Nyttårsforsett: bruke sosiale medier

Kommentar - Sarah A. Jensen

Renselse og detox er noen av hovedkomponentene for mange når det gjelder å starte året på en god måte. Januar er måneden hvor folk flest har satt opp en rekke mål for seg selv – og for mange kan dette inkludere tidsbruk på sosiale medier. Flere tar fatt i sosiale medier som et potensielt problem. Men, dette trenger nødvendigvis ikke å være tilfelle.

Digital detox er et begrep, samt trend, som innebærer å logge av Internett og sosiale medier i et forsøk om å være mer til stedet i øyeblikket. Ettersom stadig flere bruker mer og mer tid på sosiale medier, blir mye av hverdagen farget av vår aktivitet online fremfor opplevelser med den fysiske verden. I tillegg sluker mobilen opp tiden din i hverdagen som eventuelt kunne ha blitt brukt til noe annet – og det er ikke alltid vår aktivitet på sosiale medier heller er bra for oss.

Mange som sliter med å begrense skjermtid på sosiale medier tyr til digital detox, en trend hvor man legger fra seg mobiltelefonen for å være mer tilstede i øyeblikket. Foto: Robin Worrall / Unsplash

Vanskelig å sette grenser

«Sosiale medier må brukes med måte. Men måtehold er ikke for alle.»

-       Kommentar i Bergens Tiende, 2018, Frøy Gudbrandsen

Slik skriver Frøy Gudbrandsen, sjefsredaktør i Bergens Tiende i en kommentar om digital detox. Hun sammenligner sosiale medier og detox-trenden med avholdsbevegelsen. Kort summert beskriver hun hvordan mediebruk kan tolkes på samme måte som avholdsbevgelsen: enten fullstendig forbud på sosiale medie bruk eller en begrenset bruk av det i hverdagen. I kommentaren beskriver hun hvordan mange tolker digital detox som et fullstendig forbud eller restriksjon av mediebruk, men Gudbrandsen argumenterer derimot for hvorfor dette kan virke urealistisk i lengden.

Vær kritisk til innholdet du velger å se

Heller enn å se på sosiale medier som en trussel og ha et absolutt syn på digital detox, så kan en selv snu det og heller bruke skjermtiden til nytte. Hvordan kan din bruk av sosiale medier overføres til noe positivt i hverdagen? Med andre ord; hvordan kan du navigere din bruk av sosiale medier til å nå dine nyttårsforsett? Istedenfor å ta fatt i bruk av sosiale medier som et problem og en hindring i hverdagen kan dette heller bli til et verktøy til positive endringer i livsstilen. Bruk heller sosiale medier til din fordel!

Grunnen til at så mange ender opp med timesvis av skjermtid på sosiale medier er mye takket være god underholdning og humor (som for eksempel ekstremt søte kattevideoer). Derfor velger mange å gå detox-retningen, hvor individet begrenser deres tid på sosiale medier og bruker en metode hvor all aktivitet på de ulike plattformene er forbudt. Derimot virker dette kanskje urealistisk, ihvertfall i lengden. Derfor istedenfor å forby fullstendig bruk av sosiale medier så kan man endre fokuset på hva du velger å se på når du først er pålogget.

Vær kritisk overfor innhold du velger å se

En hovedregel som kan hjelpe er å stille deg disse tre spørsmålene overfor innholdet du ser på:

-       Får det deg til å føle deg bra om deg selv?

-       Kan dette være inspirerende i livet ditt?

-       Er innholdet relevant til dine nyttårsforsett?

Disse tre spørsmålene kan være til hjelp for å identifisere uønsket innhold som kan være negativt for deg selv i lengden. Om du for eksempel kommer du over et innlegg av en influenser som tar bilde av maten sin på Instagram. Da kan du bruke disse spørsmålene for å kartlegge om dette eventuelt kan være unødvendig innnold eller rett og slett innhold som kan være en utløser for negative tanker om en selv.

Åpenbart er det ingen riktige svar i hvordan man skal forholde seg til sosiale medier. Det er slett ikke lett å begrense tiden sin eller distansere seg fra det heller. Derfor er det viktig å huske å ikke være for streng overfor eget bruk av sosiale medier ettersom det ikke kun har en negativ påvirkning i livsstilen. Det er mange grunner til hvorfor så mange tar i bruk sosiale medier til enhver tid om det skulle være for å holde seg oppdatert på nyheter, kommunikasjon eller underholdning. Derfor er det viktig å ha et nyansert forhold til sin bruk av sosiale medier ettersom det ikke kan illustereres svart og hvitt som begrepet digital detox kan fremvise til.