En lederartikkel om PG-13

PG-13, en kjent sak for de aller fleste – men har du tenkt over hva den egentlig viser til?
Illustrasjon: Steffen Tomt

Leder - Steffen Tomt

En ny måned med solfylte dager, deilig vår-varme, og ikke minst en splitter ny utgave – og for oss havnet månedens fokus på aldersgrenser, skillevegger, og overganger fra det barnslige til det voksne. Årets fjerde utgave, og vår 34 totalt, trer ned i den grunne overflaten til aldersbegrenset medieinnhold, kaver seg rundt og undersøker de største og de minste sakene.

Tenker du noen gang tilbake på barndommens ritualer du måtte igjennom? Første gang du snek deg inn på en filmvisning med 18+ aldersgrense på den slitne kinoen nede i sentrum? Eller lurer du på hva som egentlig lurer rundt på internett, og hvilke skiller det er som finnes mellom innhold ment for barn, unge tenåringer og voksne? Hva med hvordan dagens barn forholder seg til medieinnholdet de presenteres for? Eller kanskje hvordan det er å være på den andre siden av en mammablogg, som barnet det ble blogget om?

Slike spørsmål satt vi også inne med, noe som resulterte i denne april utgaven vår, titulert med "PG-13" (den velkjente merkingen på filmer som tilsier at den bør sees med en voksen tilstede. En liten utgave, med seks tekster som på hver sin egen måte undersøker hvordan aldersgrenser og begrenset medieinnhold fungerer og påvirker. Hvordan slik innhold kan endre, hvordan slikt innhold kan gi deg varige minner, og hvilken rolle slikt innhold har i det hele-digitale samfunnet vårt som i stor grad sentrer seg rundt våre sosiale medier og deres innhold.

Men, ikke ta utgavens beskjedne størrelse som en indikator på dens kvalitet. Det bør du heller bedømme etter å ha lest deg gjennom. Noe vi virkelig håper du har lyst til. For som vanlig håper vi at disse utvalgte tekstene og artiklene kan inspirere, fange og ikke minst vekke en viss grad av nysgjerrighet hos deg som leser, men aller viktigst for oss er at noe forhåpentligvis forblir interessant.

God lesning fra alle oss i redaksjonen, og husk at alder bare er ett tall.
– Steffen Tomt, sjefredaktør