NY UKE, NY BINGE - #50

A-liste – Anders Wiig Letnes

PRESSA JULESPESIAL DEL 1. De neste tre ukene blir det julestemning på PRESSET. Julekalendere er først ut! Tenning av tre lys for lengsel, håp og glede nærmer seg med stormskritt. Under følger dermed fem anbefalinger som sprer glede til den som lengter etter jul og håper at det ikke er forgjeves.


Foto: TVNorge

Foto: TVNorge

Jul i Blodfjell 2 – TV Norge og Dplay

Så du Nissene på Låven back in the day og syntes julekalenderen burde inneholdt mer mord? Det syntes tydeligvis TV Norge også. «Agatha Christie feat. Nissene på Låven» var midt i blinken for seere som digger både krim, komedie og store persongallerier. Sesong 2 er ute. Hvordan er den så langt?

Mindre humor, mer spenning. Slik opplever jeg den, i alle fall. Persongalleriet er også mindre. Altså har man lagt ned konseptet om 24 individuelle karakterer som skal stryke med før jul. Det blir gjensyn med Svein Soot – Varg Veum-parodien spilt på festlig vis av Trond Fausa Aurvåg – som skal løse en mordgåte. Sofia Juul, arving til Juul-familien – denne sesongens Soot – forsvant sporløst for 20 år siden. Morderen virker til å være en av familiemedlemmene. Av økonomiske årsaker? Juul-slekta har i alle år satt opp julestykket «Blodnissene» – en slags Putti Plutti Pott-variant – og sitter på store summer.

En rekke norske komikere og skuespillere dukker opp: Ine Jansen, Jon Øigarden, Atle Antonsen og ikke minst Kevin Vågenes. Hittil har serien fått alt fra 5-ere til 1-er fra kritikerne, og over 700 000 har sett første episode. Se kalenderen på Dplay.


Nissene Fritz, Hansi og Gynter. Foto: TV2

Nissene Fritz, Hansi og Gynter. Foto: TV2

The Julekalender – TV2 Zebra eller Sumo

Hele konseptet – fra norsk-engelsken til bakgrunnshistorien med nisser og nåsåer, fra idiotiske Fritz, Hansi og Gynter til evig repetisjon av visse catchphrases – er så fantastisk teit at det blir morsomt. Veldig morsomt, faktisk. At denne humoren fortsatt funker i dag sier litt – enten om meg, serien eller begge deler.

The Julekalender beveger seg svært langsomt – akkurat som julekalendere pleier. Noe som merkes spesielt godt når man binger. Introen utgjør faktisk store deler av spilletiden. Dessuten kan det gå flere episoder uten at det skjer noe som helst. Stillstanden gjør nesten vondt – i Olaf og Gjertrud Sands liv er det mest av alt trist. Nissenes evige spikking av en ny propell kan bli irriterende i lengden. Den konstante repetisjonen av visse fraser – «Let´s kikk in the book!» etterfulgt av «Shit, it´s på norsk!» – kan også bli litt mye.

Dette vet selvsagt serieskaperne godt. Serien leker med troper, konvensjoner og klisjeer over en lav sko. Julekalendere går sakte mot jul, bruker en fortellerstemme til å holde på spenningen, repeterer seg selv hele tiden og bruker en vendinger fra en episode igjen senere. The Julekalender er den perfekte anti-julekalender, og fungerer fortsatt godt 25 år etterpå. Se den på Sumo. OBS! Oversiktsbildet er en spoiler – hvorfor lærer de aldri?! – så her er link til episode 1.


Foto: TVNorge

Foto: TVNorge

Nissene på Låven – Dplay

Der The Julekalender er anti-julekalender, er Nissene på Låven anti-reality. For alle fans av Robinsonekspedisjonen, 71 grader nord og Farmen, kanskje til og med Paradise, er dette perfekt. Nå er det en stund siden jeg så reality sist, men jeg tviler på at det har forandret seg. Måten Nissene på Låven leker med og gjør narr av tropene på fungerer fortsatt optimalt.

Jeg husker ikke når jeg så serien første gang, men nok en gang er jeg tilbake foran skjermen. Nok en gang ler jeg av Espen Eckbos kreasjoner. Nok en gang ler jeg av Kristian Ødegårds evigseriøse ansikt mens han introduserer den ene banale Nissekampen etter den andre. Nok en gang heier jeg på Atle Antonsens heroiske karakter Bent som konstant må forlate låven. Serien samler et bredt spekter av norske kjendiser og komikere, og det ble laget to sesonger. Finnes på Dplay.


Skomaker Andersen ( Henki Kolstad) og Tøfflus koser seg inne på skomakerverkstedet. Foto: Jan Nordby / NRK

Skomaker Andersen ( Henki Kolstad) og Tøfflus koser seg inne på skomakerverkstedet. Foto: Jan Nordby / NRK

Jul i Skomakergata – NRK

Jeg må innrømme at jeg ikke forstod alt av denne som ung. Den var nok også litt utdatert allerede på 90-tallet. Eller kanskje jeg var mer opptatt av nisser, og dermed Amalies Jul, eller at den mer fantasy-inspirerte Jul i Blåfjell trumfet. Jeg likte riktignok videosnuttene, og julestemningen er upåklagelig. Julekalenderen har mange hardnakkede fans der ute, som i lengre tid har prøvd å få Henki Kolstad og Tøfflus tilbake på skjermen igjen. NRK har nektet, og den vil nok ikke ta plassen til Julekongen, Snøfall og andre nyheter med det første. Er du allikevel blant dem som ikke synes det blir jul før du hører ordene «snurr film»? Eller vil du få med deg et stykke julekalender-historie? Da finnes klassikeren på NRKs nettsider.


Foto: TVNorge

Foto: TVNorge

Juleølkalenderen – MAX eller Dplay

I fjor skulle Ylvis-brødrene, Calle Hellevang-Larsen og Magnus Devold drikke 24 øl på én kveld, som så ble en julekalender med 24 luker. Med seg hadde de kjendiskokk Ole Martin Alfsen, som fortalte litt om ølene og disket opp med ulike juleretter. Jo nærmere jul de kommer, jo bedre jazz blir det.

I år er sesong 2 av konseptet ute. Denne gangen er det Fridtjof Nilsen («Sone 2»), Rikke Isaksen («Ex on the Beach») og Niklas Baarli (radiovert i NRK P3) som står for tur. Sammen skal de smake seg fram til den beste juledrikken, som denne gangen er valgt ut og servert av norske kjendiser. Se den på Dplay.


Har du sett kalenderne før? Eller er du i gang i år? Hva synes du? Del din mening under!