Ny uke, nye anbefalinger #38 – True Crime
Anbefalingsliste - Steffen Tomt
Film- og seriehøsten har virkelig gjort sin anmarsj i sterk kombinasjon med et ambivalente og temperamentsfulle været. Sakte men sikkert blir kveldene mørkere og dagene kortere, nesten litt som det føles når man ser på true crime. Så her har du fem virkelig gode anbefalinger du kan sluke i ditt eget tempo denne helgen!
En morders oppriktige beretning?
Opphavsrett: Netflix / IMDb
Memories of a Murderer: The Nilsen Tapes (Netflix, 2021)
Det er ikke en mangel på true-crime dokumentarer og dokuserier der ute i det endeløse havet av underholdningsinnhold på alskens strømmetjenester. Men det som derimot er sjelden kost, er en true-crime dokuserie som fortelles fra historiens hovedkarakter selv. Og i dette tilfellet, så er det ingen ringere en Storbritannias mest velkjente seriemorder, Dennis Nilsen.
En ny og fersk vinkling som blåser liv i true-crime serien (og på mange måter de avdøde som følger), og som virkelig fanger en. Nærblikk og innsikt i Nilsens tanker om hans egne handlinger, kafeteria maten i fengels, og smått og stort mellom himmel og jord – alt tatt opp fra Nilsens egen fengselscelle.
Et intenst innblikk i en av verdens mest omtalte cold cases.
Opphavsrett: HBO Documentary Films & Blumhouse Television / IMDb
The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst
(HBO Nordic, 2015)
Cold-cases forblir som regel kalde, eller gjør de alltid det?
Regissør Andrew Jarecki dykker dypt ned i en uløst sak fra 1982, og den velkjente rikmannen og eiendomsmogulen Robert Dursts rolle som hovedmistenkt i rekke med gripende intervjuer, spennende vinklinger og kritiske analyser av hendelsene som har forblitt uløste.
I seks deler, med forskning som stammer fra syv års arbeid, og ikke minst med deltagelse og samarbeid fra Durst selv, får man her et ekslusivt blikk inn i hva som faktisk utspilte seg i disse dramatiske hendelsene rundt en av de mest sentrale figurene i den rike Durst-familien og deres affærer.
Hvilken påvirkning har alle mikrofonene og tv-kameraene egentlig?
Opphavsrett: Supper Club & Smokehouse Pictures / IMDb
Trial by Media (Netflix, 2020)
True-crime kan være så mangt, og forholder seg ikke nødvendigvis utelukkende til brutale, grusomme og blodige drap. Trial by Media er kanskje ett av de bedre eksemplene på dette.
For hvordan er det egentlig media påvirker utfallet av rettssaker, kriminelle høringer og ikke minst livsviktige situasjoner? Det er slike spørsmål denne miniserien stiller, som analyserer store og små prominente rettssaker fra 1980- og 2000-tallet, uten å trekke noen definitive konklusjoner. Og det er noe av det som gjør denne serien til en slik slående god en så er det nettopp dette; for spørsmålene forblir åpne, med rom for videre kontemplasjon – så mat til ettertanke, eller noe slikt?
Det glade 70-tallet, men kanskje ikke så solfylt som mange husker?
Opphavsrett: HBO Documentary Films & Duplass Brothers Production / IMDB
The Lady and the Dale (HBO Nordic, 2021)
Når det kommer til innhold, er det ikke mye som ikke finner sin vei inn i true-crime sjangeren. Manhunts, FBI undersøkelser, bedrageri, svindel, flukt, politikk, sex, kjønn, korrupsjon, mediakritikk, selektiv utvelgelse. Men hva med alt på en gang?
Det er nemlig settingen for The Lady and the Dale, historien om Elizabeth Carmichal, 70-tallets turbulente politiske tidsperiode, og hennes hjertebarn The Dale, en økonomisk trehjuls bil som hun lanserte sammen med sitt eget bilmerke Twentieth Century Motor Car Corporation. Et ikon, en revolusjon, en suksess – eller var det nå egentlig slik?
En fengslende, oppslukende og rivende miniserie som drar deg rett tilbake til 70-tallet, men kanskje ikke helt slik du husker?
En vanvittig og forglemt historie om en gurus utopiske virkelighet.
Opphavsrett: Duplass Brothers Production / IMDb
Wild Wild Country (Netflix, 2018)
Helgens siste dokuserie anbefaling er verdt å få med seg, om et tema mange kanskje har glemt helt eller aldri fått med seg. Det er jo ikke hverdagslig kost med kulter, religion, og et biokjemisk angrep på amerikanske jord, så kanskje du burde ta en titt?
Wild Wild Country følger den bisarre historien om den kontroversielle indiske guruen Bhagwan Shree Rajneesh, og etableringen av hans utopiske samfunn i de dype dalene av Oregon i USA på starten av 80-tallet. Det tok riktignok ikke lang tid før Rajneesh og hans følgerskare havnet i problemer med den lokale befolkningen, og ting skulle bli mye verre. Rettssaker, FBI etterforskning, bisarre påstander og ikke minst et attentatforsøk ble hard kost for den utopiske drømmen til den indiske guruen. Og etter det som skulle bli USAs aller første biokjemiske angrep, eskalerte situasjonen seg – dette burde du virkelig få med deg.