Et tiår på norsk kino!

Artikkel - Lars Myrvold

Med et tiår som passerer er det mye å se tilbake på, og hvorfor ikke ta en titt på hvilke filmer vi har fått med oss mellom fidgetspinners, Vine, Pokemon Go og diskusjoner om fargen på en kjole? Her er de mest sette filmene på norsk kino de siste ti årene.


Opphavsrett: Fantefilm / Foto: IMDb

Opphavsrett: Fantefilm / Foto: IMDb

#10: Skjelvet

Premieredato (Norge): 31.08.2018

Antall besøkende: 589 620

Som oppfølgeren til katastrofefilmen Bølgen, er ulykkene denne gang flyttet til Oslo. Budsjettet for denne lå i likhet med den første på godt over 50 millioner kroner, og ga folk et Oslo de aldri har sett maken til. Det skal bli spennende å se om Kristoffer Hivju vil befinne seg akkurat der naturen slår tilbake, igjen.


Opphavsrett: 2019 Disney Enterprises / Foto: IMDb

Opphavsrett: 2019 Disney Enterprises / Foto: IMDb

#9: Løvenes konge

Premieredato (Norge): 17.07.2019

Antall besøkende: 618 159

Som listens eneste film produsert i nåværende år, faller gjenskapningen av Disney-klassikeren inn i rekken med Disney-filmer som gir barn en mulighet til å oppleve den kjente magien på sin egen måte. Hakket bedre visuelt enn 90-talls versjonen, like tårefremkallende som originalen.


Oppgavsrett: EON Production Limited & Columbia Pictures / Foto: IMDb

Oppgavsrett: EON Production Limited & Columbia Pictures / Foto: IMDb

#8: James Bond: Spectre

Premieredato (Norge): 30.10.2015

Antall besøkende: 688 327

Som den første Bond-filmen på listen, ga James Bond: Spectre og hovedrolleinnehaver Daniel Craig, oss alt vi kunne ønske oss fra agent 007. Spectre spilte på en haug med referanser til de tidligere filmene, men det er vel kanskje det vi liker også. En bedre skurk enn Blofeld, spilt av den enestående Christoph Waltz, skal godt skapes.


#7: Istid 4: Kontinenter på avveie

Opphavsrett: 20th Century Fox / Foto: IMDb

Opphavsrett: 20th Century Fox / Foto: IMDb

Premieredato (Norge): 29.06.2012

Antall besøkende: 700 695

20th Century Fox Animation skjøt gullfuglen med denne animasjonsfilmserien, og universet Istid består i skrivende stund av hele fem filmer og diverse “spin off”-filmer og tv-serier. Istid 4 gjorde seg bedre enn den femte her til lands og var en av de aller mest sette familiefilmene på kino dette tiåret. Selv om det ikke er planlagt videre kinofilmer, vil stemmene til Dagfinn Lyngbø i rollen som murmeldyret Sid og Otto Jespersen som mammuten Manny sitte godt fast i det neste tiåret.


Opphavsrett: Universal Pictures / Foto: IMDb

Opphavsrett: Universal Pictures / Foto: IMDb

#6: Mamma Mia! Here we go again!

Premieredato (Norge): 20.07.2018

Antall besøkende: 708 436

Ja, det var faktisk mulig å dra historien enda litt lenger. Oppfølgeren til braksuksessen Mamma Mia! fra 2008 inneholdt akkurat like mange ABBA-sanger som vi kunne forvente og plutselig ville alle til Hellas igjen. Savnet etter Meryl Streep ble kanskje litt for mye for noen til å kunne gi filmen to tomler opp, men en spillefilm med Cher drar tydeligvis likevel.


Opphavsrett: Paradox / Foto: IMDb

Opphavsrett: Paradox / Foto: IMDb

#5: Kongens nei

Premieredato (Norge): 23.09.2016

Antall besøkende: 713 524

Kongefamilien, krigen og okkupasjonen. Denne delen av norgeshistorien gjør seg tydeligvis godt på film! Filmen ble regissert av Erik Poppe, en av landets mest anerkjente regissører, og havner også på listen over filmer som har vunnet årets norske kinofilm. En film som tiltrakk seg alt fra skoleklasser til aldershjem.


Oppgavsrett: EON Production Limited & Columbia Pictures / Foto: IMDb

Oppgavsrett: EON Production Limited & Columbia Pictures / Foto: IMDb

#4: James Bond: Skyfall

Premieredato (Norge): 26.10.2012

Antall besøkende: 723 192

Nordmenn og James Bond ser ut til å ha noe for seg. Den andre Bond-filmen på listen, fortsatt med Daniel Craig i hovedrollen. Mange vil nok assosiere denne filmen med Adeles sang med samme navn, og nettopp på grunn av musikken ble filmen tildelt hele to Oscar-statuetter. Ut i fra denne listen ser det nok ut til at den neste filmen i rekken som slippes neste år, No Time to Die, vil fylle opp mange seter i norske kinoer.


Oppgavsrett: Fantefilm / Foto: IMDb

Oppgavsrett: Fantefilm / Foto: IMDb

#3: Bølgen

Premieredato (Norge): 28.08.2015

Antall besøkende: 832 649

Det skal godt gjøres å slå den første. Selv om Skjelvet gjorde stor suksess, slo Bølgen inn som en av de første store norskproduserte katastrofefilmene. Et kjærkomment bidrag til norskproduserte filmer og som vinneren av beste lyddesign, visuell design og årets norske film under Amandaprisene sier dette noe om hva en kan forvente. Hvem vil vel ikke se et landemerke som Geiranger knuses sønder og sammen i en mulig realistisk fremtid?


Opphavsrett: Maipo Film / Foto: IMDb

Opphavsrett: Maipo Film / Foto: IMDb

#2: Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa

Premieredato (Norge): 08.11.2013

Antall besøkende: 854 210

Et lite stykke Norge vil nok mange tenke. Med de folkekjære karakterene fra Flåklypa som folk i alle aldre kan sette pris på, havner Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa som nummer to på listen over hvilke filmer vi så mest på kino i det passerende tiåret. Filmen ble for mange barn det første møtet med 30 år gamle referanser, og stakk av som vinneren av årets barnefilm året etter. Et lite løft i teknologien og en ny historie - og plutselig lever Solan og Ludvig i like velgående som på 70-tallet.


Opphavsrett: Hanway Films & Nordisk Film Distribusjon / Foto: IMDb

Opphavsrett: Hanway Films & Nordisk Film Distribusjon / Foto: IMDb

#1: Kon Tiki

Premieredato (Norge): 24.08.2012

Antall besøkende: 881 944

Den desidert mest sette filmen på kino i Norge det siste tiåret. Norske bragder, enestående drama, Thor Heyerdal og den kjente historien om den lille flåten som tok mannskapet fra Sør-Amerika til Polynesia. Filmen ble nominert både til Oscar og Golden Globes, og tok med seg hele fire priser fra den norske Amandaprisutdelingen. Hovedrolleinnehaver Pål Sverre Hagen fikk vi også se i filmen Amundsen fra 2019, igjen kledd som en av Norges mest kjente skikkelser. Som én av fem norske filmer på listen, ser det ut til at det siste tiåret hadde en klar tendens blant publikumsfavorittene.

Tallene for 2010-2018 er hentet fra Film & Kino’s årbøker. Tallene fra 2019 er hentet fra filmweb.no.