En lederartikkel om positive nyheter

Leder - Steffen Tomt

Det finnes positive ting i samfunnet rundt oss, enn hvor mørkt og vanskelig ting virker å være. Foto: Good Good Good / Unsplash

Det finnes positive ting i samfunnet rundt oss, enn hvor mørkt og vanskelig ting virker å være.
Foto: Good Good Good / Unsplash

Det kan virke litt flåsete og typisk å si at det lønner seg å starte ett nytt år med litt gode nyheter, men enn så flåsete som virker, så stemmer det nok på mange måter. Så hvilke gode nyheter kan vi finne, hvis det finnes noen i det hele tatt?

Ett helt nytt år, nye (eller hvert fall, delvis nye) tider, og en ny form for hverdag å vende tilbake til. Det er mye som er sedvanlig med denne kalde og litt våte januar måneden i 2021, så bisarr som det kan være å si det. Verdenssamfunnet og vi i lille Norge har levd med den pågående pandemien i det som føles som en mannsalder nå, og det har blitt en ny form for hverdag å bli kjent med. Hjemmekontor, permittering, dårlig råd og ikke minst digital undervisning – det er ikke mangel på ting som kan gi deg en dårlig følelse i disse tider.

Mediene har et særskilt ansvar til å vektlegge positive og gode nyheter også, tross deres grunnlag i sensasjonalisme og dramatisering av samfunnet rundt oss.Foto: Jon Tyson / Unsplash

Mediene har et særskilt ansvar til å vektlegge positive og gode nyheter også, tross deres grunnlag i sensasjonalisme og dramatisering av samfunnet rundt oss.

Foto: Jon Tyson / Unsplash

Et positivt blikk på en litt dårlig situasjon

Så vi følte på dette alle sammen i redaksjonen, den hengende tunge følelse som har preget oss det siste året, og vi tenkte for oss selv at den beste måten å starte 2021 på, ville være med litt gode nyheter. Resultatet ble denne lille samlingen, med noen virkelig gode nyheter fra medieverden og samfunnet forøvrig. For selv i det kjedeligste gråeste timene av pandemi-hverdagen, er det gode ting å finne. Enten det være seg at mediekonserner i større grad blir ansvarliggjort og kampen med diskriminering vinner frem, eller at lokalaviser landet over får en ny renessanse, eller at strømmetjenester lanserer fantastiske mengder innhold, eller noe så enkelt som at god, konstruktiv journalistikk blir stadig større. Lyspunktene er mange, og dette, er bare en liten bit av det hele.

Viktigheten av å se det gode som skjer rundt oss

Det ligger en viktighet i det å kunne se det gode og positive som skjer rundt oss, uavhengig av hvor krevende og lei resten av hverdagen er. Det ligger også et stort ansvar hos mediene i å omtale slike positive saker og nyheter, og det spesielt i slike anstrengende tider. Og det er nettopp her mye av motivasjonen vår med denne utgaven, årets aller første, kommer fra. Et følelse av at vi selv må ta ansvar for å bidra, og det med litt ordentlig gode, positive nyheter.

Dette er vårt forsøk på å gjøre nettopp det, ta ansvar og bidra. Og det med en samling med noen skikkelig, gode nyheter.

God lesning og husk, det lønner seg å se ekstra godt etter det positive når alt ikke virker så godt lenger – man blir fort overrasket over hva man finner.
– Steffen Tomt, sjefredaktør