En lederartikkel om retro, moderne og nytt

Lederartikkel - Steffen Tomt

Et nytt år gir oss ofte nye muligheter, nye fremskritt og ikke minst nye opplevelser – men er alt så nytt som det kan virke som ved første øyekast, eller har medieverden begynt å speile de tilbakevendende trendene som finnes ellers i samfunnet? Og hvilke muligheter er det som ligger i fremtiden for mediene rundt oss? Det kan være så mangt, men og så mye allerede kjent.

Brødtekst.
Collage: Steffen Tomt / Foto: Unsplash

Like fort som vinterens mørke ble erstattet med gradvis mer solfylte timer har årets første måned flydd forbi – alt ettersom din egen subjektive oppfatning, selvfølgelig. Men her sitter vi, i sluttfasen av årets første måned, og undrer oss om hva som kommer til å fylle overskriftene i avisene dette året. Hvilke nye sosiale medier som vil vokse frem fra intet. Hvem som stikker av med mest av publikums oppmerksomhet i strømmekrigen videre. Hva slags nye teknologiske løsninger som vil revolusjonere. Og ikke minst hvordan vi som brukere, publikum og samfunn forøvrig vil forholde oss til slike endringer.

Men samtidig som nye, revolusjonerende teknologiske og høyt sofistikerte medieprodukter vil dukke opp, har stadig flere gamle, retro og vintage momenter gjort sin egen føniks oppstandelse. Gamle uttrykk, retro filtre, tradisjonelle formater og nye utvikler kraftig inspirert av deres forgjengeres design. Listen er allerede lang, og hvis utviklingen følger sin retning vil den nok bli vesentlig lenger i de kommende 11 månedene.

Så årets aller første utgave fra oss i PRESSET., og vår 31 utgave totalt, ser seg i alle retninger. Både bakover til gamle, retro og tilbakevendende medieuttrykk, til undersøkende blikk mot samtidens tekniske løsninger, og til undrende spørsmål om hva fremtiden vil bringe av endringer i medielandskapet. 9 tekster med hvert sitt uttrykk, sine egne spørsmål, undersøkelser og tanker - alle innenfor månedens tema. Alt i alt så håper vi i det minste at disse tekstene vekker interessen din – på en eller annen måte.

God lesning fra alle oss i redaksjonen, og husk at 2022 er et langt år, det er fortsatt mye spennende som kan skje.
– Steffen Tomt, sjefredaktør