En lederartikkel om det reelle og det virtuelle

Leder - Steffen Tomt

I løpet av kort tid, kan det virke som om hele verden har blitt tvunget til å gjennomgå en digitaliseringsprosess - en prosess som har funnet sted for å kunne skape en følelse av et velfungerende samfunn i møte med en av de verste moderne krisene i vår tid. Møter, samlinger, venner og familie - alle samles nå over i en virtuell verden. Så spørsmålet er da: finnes det lenger noen skiller mellom det reelle og det virtuelle?

Skillelinjene mellom det reelle og virtuelle er ikke lenger helt klare - for hvor går nå disse linjene når de er skjult gjennom alskens teknologiske og samfunnsmessige endringer?Foto: Arif Wahid / Unsplash

Skillelinjene mellom det reelle og virtuelle er ikke lenger helt klare - for hvor går nå disse linjene når de er skjult gjennom alskens teknologiske og samfunnsmessige endringer?

Foto: Arif Wahid / Unsplash

Det kan virke som om denne månedenes utgave, vår 16., kom på et beleilig tidspunkt - og på mange måter gjorde det også det. Men fokuset for denne utgaven og den tematikken vi skal ta opp her i disse 9 artiklene, er noe vi bestemte oss for lenge før verden sto ovenfor den pågående pandemien.

Mange av de spørsmålene vi tar opp i denne utgaven, er noe vi i redaksjonen selv har kommet over i vår egen mediebruk og vår egen deltakelse i internetts hyperdigitaliserte verden. Som en del av den yngre generasjonen har vi på mange måter vokst opp med virtuelle verdener og samfunn i barndommen vår.

Vi har fanget eksotiske monstre på håndholdte spillkonsoller, og vi har skapte nye forhold over verdensveven vide tråder. Samtidig har vi også lekt ute, spilt fotball og opplevd alt det som en ‘tradisjonell barndom’ har å tilby av aktiviteter. Vi har opplevd det beste fra hva den eldre garde kaller tull og fjas, kombinert med reelle opplevelser om skrubbsår og tapte fotballkamper.

Den øvrige digresjonen har en hensikt - bare vent litt på den.

Vi har alle hørt debattene og diskusjonene før; sosiale nettverk og spillverdener er ikke ekte, det er bare bortkastet tid og vitner om falske vennskap uten rot i den virkelig verden og det reelle livet. Men har det nå noengang vært så soleklart og enkelt som familiediskusjonene skal ha det til?

Med et samfunn som omstiller seg fra den fysiske verdenen til fredagsmøtene og diskusjoner over kaffekopper, og beveger seg i retningen til de virtuelle samfunnene, blusser relevansen til dette fokuset opp igjen som en brølende skogbrann. For hvor stopper egentlig det virkelige, reelle livet, og hvor starter det digitaliserte virtuelle livet?

Denne utgaven, vår 16. utgave, er en samling med tekster og artikler som har til hensikt å undersøke nettopp dette - skillelinjene som er mellom det virtuelle og det reelle (hvis de finnes), nye problemstillinger vi møter i den digitale verden, deepfakes og politiske konsekvenser, og ikke minst identitetskriser som ruller etter oss (for å nevne noen). I møte med et samfunn som jobber på spreng og overtid for å hel-digitalisere seg selv, har det aldri vært viktigere å undersøke dette sammensatte området.

Vi håper disse teksten kan gi deg noen nye innblikk i forholdet mellom det virtuelle og det reelle, og at de fanger interessen din på alle mulige måter. Det vi alle helst ønsker oss, er at disse tekstene, artiklene, og setningene kan gi deg nye tanker.

God lesning fra alle oss i redaksjonen - vi skal nyte helgen både reelt og virtuelt!
- Steffen Tomt, sjefredaktør