Ny uke, nye anbefalinger #14 - Ghibli-spesial

Anbefalingsliste - Tuva M. Sørum

Påsken er dessverre over, men det må da være lov å kose seg litt likevel? Denne helgen anbefaler jeg at du setter deg ned og ser på litt Studio Ghibli filmer. Studio Ghibli er et japansk animasjonsstudio, som lager animasjonsfilmer som ikke ligner veldig på andre animasjonsfilmer vi er mer vant til her i vesten. Nå skal jeg fortelle litt om noen av mine favoritter av Studio Ghibli, så får du kanskje lyst til å se dem selv i helgen!


Opphavsrett: Walt Disney Company & Studio Ghibli Foto: IMDb

Opphavsrett: Walt Disney Company & Studio Ghibli Foto: IMDb

Spirited Away (Netflix, 2001)

Spirited Away, eller Chihiro og Heksene som den kalles her i Norge, er en animasjonsfilm utgitt i 2001. Den er laget av Hayao Miyazaki, som faktisk gikk ut av pensjonstilværelsen for å lage denne filmen. Filmen er inspirert av mange japanske historier og skapninger, og byggestilen på hus og resten av bygningene er også japanske.

Filmen handler om den 10-år gamle Chihiro, og starter med at Chihiro og foreldrene skal flytte. De velger å utforsker litt på veien til sitt nye hus, men når de går gjennom en tunnel for å se hva som er på andre siden, går de inn i en åndeverden. Foreldrene blir uheldigvis gjort om til griser, og Chihiro må nå finne en måte å gjøre de om til mennesker igjen. På denne reisen finner hun nye venner, både ånder og andre skapninger, og kanskje seg selv og. Denne animasjonsfilmen er en fantastisk tegnet film med fantastiske bilder, og med flott filmmusikk i tillegg er dette en must-watch.


Opphavsrett: Studio Ghibli / Foto: IMDb

Opphavsrett: Studio Ghibli / Foto: IMDb

Howl’s Moving Castle (Netflix, 2004)

Howl’s Moving Castle, eller Det Levende Slottet, er en animasjonsfilm fra 2004. Denne filmen er basert på en bok av den britiske forfatteren Diana Wynne Jones.

Filmen utspilles en gang på 1800-tallet, i en verden hvor magi er vanlig. Denne filmen er satt i en mer europeisk setting, men det er vanskelig å si akkurat hvor, spesielt siden det er mer enn én by involvert i filmen. Hovedpersonen er Sofie, en hattemaker som blir forvandlet til en gammel dame av Ødeheksa, og derfor må ut i verden for å finne noen som kan hjelpe henne å bryte denne forbannelsen. Hun går inn i slottet til den unge magikeren Howl en kveld for å finne ly. Her blir hun vaskehjelp fordi ild-demonen Calcifer, som også bor i slottet, lager en deal med henne hvor han skal ta vekk forbannelsen hvis Sofie hjelper han å bryte kontrakten hans med Howl. Denne filmen har også helt fantastiske bilder og filmmusikk, og er kanskje min største favoritt av alle Ghibli-filmene.


Opphavsrett: Studio Ghibli / Foto: IMDb

Opphavsrett: Studio Ghibli / Foto: IMDb

The Cat Returns (Netfix, 2002)

The Cat Returns, eller Katteprinsen, er en kort og søt film av Studio Ghibli, gitt ut i 2002. Filmen er basert på mangaen av samme navn, av Aoi Hiiragi. Filmen er en spin-off av en annen film av Studio Ghibli som heter Whisper of the heart, men kan også sees alene.

Filmen handler om Haru, en ung jente som kan snakke med katter. Etter hun redder katten Lune fra å bli påkjørt, får hun vite at dette er katteprinsen over katteriket, og hun blir deretter tilbudt hans hånd i ekteskap. Hennes usikre svar blir sett på som et ja, og hun får deretter hjelp av en stemme som sier til henne at hun skal dra til en annen katt, Muta, for hjelp. De blir begge tvunget inn i katteriket, og må hjelpe hverandre når Haru omvandles mer og mer om til en katt. Vil Haru miste seg selv og bli en katt, eller forblir hun et menneske? Dette er en søt og ganske kort film som handler om vennskap og om å ikke miste seg selv.


Opphavsrett: Studio Ghibli / Foto: IMDb

Opphavsrett: Studio Ghibli / Foto: IMDb

Princess Mononoke (Netflix, 1997)

Princess Mononoke er en litt lengre og tyngre film av Studio Ghibli, gitt ut i 1997. Filmen handler om kampen mellom de overnaturlige vokterne i skogen, og menneskene som trenger skogens ressurser.

Ashitaka, prinsen av “Eimish-folket”, blir forbandet av en forhekset villsvinsgud, og må finne en måte å bryte forbannelsen på før han dør. På reisen finner han fram til Jernbyen, hvor Lady Eboshi har en krig mot skogen for å bruke dens ressurser. Ashitaka tar seg inn til skogen og blir kjent med San, også kalt Prinsesse Mononoke. Hun blir oppdratt av ulver, og er på andre siden av konflikten, hun kjemper for skogen. Sammen prøver de å løse konflikten mellom menneskene og skogen, og spenning oppstår. Denne filmen har også veldig inspirert av japanske myter og gamle fortellinger, og man møter mange forskjellige skapninger som kommer fra gamle japanske myter. Denne filmen har en dyp mening og er kanskje ikke den "“letteste” av Ghibli filmene, men anbefales på det sterkeste.


Opphavsrett: Studio Ghibli / Foto: IMDb

Opphavsrett: Studio Ghibli / Foto: IMDb

Kikis Delivery Service (Netflix, 1989)

Kikis Delivery Service er en mer søt og koselig film, og er også den eldste av de fem filmene jeg nevner i denne anbefalingslisten. Filmen kom ut i 1989, og er basert på barneboka til Eiko Kadono.

Kiki er en 13-år gammel heks, som følger den gamle tradisjonen med å bo i en fremmed by i et år for å bli en fullverdig heks, akkurat som hennes mor gjorde. Hun tar med seg sin sopelime og sin svarte katt, og reiser til en by med havutsikt, som hun har drømt om å bo i hele livet. Når hun kommer dit møter hun litt motgang, siden nesten ingen i byen har sett en heks før, og derfor ikke er forberedt på at en liten jente flyr rundt i byen deres. Kiki finner etterhvert en familie hun kan bo hos, og starter en helt egen budservice. Denne filmen er en søt film som handler om vennskap og selvstendighet, og jeg kan love deg at du blir glad av å se på den!