En lederartikkel om mørketid

Foto: Tom Barrett / Unsplash

Som vi alle er smertefullt klar over, har sola meldt sin avskjed for de resterende månedene av året. For mange av oss symboliserer mørketiden lag på lag, lange kvelder hjemme og et melankolsk savn etter sommeren. Men vi kan jo ikke legge oss ned og grine heller. Vi har fortsatt eksamener å pugge til, bursdager å trosse vinterkulden for og takras å unngå på vei til butikken. Så vi sier som gutta i Jokke & Valentinerne: her kommer den kalde, fine tida!

Ja, da sitter vi her…to tidligere kulturskribenter forvandlet (på magisk vis) til ansvarlige redaktører for PRESSET. Nervøst famler vi oss gjennom kontoret, slåss mot printeren og gjør pusteøvelser før neste redaksjonsmøte. Heldigvis har vi blekkas beste guruguide, vår kjære, avtroppende sjefredaktør Steffen Tomt som styrer oss trygt i havn ved hvert spørsmål om Squarespace, Vær Varsom-plakaten og Brønnøysundregistrene.

Nå lurer du kanskje på hvordan i huleste dette skal gå? Bare slapp’a, vi har tidenes gjeng i ryggen med skribenter som imponerer hver måned med dagsaktuelle nyheter og tankevekkende artikler. Det skader heller ikke at de er morsomme, og tilgir oss for vår broken english. I opplæringsfasen er det viktig å holde tunga beint i munnen, eller var det rett i munnen? Uansett, tunga har vi med oss, samt litt pågangsmot og viljestyrke, så dette skal gå helt fint.

For vår første utgave som ansvarlige redaktører har vi valgt mørketid som tema med et ønske om å fange november-stemningen i all sin prakt. Noe skribentene våre har klart på mesterlig vis. I denne utgaven kan du dykke ned i Miles Davis myke jazztoner mens du leser om hva drømmer er laget av eller utforske parasosiale forhold til kjendiser og fiksjonelle karakterer. Eller kan det friste med dark academia – en visuell estetikk som romantiserer de dystre månedene? Kanskje en romantisering av hverdagen vil gjøre den lysere? Hvis ikke kan du gå rett inn i en av våre skribenters kjære, digitale dagbok som forteller om hennes seneste Netflix-obsession: “Fireplace for your Home: Birchwood Edition”. En annen skribent fanger essensen av krigens brutaliteter sett gjennom en skjerm, og går inn i en realitet preget av lidelse og tap som ofte er utenfor vår egen fatteevne her i Vesten.

Månedens utgave fanger med andre ord et bredt spenn av de mørke tidene vi er i, både på godt og vondt.
Vi ønsker dere god lesning,

– Caroline B. Testman & Fanny F. Overgaard, ansvarlige redaktører