Reddits nådeløse oppgjør

Artikkel - Steffen Tomt

Det velkjente nettstedet og verdensomspennende forumet Reddit tok i sommer et endelig oppgjør mot rasisme og hatefulle ytringer. Mediegiganten rensket seg selv for flere tusen hatefulle grupper og stelte seg inn i rekken med ‘beviste’ og selvkritiske sosiale medier. Har sosiale medier kommet til et moralskt veiskille?

Kan det virke som om verdens sosiale mediegiganter endelig fatter duften av den rette moralske veien?Foto Skjermbilde / Opphav: Reddit Press & Broadcast Guidelines

Kan det virke som om verdens sosiale mediegiganter endelig fatter duften av den rette moralske veien?

Foto Skjermbilde / Opphav: Reddit Press & Broadcast Guidelines

En vår som ikke har vært helt som normalen førte også med seg en like unormal sommer med store, samfunnsviktige og varige endringer - det kan nærmest virke som om verdens mediegiganter har tatt i et tak, på alle (moralske) områder.

Reddit, det kjære og elskede sosiale nettforumet og samfunnet som ble lansert helt tilbake i 2005, er i dag et av verdens mest brukte nettsteder med røflig 430 millioner månedlige brukere verden over. Et nettsted som ruver øverst som det femte mest besøkte nettstedet i USA har ikke bare makt, men definerende makt. Denne makten går ikke bare utover de ulike gruppene og samfunnene som eksisterer på det folkekjære forumet men blir i likhet med andre sosiale medier en form for opinionsdannelse.

Nettstedet er bygget opp som et nettverk av mange små og individuelle samfunn, kalt subreddits. Alle disse samfunnene har hver sin egen side, med hvert sitt eget fokus og deres egne brukere og moderatorer. Med andre ord er Reddit i all realitet et selvfungerende samfunn, uten en sterk sentralisert “makt” - makten ligger hos brukerene gjennom deres bidrag og bedømmelse av innhold på hvert individuelle samfunn.

Som en bruker på Reddit kan man publisere innhold (tekst, bilder, video og alskens annet), som igjen kan bli stemt opp eller stemt ned av andre brukere og moderatorer. Disse moderatorene er vaktbikkjene på Reddit, og disse individene tar på seg ansvaret for å sørger for et godt og hyggelig miljø. Men hva skjer når disse samfunnene ikke nødvendigvis er basert på et vennlig menneskesyn og heller springer ut fra sterke hatefulle ytringer?

Den første renskelsen

Reddit har med sine mange år som sosialt forum god fartstid innenfor den interaktive verdensveven og er ingen nykommer til problemene som følger med internettets mange grenseløse områder. For rundt 5 år siden kom det som skulle bli den første store renskelsen av det massive forumet. Med en oppdatert innholdspolitikk (regler og lovverk for bruk og publisering av innhold på nettsider og sosiale medier) bannlyste Reddit flere direkte rasistiske og hatefull samfunn på deres sider i et fellende slag. Det viste seg fort at rasistiske og menneskefiendtlige holdninger ei hadde et fristed å finne hos det ellers så frittflytende sosiale samfunnet. Eller var det nå slik?

Selv om renskelsen i 2015 virket som et oppriktig oppgjør (noe det sikkert var ment som) med et utdaterte verdisyn, forandret derimot aldri regelverket seg slik man hadde trodd. Rasisme og hatefulle ytringer ble aldri eksplisitt forbudt i forumets regelverk for bruk, selvom man kunne ha forventet såpass etter den omfattende bannlysingen.

Etter 5 år har endelig Reddit tatt avstand - både politisk og moralskt - fra hatefulle samfunn som har florert hos det populære selvstyrte sosiale forumet.Foto: Erick Mclean / Unsplash

Etter 5 år har endelig Reddit tatt avstand - både politisk og moralskt - fra hatefulle samfunn som har florert hos det populære selvstyrte sosiale forumet.

Foto: Erick Mclean / Unsplash

Den andre renskelsen

Fast forward til 2020, nærmere sagt slutten av juni måned - en svært turbulent tid, i en svært turbulent verden. Reddit tar endelig grep, og steller seg i rekken med beviste og selvkritiske sosiale mediegiganter som ønsker å gjøre det bedre (både for seg selv og sine brukere). Mandag 22. juni 2020 iverksatte Reddit den andre store renskelsen av plattformen, og i hurtig nedslag bannlyste rundt 2000 individuelle samfunn.

Samfunn som promoterte, løftet opp, og rett og slett bedrev god gammeldags konservativ rasisme og fremmedfrykt. Blant disse, morsomt (les: hysteriske) nok, befant den populære subredditen “The_Donald” seg - et pro-Donald Trump samfunn kjent for sine brukers publisering av rasistisk, kvinnehatende, islamfiendelig og antisemitistisk innhold. Med andre ord et ormebol av hatefulle ytringer og utdatert holdninger. På det verste hadde denne individuelle subredditen nærmere 80 000 aktive brukere. Allerede i høsten 2019 hadde samfunnet “The_Donald” havnet i “karantene” for dets innhold, noe som betød en særs bestemt innskrenking av muligheter bruk for samfunnets brukere.

Listen med bannlyste samfunn som forsvant fra Reddits endeløse sider i slutten av juni er lang, nærmest alt for lang til en sedvanlig artikkel som dette. Det er dog viktig å bemerke seg at bare rundt 10% av disse 2000 samfunnene hadde mer enn 10 aktive brukere daglig - med andre ord fremstår renskelsen som en renskelse av inaktive, forlatte samfunn (les: hatefulle samfunn).

Anti-hatefulle retningslinjer & innrømmelser

Reddit gud og administrerende direktør / stifter Steve Huffman innrømmet selv i tråd med de reviderte retningslinjene for siden i juni at de hadde gjort for lite. “I admit we have fallen short” skrev Huffman i et eget innlegg på Reddits hovedside samtidig med presentasjonen av de nye retningslinjene.

“We are committed to working with you to combat the bad actors, abusive behaviors, and toxic communities that undermine our mission and exist solely to get in the way of the creativity, discussions, and communities that bring us all to Reddit in the first place,”

- Steve Huffman, administrerende direktør Reddit

Etter deres egen stander (men ikke uten press fra omverden) innrømmet ledelsen ved Reddit at deres arbeid for å motarbeide hatefulle ytringer og menneskefiendtlig utsagn hadde rett og slett vært for dårlig. Forumet har i en årrekke vært under kritikk av brukere for mangel på gode og dekkende retningslinjer som beskytter mot slike utdaterte holdninger, noe det virker som om endelig har sunket inn. På godt og vondt er det viktig med slike innrømmelser og forbedringer, selvom det er på overtid på alle mulige måter. At slike endringer kommer frem samtidig som folkeopprør mot rasisme og politivold preger de amerikanske statene er ikke overraskende, men heller forventet. Det er som man sier - er man ikke i mot, så er man med.

Eder, galle og nye tider

Angående spørsmålet om hvorvidt man kan skimte et veiskille i enden av horisonten for verdens sosiale mediegiganter eller ikke, er ikke et spørsmål jeg har som hensikt å besvare her og nå. Men giganter som Reddit og Twitters markante avstand til hatefulle ytringer gjør at vi som brukere blir hengende og spekulere i om det er en moralsk omdreining underveis i internettets sosiale arenaer. Eller vent, Facebook har jo ikke gjort det samme, så hvem vet. Kanskje det er som med mye annet - bare en beleilig avgjørelse for å redde fjes. Du står fritt til å fundere selv.

For nå er hvertfall Reddit endelig fritt for alle (i iøyenfallende) hatefulle samfunn ute etter å spre både eder og galle hvor enn det er mulig. Forhåpentligvis er det nye tider i gjære ved horisonten for det folkekjære forumet, tider fritt for kvalmende menneskesyn og drittsekker.