Apper som skal hjelpe skjermavhengighet

Artikkel - Marie Hungnes Steinkjer

Skjermbruk har begynt å ta stor plass i flere sin hverdag. Ofte er det mobiltelefonen som blir syndebukken. Det å ”logge av” kan være vanskelig når telefonen alltid er tilgjengelig. Adam Alter snakker om en pågående global pandemi av skjermavhengighet. Samtidig har FOMO (Fear of Missing Out) blitt et begrep innen psykiatrien.

Den komplette tilstedeværelsen kan være utfordrende å oppnå. Oppmerksomheten kan fort forsvinne inn i det virtuelle, og den fysiske verden blir mindre tydelig. Dette gjør det mulig å stille spørsmål om distansen mellom mennesker er større med mobilen tilstede.

FOTO: FREDRIKKE MURI SCHRØDER

FOTO: FREDRIKKE MURI SCHRØDER

Det er ikke nødvendigvis kun menneskelig relasjon som kan påvirkes av skjermen. Konsentrasjon fra både jobb og skole kan også frarøves. Dette var noe gründerne for applikasjonen Hold ble oppmerksomme på under sin studietid på Copenhagen Business School, i følge Dagbladet.

-       Bevisstheten økte og det gikk opp for oss hvor lang tid det tok å få tilbake konsentrasjonen for hver gang vi brukte telefonen. Forskning viser at hvis du leser og bryter av for å sjekke telefonen, så tar det 25 minutter før du igjen har fullt fokus. Det er kanskje ikke folk helt klar over, sier gründer Maths Mathisen til Dagbladet.

Dette ledet fram til Hold-appen. Hvert 20 minutt belønnes brukeren for tiden man forblir inne på Hold. Dette betyr ingen kommunikasjon gjennom teknologien, og mer oppmerksomhet på det man skal fokusere på. Etter ulike opptjente poengsummer, kan man motta ulike belønninger. Alt fra rabattkuponger på kjøretimer til gratis kaffe på Narvesen.

En norsk studie gjort av NHH viser at en nordmann i gjennomsnitt sjekker mobilen sin 150 ganger daglig. Lignende studier og undersøkelser har vært med på å skape større bevissthet blant flere når det kommer til bruk av mobil og sosiale medier. Det finnes nå flere applikasjoner og funksjoner som skal hjelpe oss i å styre unna mobilen. Ironisk og motstridende, ja - men det kan være verdt et forsøk.

usosiale medier2.jpeg

Instagram er en av dem som vil prøve å hjelpe med skjermavhengighet. En nylig oppdatering gjør det mulig å få varsel etter daglig ønsket bruk av tid inne på appen. Dette er et tiltak for å skape bevissthet over eget forbruk. Spesielt god kan den være for dem som har som vane å åpne applikasjonen samtidig som man tar opp mobiltelefonen. Overraskende mange minutter kan forsvinne med nytteløs ”scrolling”.

Moment er en applikasjon for Apple-produkter som holder styr på skjermtiden som brukes i løpet av en dag. Moment teller også antall ”pickups” – som vil si hvor ofte vi plukker opp mobilen. Det skal i tillegg være mulig å gi seg selv egne kvoter på både skjermtid og bruk av andre apper. Dette er fint for dem som virkelig vil være strenge med nedkutting av ulike medier på mobilen, og til generell skjermbruk. Lignende applikasjon finnes for Android-telefoner og kalles UBhind.