NY UKE, NY BINGE - #6

A-liste – Mathea Arsky

Nå er februar skikkelig i gang. Dagene blir faktisk (!) lysere, men det er fortsatt mørkt. Vi får vel bare omfavne det? Her får du et knippe serier, dokuserier og en podcast som virkelig matcher mørket. Ukas PRESSA er nemlig dedikert til kriminalitet, drap, etterforskning, gåter og mystikk.


Foto: Hannah Busing / Unsplash

Foto: Hannah Busing / Unsplash

Hvem drepte Birgitte? – serie (TV2)

Birgitte Tengs ble brutalt myrdet på vei hjem fra et ungdomstreff i Kopervik. Saken har forundret Norge siden 90-tallet, fordi det er stor uenighet om tiltalte, hennes fetter, kan ha vært den som utførte drapet. I serien blir vi med i et dypdykk i hendelsene som ledet opp til drapet, samt alle vendingene etterforskningen tok da nye bevis dukket opp. Serien diskuterer også hvorvidt etterforskningen var rettferdig ovenfor fetteren, med intervjuer av både faren hans og etterforskningsleder fra Kripos. Dette gjør at serien gir en spennende diskusjon som bidrar til en forfriskende forvirring hos seeren – hvem skal man tro på? Med flotte dramatiseringer av drapsnatten blir man sugd inn i et vakkert, dog guffent Kopervik. Serien finner du på TV2 Sumo


Opphavsrett: TVNorge & Dplay / Foto: Skjermdump fra Dplay

Opphavsrett: TVNorge & Dplay / Foto: Skjermdump fra Dplay

Mannen som falt – serie (TVNorge)

TVNorge er for tiden aktuell med serien Mannen som falt. Her følger vi de mystiske omstendighetene rundt den siste perioden i livet til sivilingeniøren Jan Wiborg, etter at han deltok i den omstridte saken om hvor den nye flyplassen i Oslo-området skulle ligge. Etter hans deltakelse setter han seg tilsynelatende spontant på et fly til København, der han faller til sin død ut av et hotellvindu. Politiet i København konkluderer raskt med at dette er et selvmord, men hjemme i Norge er det en haug med uløste gåter som hinter til et drap. Det er også faktorer ved hotellrommet til Wiborg som krever en skeptisk tilnærming til det danske politiets konklusjoner. Vitneforklaringer og eksperimenter utført av noen av Norges fremste krimteknikere gjør denne serien til en utrolig reise gjennom det som til å begynne med var en lite omtalt sak. Det bys på mystikk, politiske og familiære intriger samt en tragisk historie som brer seg utover tid og rom.


Opphavsrett: NRK / Foto: Skjermdump fra NRK

Opphavsrett: NRK / Foto: Skjermdump fra NRK

Gåten Orderud – dokuserie (NRK)

Veterinærstudent Veronica faller for ungkaren Per Orderud etter et besøk ved familiens gård. Paret bosetter seg på familietomta og drifter bruket i lag med foreldrene til Per. Det oppstår uenigheter om overtakelse av gården, noe som fører til en rettssak og en stygg rift i familien. Så blir ekteparet Orderud, Pers foreldre, brutalt myrdet i eget hjem. I denne dokuserien illustrerer NRK mediebildet rundt denne infamøse mordgåten fra 1999. Spesielt ligger fokuset på rettssaken som fulgte mordet, og de fire tiltalte: Per, Veronica, hennes halvsøster Kristin Kirkemo og Kirkemos samboer Lars Grønnerød. Alle peker på hverandre, men ingen innrømmer noe.


Foto: Dimitri Houtteman / Unsplash

Foto: Dimitri Houtteman / Unsplash

Dirty John – podcast (LA Times)

I denne podcasten blir vi presentert for livet til interiørarkitekt Debra som faller pladask for anestesilegen John Meehan. Hun lar denne kjekke mannen raskt bli en sentral del av livet sitt, og de bader en kort stund i lykkens rus. Hun beskriver ham som den perfekte mannen; emosjonelt tilstedeværende, en bidragsyter og arbeidsom kar. Men noe skurrer. Barna hennes er umiddelbart skeptiske til John, som responderer med å skape bølger i forholdet mellom dem og Debra. En morgen når John sier han skal på jobb følger Debra med på overvåkningskameraene han har satt opp i huset, og oppdager raskt at han ikke forteller sannheten. Dette reiser spørsmål om John for Debra – hvem kan denne mannen faktisk være? Podcasten er produsert i regi av Los Angeles Times og fortelles som en spennende fortelling, perfekt som bakgrunnsunderholdning.


Foto: Susan Yin / Unsplash

Foto: Susan Yin / Unsplash

The Stranger – serie (Netflix)

Om det skulle bli for uhyggelig med true crime, og du heller ønsker et sprang vekk fra det virkelige liv, har Netflix et fantastisk mysterium på lur. Under en fotballkamp der sønnen hans spiller, blir advokaten Adam Price konfrontert av en kvinne som forteller ham at kona hans forfalsket sin forrige graviditet, før hun fort forsvinner. Price blir naturligvis forvirret av utsagnet, og ledes inn i en haug av mysterier som skjer rundt om i den britiske byen. Hvem var kvinnen, hvorfor forfalsket kona graviditet og hva er det som skjer? Svar på spørsmålene fører til dypere forvirring i dette innviklede universet, og som midtpunktet i det fremstår Price tilsynelatende hjelpeløs, men han er nødt til å grave i uhyggelige hemmeligheter for å nøste opp i alle de løse trådene.


Fått med deg disse? Hva synes du? Legg igjen en kommentar under!