Ungdom med firkanta øyne

Artikkel - Jenny Førland

IMG_3198.jpeg

Det viser seg at skjermtiden blant unge øker mer og mer, det skriver forsking.no den 15. august 2018. Ungdommen bruker mobilen i tre timer utenom skoletid hver dag og på tre år har økningen gått fra omtrent 10% til 60%.

Snapchat ble lansert i 2011 og har siden blitt hyppig brukt blant unge for å kommunisere seg i mellom.

Snapchat ble lansert i 2011 og har siden blitt hyppig brukt blant unge for å kommunisere seg i mellom.

Hvem kan man gi skylden for at ungdommen blir mindre og mindre sosiale? Er det ungdommen selv som velger å sitte inne på rommet sitt dag ut og dag inn? Eller er det mobilen som blir mer og mer en tidsstjeler?

Applikasjoner på mobilen er mer og mer avhengig av at man bruker appen. For eksempel Snapchat - en applikasjon som tillater deg å sende bilder og videoer mellom deg og vennene dine. Snapchat kom første gang i 2011, og i 2016 lanserte de en funksjon som viser seg å være svært avhengighetsdannende hos ungdommen; snapstreak. Dette er et tall som dukker opp ved siden av navnet til en person som viser hvor mange dager på rad dere har sendt snapper til hverandre. Hvis man ikke sender hverandre en snap innen 24 timer, forsvinner streaken og man må begynne på nytt. Om det er konkurranseinstinktet som kicket inn hos folket eller behovet for å bevise noe, er vanskelig å stadfeste, men at det gjorde så folk ble besatt av å bygge streaken med vennene sine ekstremt høy. 

Det har kommet til er punkt for ungdommen «passer» på streakene til hverandre dersom man ikke selv har tilgang på Internett. Å miste streaken med en person er et nederlag uten like. Har det blitt sånn at streaken definerer vennskapet?

Snapchat har og en toppliste med de åtte personene du snapper mest med. Det begynte som en enkel løsning for å finne frem til de man snappet mest med, men har utviklet deg til et element for å gjøre ungdommen avhengig av appen. Det dukker opp små symboler, eller emojier, på siden av navnet til de du har på topplisten. Dersom den du har på nummer en, har deg på nummer en får dere en helt spesiell emoji. Å opprettholde den emojien er for mange veldig viktig, og for å oppnå det, må man snappe hverandre mye.

I 2004 lanserte Mark Zuckerberg nettsamfunnet Facebook, og har i dag over 1,7 milliarder aktive brukere hver dag

I 2004 lanserte Mark Zuckerberg nettsamfunnet Facebook, og har i dag over 1,7 milliarder aktive brukere hver dag

Facebook er en annen app som har gjort mye for å gripe ungdommens interesse. Facebook er bygget opp for å tilpasse seg til hver enkelt bruker. Facebookveggen for en person er skreddersydd for å passe dens interesser så det skal virke mer appellerende å bruke appen. Dette bidrar til at man er mer utsatt for faren for avhengighet og gjør at flere bruker mer og mer tid på Facebook. Ikke nødvendigvis bare for ungdommer, folk i alle aldre også. Men kanskje det er ungdom som er mest mottakelig for slik avhengighet?

Det er vanskelig å legge skylda på ungdommen for at de bruker mobilen sin. Selskapene utnytter ungdommene «svakhet» overfor skjermen, og det kan umulig være ungdommenes egen skyld. 

Dessuten gjør mediene oss sosiale. Vi kommuniserer kanskje mer nå gjennom mediene enn vi gjorde før. Måten vi snapper sammen og snakker sammen pleier relasjoner, til tross for at noen lar seg påvirke litt for heftig.