NY UKE, NY BINGE - #23

A-liste – Susanna Mathea Arsky

Det nærmer seg sommer og naturen er i full blomstring. Dermed er denne ukas anbefalinger en hyllest til planeten, og alle dens forunderligheter. Benytt helgen til å ta et dypdykk i det Jorda har å by på av spenning, skapninger og tilfredsstillende estetikk. Det skal i hvert fall jeg!


Other Minds – Peter Godfrey-Smith

Under havoverflaten gjemmer det seg et stort og nærmest romvesenaktig dyr; blekkspruten. Tross dens evolusjonære avstand fra oss mennesker er den veldig intelligent. Det er dette fenomenet filosof og vitenskapsentusiasten Peter Godfrey-Smith tar for seg i boka Other Minds, en utforskning av det han beskriver som evolusjonens andre utvikling av skarpsindighet.

Gjennom teksten tar han deg med på en reise gjennom evolusjonens tidsepoker for å gi et klarere bilde av hvordan hjernen, og følgelig bevisstheten, har utviklet seg på to veldig forskjellige, men også veldig like, måter. Romvesener lever her på jorda, les boka og bli kjent med dem!


Opphavsrett: Netflix / Foto: Skjermdump fra Netflix

Opphavsrett: Netflix / Foto: Skjermdump fra Netflix

Our Planet – Netflix

Naturkommentator David Attenborough guider deg i denne serien gjennom noen av planetens vakreste naturområder og skapninger, men med en dyster og moderne vri; klimaendringenes effekt på dyrenes velferd. Alt fra korallbleking til behovet for – og minskningen av – viktige ressurser som ferskvann diskuteres gjennom utrolige bilder, og Attenboroughs klassiske narrasjon. 

For å ville bidra til forbedringen av planeten er det nødvendig med et ordentlig innblikk i tilstandene slik de er, i tillegg til et ønske om å bevare naturen på bakgrunn av egeninteresser; naturen er jo så vakker, naturligvis vil vi at den skal fortsette å være det. Dermed er dette en flott måte å skjerpe egne vaner og handlemønstre. Anbefales også ved behov for hvile etter noen krevende første seks måneder av det nye tiåret.


Opphavsrett: BBC / Foto: Acast

Opphavsrett: BBC / Foto: Acast

BBC Earth Podcast – BBC Earth

Intime møter med fjerne dyreslektninger, utrolige reiser og magiske fortellinger – i denne podcasten tas du med bak kulissene på mediehuset BBC sine produksjoner om planeten vår. Hver episode presenterer et knippe fortellinger fra folk som sikkerhetseksperter, filmcrew og reiseledere under opptak til BBCs fjernsynsprogram, med gjennomgående tematikk. 

Personene bak historiene har opplevd både vær og vind på sine oppdagelsesferder, og med tungt kamerautstyr og andre belastninger vil du få et helt annet inntrykk av de ellers vakre og stiliserte bildene på TV-en. Den fantastiske interaksjonen mellom mennesket og naturen er verdt et lytt!


Opphavsrett: NRK / Foto: Skjermdump fra NRK

Opphavsrett: NRK / Foto: Skjermdump fra NRK

Atlanterhavsroerne – NRK

I denne spennende ferden over lange strekninger over åpent hav følger barndomsvennene Rune og Stian i fotsporene, eller åretakene, til heltene George Harbo og Frank Samuelsen ved å ro over Atlanterhavet. Serien følger deres tøffe ferd, fra en knusende diagnose som setter turen på spill, og selve ferden gjennom det tøffe farvannet. 

Dette er serien for deg som vil ha et actionpreget innblikk i naturens ville selv. Her opplever du mennesket under naturens vrede, både biologisk og fysisk. La deg inspirere av eventyrlystne skikkelser og gå sommeren i møte med nyvunnet spontanitet og ambisjoner.


Opphavsrett: Cat Stevens, Cat-O-Log Records, Decca Records / Foto: Amazon

Opphavsrett: Cat Stevens, Cat-O-Log Records, Decca Records / Foto: Amazon

The Laughing Apple - Cat Stevens

Om dine helgeplaner ikke lar deg hengi deg selv til fjernsynstitting eller boklesing anbefaler jeg deg å nyte Cat Stevens siste album, The Laughing Apple. I stil med hans tidligere utgivelser er dette en samling av låter som både roer ned og trøster. Stevens er kjent for sine koselige viser, og dette er intet unntak. Spesielt fanger sangene «The Laughing Apple» og «Northern Wind (Death of Billy the kid)» hans vakre måte å fremstille forholdet mennesket har til naturen ved å anvende den i sine tekster.

Selv hører jeg på albumet når jeg rusler rundt, da det får meg til å titte litt ekstra på bladene på trærne, og vannet i bekken. Og ikke minst for å roe ned etter en tøff uke!


Hvilket medium lar du deg lokkes av denne helgen? Fortell oss gjerne i en kommentar!