Ny uke, nye anbefalinger #8 - Bokspesial

Anbefalingsliste - Hege B. Hansen

En ny helg, og her har du fem bøker du kan bruke den på. I en ellers rolig periode preget av mye inne- og alenetid vil disse bøkene røre frem litt av hvert av tanker og humør. Enten om det er morbide tankeeksperimenter, altoppslukende historier, eller kritiske refleksjoner vil alle uansett utfordre deg på et vis.


Opphavsrett: Princeton University Press / Foto: Princeton University Press

Opphavsrett: Princeton University Press / Foto: Princeton University Press

Would You Kill The Fat Man?: The Trolley Problem and What Your Answer Tells Us about Right and Wrong - Av David Edmonds

Du har kanskje møtt på sporvognsproblemet i et statsvitenskapfag, men Edmonds gode bok er en langt bedre og mer underholdende enn selv den dyktigste forelesers introduksjon til tematikken.

Gjennom ydmyke tegninger og et hverdagslig språk får leseren et realistisk og vittig møte med det morbide tankeeksperimentet. Men enda bedre utfordrer også Edmonds ens egne meninger og refleksjoner rundt menneskeliv, hvilket tvinger deg til å se lenger inn enn du kanskje er komfortabel med. Med andre ord, dette er en bok som skremmer deg og får deg til å le på samme tid. Kan man be om mer?


Opphavsrett: Crown Publishing Group / Foto: Penguin Random House Group

Opphavsrett: Crown Publishing Group / Foto: Penguin Random House Group

Becoming - Av Michelle Obama

Hun var advokat og samfunnsaktivist før hun ble presidentens kone selv om de fleste assosierer henne først og fremst som sistnevnte. Dette er hennes historie, og i ekte amerikansk stil får leseren servert en sentimental memoar fra førstedamen.

Dette er en bok som tar tid å lese, men som du også burde bruke god tid på å ta inn over deg. På et vis er det derfor litt fint at hverdagen er mer stillestående nå enn vanlig, ettersom du nok har mer tid til å la Obamas ord og historier synke godt inn. Denne boken vil inspirere deg på den unike måten kun ambisiøse og selvsikre amerikanere kan. Men i motsetning til mange andre av sitt slag går ikke idéene over hodet på forfatteren og leseren.


Opphavsrett: Octopus Publishing Group / Foto: Octopus Publishing Group

Opphavsrett: Octopus Publishing Group / Foto: Octopus Publishing Group

Women Don’t Owe You Pretty - Av Florence Given

Ikke la deg lure, selv om Givens bok egentlig er rettet mot kvinner bør den leses av alle. Fylt med hverdagslige filosofiske vurderinger og refleksjoner rundt hvordan det er å være kvinne i dagens samfunn vil leseren (uansett hvilket kjønn) lære mer om seg selv og verden rundt.

Boken inneholder kanskje ikke de mest avanserte filosofiske argumentene, men Given evner likevel å sette ord på og problematisere samfunnets patriarkalske strukturer på en vittig og oppsiktsvekkende måte. Dette er en meningsbærende og estetisk tilfredstillende bok, som du koser deg med akkurat like mye som den provoserer - på den beste måten. Om den indre feministen i deg ikke er vekket fra før, vil denne boken det.


Opphavsrett: Little, Brown and Company / Foto: Little, Brown and Company

Opphavsrett: Little, Brown and Company / Foto: Little, Brown and Company

Catch And Kill - Av Ronan Farrow

Historien bak denne boken er så god at det spiller egentlig ingen rolle for opplevelsens del at den faktisk er sann. Dette er den lange fortellingen om hvordan Harvey Weinstein regjerte Hollywood og hans nederlag, og skrevet av journalisten som avslørte han.

Selv om boken er lang og faktaspekket er det vanskelig å legge den fra seg da den er akkurat like gripende som en krimroman. Mye av dette er grunnet Weinsteins iherdige jakt på på forfatteren i New Yorks gater, og du vil finne deg selv med stigende puls flere ganger mens du blar deg gjennom boken. Et tips, kjøp pocketversjonen - for denne vil du ha lyst til å kunne gripe ordentlig fatt i.


Foto: editrrix, Wikimedia Commons / (CC BY-SA 2.0)

Foto: editrrix, Wikimedia Commons / (CC BY-SA 2.0)

The Fran Lebowitz Reader - Av Fran Lebowitz

Du kan kanskje ikke reise særlig langt for øyeblikket, men Lebowitz og hennes skarpe betraktninger kan få selv den mest fredsinnede nordmann til å føle på den herlig dystre og skeptiske tankegangen du får av å befinne deg blant erfarne new yorkere.

I denne kombinasjonen av hennes to bestselgende verk - Metropolitan Life og Social Studies - får du et dypt innblikk i Lebowitz som mange i nyere tid har sett på Netflix gjennom Martin Scorsese’s dokumentarserie Public Speaking. Og for de som er kjent med henne skulle man kanskje trodd boken er utfordrende lesing, men det er sjeldent noe som ser så avslappende som å lese noe skrevet av en person med så klare meninger.