En lederartikkel om tiårets ende

Leder - Steffen Tomt

Tiårets ende er her, og vi gjør oss alle klare for nye muligheter, nye utviklinger, og ikke minst nye tider som er i anmarsj. Men som historien har lært oss, må man aldri glemme det som har skjedd for å unngå at det skal skje igjen, så hvorfor ikke reflektere litt over hva tiåret 2010-2020 førte med seg?

Tiårets ende nærmer seg, og vi reflekterer over alt som har preget denne tiden i vente på nye muligheter.Foto: Bruno Figueiredo / Unsplash

Tiårets ende nærmer seg, og vi reflekterer over alt som har preget denne tiden i vente på nye muligheter.

Foto: Bruno Figueiredo / Unsplash

Det siste tiåret har vært preget av teknologiske endringer, politiske kriser, og ikke minst endringer i forholdet mellom publikum og media. Som et verdenssamfunn har vi opplevd stadig økende problemer tilknyttet flyktningskriser, miljøutfordringer, politiske endringer og det som kan virke som et stadig vanskeligere samfunn å leve i.

Men tross alt som har skjedd, har det siste tiåret også vært preget av positive utviklinger. Aldri før har en ung generasjon tatt et såpass stort ansvar for miljøet vårt, og aldri før har vi sett slikt engasjement. Det har blitt avslørt store overvåknings og skatteskandaler, som har hjulpet oss som et samfunn med å gjøre endringer i maktforholdet til den øverste 10% i samfunnet. Vi har revurdert hvordan vi forholder oss til hverandre som medmennesker gjennom fokuset på #metoo skandalen, som preget alle hjørner av verdenssamfunnet, og vi har krevd avgangen til politiske giganter for deres brudd på menneskerettigheter.

Vi har gått gjennom store utfordringer og utviklinger, på godt og ondt, og som med alt annet har det gjort oss som et samfunn sterkere enn før. Selv om veien til denne nyvunnet styrken har vært lang og vanskelig, har vi kommet ut bedre på andre siden.

Dette temanummeret er en hedring av tiårets ende, og retter fokuset mot de største hendelsene vi som et samfunn opplevde sammen. Alt fra politiske skandaler, avsløringer, og miljøproblemer preger dette nummeret, og er en samling av velskrevne artikler fra våre dyktige skribenter. I møte med et nytt tiår, sier vi adjø til det forrige og dets mange problemer. Vi får håpe det nye tiåret blir bedre enn det forrige.

God lesning, og godt nytt tiår fra alle oss i redaksjonen!
- Steffen Tomt, sjefredaktør