Statskanalens beste sexstillinger

Artikkel - Vilde Skauge

En sexguide er kanskje ikke for alle. Men å leve i et land der statskanalen bidrar til en realistisk og mangfoldig fremstilling av sex, det er kanskje ikke så aller verst.

Foto: Womanizer WOW Tech / Unsplash

Foto: Womanizer WOW Tech / Unsplash

Ifølge Store Norske Leksikon er seksualitet et begrep som omfatter kjønnslivet, forplanting, tiltrekning, lyst, fantasier, moral og kulturelle normer. Det preger og gjennomsyrer personligheten på en grunnleggende måte og mennesker med god seksualitet lever lengre og er mindre syke. Den norske pressen har som ansvar å ha en informasjonsfunksjon som skal bidra til å gjøre befolkningen mest mulig informert i tillegg til å legge til rette for diskusjoner om samfunnsviktige spørsmål. Hvilke sexstillinger som er best egnet ditt personlige behov er intet unntak.

Den store sexguiden 

Den norske statskanalen NRK har nemlig kommet ut med en digital sexguide for hele befolkningens individuelle behov. Om guiden så skriver de “NRK ønsker å vise et realistisk og mangfoldig bilde av sex. Sex kan være så mye forskjellig, alt fra intens kyssing til akrobatiske øvelser. Her får dere forhåpentligvis inspirasjon til gode og spennende sexopplevelser”. Redaksjonssjef i Dokumentar og samfunn i NRK, Reidar Kristiansen skriver at sex ikke er en mangelvare i dagens samfunn, men at det ikke finnes så mye av den gode, informative journalistikken om sex og at det vil NRK gjøre noe med.

Foto:  Roman Odintsov/Pexels

Foto: Roman Odintsov/Pexels

Guiden inneholder syv forskjellige frivillige par med forskjellig alder, kropp og seksuell legning som demonstrer 60 ulike sexstillinger. Bildene viser ikke ekte sex, bare personer som er oppstilt foran kamera. Hvis man ikke ønsker å se gjennom alle stillingene så kan man sortere etter egen preferanse. Har man for eksempel vondt i knærne eller i ryggen så kan man filtrere stillinger som er tilrettelagt for nettopp det.

Støtende innhold 

Siden guiden kom ut har NRK mottatt nærmere 100 klager fra lesere. Til VG opplyser redaksjonssjef Kristiansen at klagene går ut på at noe slikt ikke inngår i NRKs samfunnsoppdrag, at guiden var på forsiden av NRKs nettside og at enkelte oppfattet bildene som støtende.

Til tross for klagene så mener Kristiansen at det er viktig at NRK bidrar til en fremstilling av sex som både opplyser og inspirerer. Han forklarer til VG at prosjektet tok utgangspunkt i to utfordringer i dagens samfunn:

– Den ene er at unge mennesker får mesteparten av sin seksualundervisning fra porno, og det andre er voksne mennesker som har sex på måter de ikke liker.

Starten på en mer åpen samtale? 

NRK håper at sexguiden vil føre til refleksjon rundt sex og kropp- at man kan ha god sex uansett kropp- og føre til mer trygghet i den seksuelle utforskningen. For å sikre at journalistikken ikke skal bidra til å skape prestasjonspress så har NRK brukt mye tid på å diskutere med fagfolk, sexologer og terapauter for å kunne være balansert og konstruktiv i fremstillingen av prosjektet. Dermed kan man se eldre par, homofile par og par med forskjellige kropper. 

Det kan jo oppfattes som støtende for noen, men at en nasjonal statskanal velger å fremme et nyansert og informativt bilde av sex, samtykke, kropp og legning anser jeg som en positiv utvikling for samfunnet. Som Store norske leksikon skriver: god seksualitet bidrar til et lengre og sunnere liv.