle han rett til Kadetten, deretter en rekke andre steder, men han ble sittende i svensk varetekt. Kanskje ikke det verste landet å sitte fengslet i, men fengsel er ikke direkte festlig uansett hvor du sitter.

A$AP-saken har «alt». Den er som skapt for en medierettet nettavis. Du har musikken: Hip-hop. Festival. Konsert. Du har drama: Vold. Fengsling. Reaksjoner på fengsling. Fra Trump. På Twitter (duh). Nettopp Trumps Twitter-engasjement viser hvordan media gjennomsyrer det hele. I tillegg til Twitter har du Instagram-videoer og meldinger som ble brukt som bevismateriale.

Samtidig har saken dystre undertoner. Et urettferdig rettsvesen er typisk tematikk i hip-hopen. Ikke bare det, men amerikansk politi og rettsvesen er rigget mot afro-amerikanere. I tillegg er fengselet et hyppig motiv i rapp-tekster. Så når en svart rapper anklages for lovbrudd, følger hele hip-hop-verdenen med. På grunn av alt dette er det ikke rart at media kastet seg over A$AP-saken.  

Hva skjedde?

A$AP og hans entourage var ute på byen i Stockholm. To personer følger etter dem. Både livvakten og A$AP selv ber dem slutte. En av personene (fornærmede) blir slengt i bakken, og slått og sparket. A$AP ble pågrepet 3. juli, og satt i varetekt fra 5. juli til 2. august. Rapperen og to andre han var med ble anklaget for vold, men mente det var selvforsvar.  

Retten var derimot uenig. A$AP ble dermed dømt for vold, men ikke grov nok vold til at det ble ubetinget fengsel. Med andre ord er A$AP fri, men må betale saksomkostninger og erstatning til fornærmede.

 

Instagram gjør oss til advokater og etterforskere

A$AP postet videoer av hendelsen på Instagram. Der sier han at de ikke vil ha trøbbel, men at personene fortsetter å følge etter dem. Kanskje luktet A$AP lunta, og bestemte seg for å være føre var. Best å ha det på film uansett. Dessuten er det mange folk i gatene, og hvem som helst kunne filmet det. Eksempelvis har TMZ fanget opp hendelsen hvor offeret kastes i bakken og sparkes gjentatte ganger, noe selvsagt A$AP utelater på Instagram.

Samtidig utelater TMZ innholdet i A$AP sine videoer. Videoen viser bare en mann i hettegenser og shorts kaste en annen i hvit t-skjorte i bakken. Deretter begynner de andre å sparke og slå ham mens han ligger nede. Kommentarfeltet er fylt med folk som sier hendelsen er tatt ut av kontekst – at man må ha hele bildet før man dømmer. Problemet er at heller ikke de har hele bildet.

Gjennom Instagram blir A$AP sin egen advokat. Samtidig blir følgere og fans etterforskere. Folk sier «Man ser tydelig på videoen at...» og lignende. A$AP har plattformen til å vise frem sin side av saken, men den andre siden er ikke like lett tilgjengelig. Selv om hobby-etterforskere ikke har noen innvirkning på dommeren, så dømmer vi allikevel.

Rapperen har hele tiden sagt at de handlet i selvforsvar. På videoene virker riktignok ikke offeret og kompisen hans truende, bare veldig, veldig forvirret. Det er heller ikke klart hva som skjedde før hendelsen. Hvorfor følger de to etter A$AP & co? Videoene forteller noe om situasjonen, men utelater to viktige elementer: før og etter.

 

Bevismateriale

I retten forsøkte man å få svar på nettopp dette. I fornærmedes vitnemål sier han at han spurte A$AP og følget om de hadde sett vennen hans. Sikkerhetsvakten ba ham gå, og knuffet til ham. Når fornærmede spurte hvorfor, løfter vakten ham opp i luften. En overvåkningsvideo fra Max Burger styrker denne forklaringen, ifølge Aftonbladet.

Det virker altså som om livvakten overreagerte. Etterpå spør riktignok fornærmede om høretelefonene sine, som han mente vakten ødela. I Instagram-videoen ser man fornærmede kaste hodetelefonene på vakten, slik at de treffer bakken. Om de allerede var ødelagt før han kastet dem, er ikke lett å si.

Fornærmede mente også at han ble angrepet med flasker. Retten fant beviser på at han hadde fått kuttskader i slagsmålet, men fant ikke ut hvordan han hadde fått dem, eller eventuelt av hvem, skriver SVT.se.

 

Trump vs. Löfven

Det er også interessant hvordan Trump – som har blitt anklaget for å være rasist – kastet seg inn i debatten. Presidenten uttrykte ettertrykkelig at A$AP er amerikaner, at han vil ha ham hjem og at han gjerne betaler kausjonen selv. Nesten som for å stilne eventuelle kritikere? Eller er det bare det at saken – en amerikaner i utenlandsk fengsel – sklir perfekt inn i Trumps «USA først»-holdning til tilværelsen? Uansett ga saken Trump en perfekt anledning til å fremme sine synspunkter. 

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, kunne selvsagt ikke hjelpe Trump. Både fordi Sverige ikke har kausjon, og fordi at i Sverige, som i Norge, er det stor avstand mellom utøvende og dømmende makt – noe Trump øyensynlig ikke har fått med seg.

 

Både fornærmede og dømte er misfornøyd

Som sagt er A$AP fri, og har forlatt Sverige. Etter han slapp ut av varetekten takket han familie, fans og venner for støtten, men også retten for at han ble sluppet ut. Forrige uke, etter at dommen ble kjent, sa han at han selvsagt er misfornøyd, men at han fortsetter å bevege seg fremover. A$AP har hele veien sagt han handlet i nødverge, og dermed er uskyldig.

Denne uka kom det imidlertid frem at fornærmede ønsker en ny rettssak. Han er heller ikke fornøyd med dommen. Fornærmede er glad for at A$AP og de to andre ble dømt for vold, men mener de burde vært dømt for vold med glassflasker. Påtalemyndighetens aktor, Daniel Suneson, har ikke bestemt seg for hva han skal gjøre enda, men kommer snart med en pressemelding om det, ifølge Aftonbladet.