NY UKE, NY BINGE - #50

A-liste - Steffen Tomt

Endelig er vår kjære anbefalingsspalte, PRESSA, tilbake etter en lengre pause! Jul og nyttårs er rett rundt hjørnet, og med en sikker viten om at en det blir nok av julefilmer senere, er denne ukes a-liste en pose med samla drops – noen virkelig gode filmer du burde få meg deg. Snurr film og god helg fra alle oss!


Opphavsrett: TF1 Film Productions / Foto: IMDb

Opphavsrett: TF1 Film Productions / Foto: IMDb

“The Intouchables” (2011 / Netflix)

En herlig og hjertevarmende humoristisk dramafilm - basert på den sanne historien om Philippe Pozzo Di Borgo, en fransk paralysert aristokrat, og hans nye hjelp fra feil side av byen, Driss. Etter en paragliding-ulykke lammes Philippe fra halsen ned, og er i behov for konstant hjelp. Inn kommer Driss, på utkikk etter en signatur for at han har søkt jobb for å få muligheten til å få trygd – men det blir i stedet starten på et varmt vennskap og et nytt liv for dem begge.

Det er ikke rart at denne filmen er blant de mest suksessrike franske filmproduksjonene noensinne. En film som kanskje fort blir bladd forbi, men som fortjener litt oppmerksomhet. Fantastisk skuespill, en stor respekt for den sanne historien, og en gjennomgående herlig, humoristisk og varmende historie. En film alle burde se!


Opphavsrett: Universal Pictures / Foto: Film-Grabs

Opphavsrett: Universal Pictures / Foto: Film-Grabs

“Les Misérables” (2012 / ViaPlay)

Tidenes og historiens kanskje mest kjente musikal - filmatiseringen av “Les Misérables” fra 2012 er et stjernepakket show fra ende til annen. Historien om Jean Valjean, som følte på lovens hardtslående arm etter å stjålet brød til sin søsters familie, jaktes hemningsløst på av politimannen Javert etter å ha brutt løslatelsen sin. Når Jean Valjean blir ansvarlig for en ung, foreldreløs jente, forandres livene deres og historien for alltid.

En musikal uten sidestykket - Russell Crowe, Hugh Jackman, Anna Hathaway, Amanda Seyfried, Sacha Baron Cohen og Helena Bonham Carter puster liv og toner inn i denne historien om opprør, kjærlighet, lov og orden, usikkerhet og ikke minst revolusjon. Enestående på alle måter!


Opphavsrett: Touchstone Pictures / Foto: IMDb

Opphavsrett: Touchstone Pictures / Foto: IMDb

“Dead Poets Society” (1989 / ViaPlay)

Når en utilpass guttegjeng på en internatskole møter Professor Keeating, engelsk læreren med utradisjonelle metoder, forandres livene deres på alle måter. Guttene blir introdusert for poesiens verden, og med den, en opprørsk iver for å stå opp mot det etablerte, finne sin egen lykke, og leve livet sine akkurat slik de selv ønsker. Dette er en herlig coming-of-age historie, med ingen andre enn Robin Williams i hovedrollen som Professor Keeating. Ungdomstiden er en usikker, skremmende tid – men med en engelsk lærer som Professor Keeating, er veien til ens egen lykke kortere enn man kunne tenke seg.

En klassikker fra 1989 og et kjært gjensyn med Robin Williams — perfekt for en rolig lørdagskveld hjemme!


Opphavsrett: 20th Century Fox / Foto: Screen Rant

Opphavsrett: 20th Century Fox / Foto: Screen Rant

“The Call of The Wild” (2020 / Disney+, ViaPlay & YouTube)

Den ikoniske historien om sledehunder Buck, har igjen fått nytt liv, og det med hjelp av legendarisk Harrison Ford i hovedrollen. “The Call of The Wild”, er en fantastisk nyinnspillingen av novellen med samme navn, og selv med en velkjent historie og kjente skuespillere, varmer denne historien nok en gang – og det på alle mulige måter. Alle gode hunder trenger ikke å være ekte hunder, noe Buck, det datanimerte (CGI), smarte og medfølende beistet på fire poter, beviser her.

Fords skuespiller karriere er lang, vanvittig og stjernespekket, men dette kan fort være noe av det beste han gjort noensinne. Andre velkjente skuespillere som Omar Sy (kjent fra “The Intouchables”), spiller også en viktig rolle i historien om Bucks reise gjennom villmarken. Hjertevarmende, trist, og fantastisk!


Opphavsrett: Fox Searchlight Pictures / Foto: Film-Grabs

Opphavsrett: Fox Searchlight Pictures / Foto: Film-Grabs

“The Grand Budapest Hotel” (2014 / Netflix, ViaPlay & YouTube)

Det er få ting Wes Anderson tar tak i som ikke blir til gull, og “Grand Budapest Hotel” fra 2014 er intet unntak.

Vi følger historien til M. Gustav, hotellportneren, og hans bestevenn, lobbygutten Zero Moustaffa, og deres vanvittige opplevelser i mellomkrigstiden og et rystet Europa. Kunstjakt, kriminalitet, romanse og vennskap – det er ikke mangel på ting venneparret opplever ved sin tid på hotellet, og det er disse historiene M. Gustav videreforteller til en skribent som mange år senere besøker det berømte hotellet. I tro Wes Anderson stil er dette en film som vil få deg til å le, smile, felle en tår og føle deg som en flue på veggen i de to guttenes vanvittige opplevelser - snurr film!